Na- en bijscholing Psyche en Gewicht - Sonnevelt Opleidingen

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

** Per 1 juni zijn we weer van start gegaan met onze lessen op locatie. Mocht in de toekomst het RIVM-beleid vanwege corona wijzigen en lessen op locatie alsnog niet kunnen doorgaan, dan vinden deze online plaats. Als de situatie het vervolgens weer toelaat, hervatten we de lessen op locatie. Schrijf je dus nu in en we bieden je doorgangsgarantie! **

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de 3 pijlers voor succesvol afvallen bestaan uit voeding, psyche en beweging. Voeding en beweging hebben al jaren de aandacht. Het is echter pas van de laatste tijd dat men erkent dat ook de geest van essentieel belang is en mentale begeleiding mag dan ook niet ontbreken. Lichaam en geest zijn één! Oude, soms hardnekkige patronen en/of traumatische ervaringen liggen vaak ten grondslag aan iemands eetgedrag. Dit is dan vaak de reden dat diëten niet werken. Wanneer men gedurende een bepaalde periode keurig alle bewegings- en voedingsadviezen volgt zonder deze mentaal te integreren zal het resultaat veelal niet blijvend zijn.

Als de Mindset niet verandert, wordt afvallen een frustrerende en energievretende steeds terugkerende tijdelijke actie. Juist hier kan coaching en/of therapie een uitkomst bieden, in combinatie met de juiste voedingsadviezen en het zoeken naar een gezonde manier van beweging. Het bij jezelf naar binnen kijken en de balans eens opmaken kan tevens een groot geschenk zijn aan jezelf waar je op vele andere gebieden, zowel persoonlijk als professioneel, veel baat bij kunt hebben.

Er is een horizontale samenwerkingsrelatie tussen coach of therapeut en de cliënt. Je gaat samen op weg naar een gezonde relatie met eten. Tijdens de nascholing leer je samen te zoeken naar een manier om zo een gezonde relatie met eten te verkrijgen. Door middel van oefeningen, praktische modellen zoals het visgraatmodel, psycho-educatie en casussen wordt er inzicht geboden in de specifieke kenmerken die bij gewichtsproblemen horen.

Gewichtsverlies is daarbij niet altijd het enige en belangrijkste doel. Wanneer de cliënt voor zijn/haar gevoel een bevredigende manier heeft gevonden om met eten en het gewicht om te gaan kan er heel veel werk verricht zijn zonder dat dit zich direct vertaalt naar de weegschaal.

Voor wie

Deze 2-daagse nascholing is bedoeld voor alle vormen van begeleiding waar voeding en eetgedrag onderdeel van zijn. Er worden handvatten aangereikt voor patroondoorbrekend gedrag die zinvol kunnen zijn voor diëtisten, gewichtsconsulenten, (lifestyle) coaches, psychologen die bijvoorbeeld multidisciplinair werken met overgewicht of huisartsen die in hun praktijk steeds vaker te maken hebben met gewichtsproblemen. Verder is de nascholing interessant voor iedereen die meer inzicht wil verkrijgen in de relatie tussen de psyche en het gewicht.

Wat leer je

 • Overgewicht of obesitas?
 • Classificatie van overgewicht bij volwassenen    
 • Obesitas is een chronische ziekte    
 • Oorzaken van obesitas, een bio-psycho-sociaal samenspel   
 • Behandeling van obesitas
 • De 3 pijlers voeding, beweging en psyche
 • Het visgraatmodel (hypothesemodel)
 • Cognitieve gedragstherapie    
 • Eetdagboek      
 • Drie vormen van eetgedrag
 • Voeling met het lichaam
 • Lichaamsgericht werken
 • Eetstoornissen volgens de DSM-V
 • Hoofdhonger of maaghonger    
 • Externe locus of control

Overgewicht is letterlijk een veelomvattend onderwerp. Deze 2-daagse nascholing wordt beperkt tot volwassenen met overgewicht en/of obesitas en de relatie daarbij tussen psyche en (over)gewicht. Het gaat hier over onevenwichtig eetgedrag in het algemeen en niet specifiek over de eetstoornissen. Omdat het wel heel belangrijk is om eetstoornissen te kunnen herkennen komt dit onderwerp wel aan bod.

Aanbevolen literatuur "Vrij van eetproblemen" van Ingeborg Bosch (ISBN 9789401304139)

Docent

Jacqueline Vogelaar is opgeleid als psychosociaal therapeute Interactionele Vorming aan de Educatieve Academie in Antwerpen. In haar praktijk begeleidt ze met name mensen die kampen met overgewicht en obesitas. Een opleiding met de nadruk op psyche én gewicht ontbrak nog in het Sonnevelt-aanbod en slaat de brug tussen eetgedrag en voeding. De combinatie eigen praktijk en lesgeven is voor mij een gouden greep. 

Afronding

Deze cursus wordt afgerond met een certificaat.

Accreditatie

Psyche en gewicht is geaccrediteerd door:

 • BGN 5,5 nascholingspunten
 • SNRO geaccrediteerd. 0,7 EC punten


 

Reacties van oud-deelnemers

 • ''Door deze cursus ben ik nog meer over de laatste psychologische inzichten over voeding en brein te weten gekomen. Is bruikbaar in de praktijk.''
 • ''Ik realiseer mij weer opnieuw wat een invloed de mate van geestgesteldheid heeft op het kunnen afvallen en gezonde gewicht vast te houden.''
 • ''Door deze cursus heb ik nieuwe handvatten om in te spelen op het eetgedrag van mijn cliënten. Erg fijn de uitleg over conditionering en hoe je dit kunt aanpakken. Het visgraatmodel ga ik ook zeker inzetten!'

Psyche en Gewicht wordt tweemaal per jaar aangeboden.

Praktische Informatie

Datum:
woensdag 11 november 2020, woensdag 18 november 2020
Aantal lesdagen: 2
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

BGN: 5,5 nascholingspunten, SNRO: 0,7 EC punten.

Totaalprijs: €495,- lunch inbegrepen
Betaling:

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze nascholing word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden. Mochten de coronamaatregelen uitvoering onmogelijk maken, dan volgt restitutie van het betaalde lesgeld.