Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Een client van coach Fieke heeft het zwaar. Vorig jaar is haar vriendin overleden en nu in deze tijd, waarin er veel veranderingen zijn, voelt ze zich somber, heeft ze vage lichamelijke klachten en slaapt ze slecht. Opstaan kost haar moeite en eigenlijk trekt ze zichzelf door de dag heen. Ze mist haar vriendin en het lukt haar maar niet haar overlijden te accepteren. De huisarts heeft haar doorverwezen naar Fieke om eens te kijken naar de dieper liggende oorzaken van het ongemakkelijk voelen. Hoe kan Fieke haar hierin begeleiden? Hoe help je iemand bij rouw en verlies en zorg je ervoor dat diegene ook weer de lichtpuntjes gaat zien?

De (nascholings)cursus Vitaal rouwen gaat over de balans vinden tussen hersteltijd en verliestijd. Over soms stil mogen vallen met alles wat er in jou leeft, terwijl de wereld om je heen doorgaat. Rouw is de puurste vorm van verdriet en een intense emotie. Er bestaat geen handboek voor rouw, er staat geen tijd voor, wel is er een stappenplan… stapje voor stapje. Rouwen is voelen.

In deze tijd waarin we worden teruggeworpen op onszelf en veel mensen te maken krijgen met afscheid en verlies is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor een 'gezonde' rouwverwerking. 

Rouwverwerking is Rouwtijd

Rouwen kost tijd. Je moet leren met je verlies om te gaan en manieren vinden om het te kunnen dragen. Rouwen vraagt ook veel energie en gaat op de korte termijn vaak ten koste van een goede balans tussen werken aan herstel en het omarmen van verliesmomenten. Hoe kun je als coach jouw coachees helpen om tijd te nemen voor hun verdriet én vitaal te blijven in tijden van rouw?

Voor wie            

De (nascholings)cursus Vitaal rouwen is voor alle (oud-) Sonnevelt-studenten, coaches en iedereen die meer willen weten over afscheid nemen en rouwen.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je        

We werken tijdens de (nascholings)cursus met de eigen levenservaring en coachervaring van de deelnemers. Deze ervaring vragen wij je in te brengen. Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • het belang van afscheid nemen.
 • inzicht in rouwmodellen.
 • de invloed van emoties.
 • rouwsignalen van het lichaam.
 • de attitude en vaardigheden van een coach in dit rouwproces.

Wat kun je

Na afloop van deze dag:

 • heb je inzicht in het verloop van rouwprocessen.
 • kun je omgaan met de emotie van je cliënt.
 • herken je de rouwsignalen van het lichaam.
 • heb je kennis van de invloed van tijd op het rouwproces.
 • durf je diepere vragen te stellen.

Docent

Mette Pilaar is docent Mental Coach bij Sonnevelt. Ze is expert op het gebied van verliesprocessen in overlijden, gezondheid en relaties.

Afronding         

Je rondt de (nascholings)cursus Vitaal rouwen af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na afloop ontvang je een certificaat.

Reacties van deelnemers

 • "Door de cursus heb ik persoonlijke inzichtjes gekregen en ben ik nog meer gemotiveerd om de studie stervensbegeleiding te gaan doen!"
 • "Ik ben me bewuster geworden van het belang van afscheid nemen en hoe ik als coach lijflijke signalen kan gebruiken."
 • "Door deze cursus kan ik mijn gevoelens die ik had m.b.t. het verdriet, boosheid, pijntjes van een verstandelijk beperkte client waar ik werk, onderbouwd doorgeven aan de Avg arts en gedragsdeskundige. En dat ik ook nog over mijzelf nagedacht heb ....dat was hier en daar een eyeopener.''
 • "Ik heb weer nieuwe kennis mogen vergaren en heb ik weer een stukje van mezelf ontmoet."
 • "Ik heb geleerd anderen te begrijpen en te kunnen luisteren."
 • "Het was goed om stil te staan bij welke voorkeuren je zelf hebt in het nemen van afscheid, hoe je omgaat met rouw en hoe je anderen daar in kunt begeleiden."

Praktische informatie

Datum:
vrijdag 25 november 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO: 0,3 EC-punten en KABIZ 6 PE-punten.

Prijs: €269,-
Betaling:

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven voor Vitaal rouwen word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Op locatie

Deze (nascholings)cursus vindt fysiek plaats op locatie. Op dit moment gelden er geen overheidsmaatregelen meer op onze locaties. Wanneer in de toekomst lesdagen op locatie om welke reden dan ook onverhoopt niet door kunnen gaan, dan herplannen we de lesdag(en).

Stap-budget

De overheid ondersteunt je bij het volgen van een opleiding of cursus met de nieuwe STAP-subsidie van max. 1.000 euro. Lees hier meer over het aanvragen van het STAP-budget.

NB: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer