Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Doorbreek (on)bewuste eetpatronen en emotie-eten

Onderzoek en ervaring hebben aangetoond dat de 3 pijlers voor succesvol afvallen bestaan uit voeding, psyche en beweging. Voeding en beweging hebben al jaren de aandacht. Het is echter pas van de laatste tijd dat men erkent dat de geest van essentieel belang is. Mentale begeleiding mág dan ook niet ontbreken. De oplossing voor overgewicht wordt vaak cognitief-gedragsmatig benaderd. Maar als eten een uitlaatklep is, helpen diëten en sporten zelden. We moeten dan gaan kijken wat er onder het gedrag zit. Wat maakt dat iemand zo vast blijft zitten in zijn patroon?

De grootste oorsprong van het verstoord (eet)gedrag ligt in het onbewuste. Onevenwichtig eetgedrag wordt vaak in stand gehouden door oude, hardnekkige patronen en/of traumatische ervaringen. (Hetzelfde geldt overigens ook voor hardnekkige gewoonten zoals roken, alcohol en andere verslavingen zoals shoppen of werken!). Dan komen we bij een interessant gebied waar in deze 2-daagse de nadruk op ligt: onbewust eetgedrag en emotie-eten.

Voor wie

Deze 2-daagse nascholing is bedoeld voor alle vormen van begeleiding waar gewicht, voeding en eetgedrag een onderdeel van zijn. Daarmee is de nascholing geschikt voor diëtisten, gewichtsconsulenten, psychosociaal therapeuten, (leefstijl)coaches en andere professionals die in hun praktijk te maken hebben met gewichtsproblemen. Verder is het interessant voor iedereen die meer inzicht wil verkrijgen in de relatie tussen psyche en gewicht.

Wat leer je

In deze nascholing richten we ons op de klantgroep volwassenen met overgewicht en/of obesitas en de relatie daarbij tussen psyche en (over)gewicht. Het gaat hier over onevenwichtig eetgedrag in het algemeen en niet specifiek over de eetstoornissen. Omdat het wel heel belangrijk is om eetstoornissen te kunnen herkennen komt dit onderwerp wel aan bod.

Je leert met behulp van een stappenplan hoe je het traject van cognitie naar het onbewuste kan doorlopen en hoe je cliënten kunt helpen hun patronen te doorbreken om zo de regie over eigen gedrag te (her)vinden en daardoor weer een gezonde relatie met eten te krijgen.

Aan bod komen:

 • De 3 pijlers voeding, beweging en psyche
 • Eetgedrag en de aansturing hiervan door onze hersenen
 • Patronen, conditioneringen en verslaving
 • Voeling met het lichaam
 • Kenmerken van overgewicht of obesitas
 • Eetstoornissen volgens de DSM-V

Wat kan je?

Na deze nascholing kun je met behulp van de psychische inzichten je cliënt begeleiden door middel van een stappenplan en oefeningen om uit de cirkel van ongewenst (eet)gedrag te komen

Aanbevolen literatuur 

"Vrij van eetproblemen" van Ingeborg Bosch (ISBN 9789401304139)

Docent

Jacqueline Vogelaar is opgeleid als psychosociaal therapeute Interactionele Vorming aan de Educatieve Academie in Antwerpen. In haar praktijk begeleidt ze met name mensen die kampen met overgewicht en obesitas. Een opleiding met de nadruk op psyche én gewicht ontbrak nog in het Sonnevelt-aanbod en slaat de brug tussen eetgedrag en voeding. Jacqueline: “De combinatie eigen praktijk en lesgeven is voor mij een gouden greep”. 

Afronding

Deze cursus wordt afgerond met een certificaat.

Accreditatie

Psyche en gewicht is geaccrediteerd door:

 • BGN 5,5 nascholingspunten
 • SNRO geaccrediteerd. 0,7 EC punten


 

Reacties van oud-deelnemers

 • ''Door deze cursus ben ik nog meer over de laatste psychologische inzichten over voeding en brein te weten gekomen. Is bruikbaar in de praktijk.''
 • ''Ik realiseer mij weer opnieuw wat een invloed de mate van geestgesteldheid heeft op het kunnen afvallen en gezonde gewicht vast te houden.''
 • ''Door deze cursus heb ik nieuwe handvatten om in te spelen op het eetgedrag van mijn cliënten. Erg fijn de uitleg over conditionering en hoe je dit kunt aanpakken. Het visgraatmodel ga ik ook zeker inzetten!''

Praktische informatie

Datum:
woensdag 09 juni 2021, woensdag 23 juni 2021
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

BGN: 5,5 nascholingspunten, SNRO: 0,7 EC punten.

Prijs: €495,- lunch inbegrepen
Betaling:

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze nascholing word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden. Mochten de coronamaatregelen uitvoering onmogelijk maken, dan volgt restitutie van het betaalde lesgeld.