Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

** Per 1 juni zijn we weer van start gegaan met onze lessen op locatie. Mocht in de toekomst het RIVM-beleid vanwege corona wijzigen en lessen op locatie alsnog niet kunnen doorgaan, dan vinden deze online plaats. Als de situatie het vervolgens weer toelaat, hervatten we de lessen op locatie. Schrijf je dus nu in en we bieden je doorgangsgarantie! **

Een client van coach Fieke heeft het zwaar. Vorig jaar is haar vriendin overleden en nu in deze tijd, waarin er veel veranderingen zijn, voelt ze zich somber, heeft ze vage lichamelijke klachten en slaapt ze slecht. Opstaan kost haar moeite en eigenlijk trekt ze zichzelf door de dag heen. Ze mist haar vriendin en het lukt haar maar niet het overlijden van haar vriendin te accepteren. De huisarts heeft haar doorverwezen naar Fieke om eens te kijken naar de dieper liggende oorzaken van het ongemakkelijk voelen. Hoe kan Fieke haar hierin begeleiden? Hoe help je iemand bij rouw en verlies en zorg je ervoor dat diegene ook weer de lichtpuntjes gaat zien?

​Cursus Rouwen

Vitaal rouwen gaat over de balans vinden tussen hersteltijd en verliestijd. Over soms stil mogen vallen met alles wat er in jou leeft, terwijl de wereld om je heen doorgaat. Rouw is de puurste vorm van verdriet en een intense emotie. Er bestaat geen handboek voor rouw, er staat geen tijd voor, wel is er een stappenplan… stapje voor stapje. Rouwen is voelen.

In deze tijd waarin we worden teruggeworpen op onszelf en veel mensen te maken krijgen met afscheid en verlies is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor een 'gezonde' rouwverwerking. 

Rouwverwerking is Rouwtijd

Rouwen kost tijd. Je moet leren met je verlies om te gaan en manieren vinden om het te kunnen dragen. Rouwen vraagt ook veel energie en gaat op de korte termijn vaak ten koste van een goede balans tussen werken aan herstel en het omarmen van verliesmomenten. Hoe kun je als coach jouw coachees helpen om tijd te nemen voor hun verdriet én vitaal te blijven in tijden van rouw?

Voor wie            

De cursus Vitaal rouwen is voor alle Sonnevelt studenten en oud-studenten en coaches die meer over afscheid nemen en rouwen willen weten.

Wat leer je        

We werken tijdens de workshop met de eigen levenservaring en coachervaring van de deelnemers. Deze ervaring vragen wij je in te brengen.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • het belang van afscheid nemen
 • inzicht in rouwmodellen
 • de invloed van emoties
 • rouwsignalen van het lichaam
 • de attitude en vaardigheden van een coach in dit rouwproces.

Wat kun je

Na afloop van de cursus:

 • heb je inzicht in het verloop van rouwprocessen
 • kun je omgaan met de emotie van je client
 • herken je de rouwsignalen van het lichaam
 • heb je kennis van de invloed van tijd op het rouwproces
 • durf je diepere vragen te stellen

Docent

Desiree Helmond is docent Seniorencoach en Stervensbegeleider bij Sonnevelt. Haar hoofdthema’s zijn dementie, stervens- en rouwbegeleiding. 

Afronding         

Deze cursus wordt aan het eind van de dag afgerond met het beantwoorden van vragen. Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat.

Accreditatie

De cursus Vitaal rouwen is geaccrediteerd door de SNRO.


 

Reacties van deelnemers

 • "Door de cursus heb ik persoonlijke inzichtjes gekregen en ben ik nog meer gemotiveerd om de studie stervensbegeleiding te gaan doen!"
 • "Ik ben me bewuster geworden van het belang van afscheid nemen en hoe ik als coach lijflijke signalen kan gebruiken."
 • "Door deze cursus kan ik mijn gevoelens die ik had m.b.t. het verdriet, boosheid, pijntjes van een verstandelijk beperkte client waar ik werk, onderbouwd doorgeven aan de Avg arts en gedragsdeskundige. En dat ik ook nog over mijzelf nagedacht heb ....dat was hier en daar een eyeopener.''
 • "Ik heb weer nieuwe kennis mogen vergaren en heb ik weer een stukje van mezelf ontmoet."
 • "Ik heb geleerd anderen te begrijpen en te kunnen luisteren."

 

Praktische informatie

Datum:
woensdag 25 november 2020
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, In de Roos
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO

Prijs: €249,- lunch inbegrepen
Betaling:

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven voor Vitaal rouwen word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden. Mochten de coronamaatregelen uitvoering onmogelijk maken, dan volgt restitutie van het betaalde lesgeld.