Opleiding pedagogisch medewerker

Opleiding pedagogisch medewerker

Opleiding pedagogiek/pedagogisch medewerker of opleiding kindercoaching?

Pedagogiek, pedagogisch werk, etc. gaat over hoe we kinderen opvoeden, dus hoe we kinderen bepaalde zaken kunnen leren in hun ontwikkeling en groei naar volwassenheid. In kindercoaching staat het kind in de eerste plaats centraal en vertrek je vanuit de behoefte van het kind. Kindercoaching is dus een bepaalde (visie op) pedagogiek, maar pedagogiek is een breed begrip. 

‘Kindercoaching’ is eigenlijk een verzamelnaam voor het begeleiden van opvoeders en kinderen in - voor hen - moeilijke situaties betreffende de opvoedingssituatie. Zodra we het hebben over het hulpverlenend bezig zijn met kinderen hebben we tegelijk ook te maken met de ouders en/of verzorgers/opvoeders. Om goed te kunnen „kindercoachen‟ zul je als coach dus in staat moeten zijn ook met volwassenen om te kunnen gaan in de coachingssituatie. Kindercoaching is dus het coachen van kinderen/jongeren en tegelijk ook van hun opvoeders.

Een kindercoach heeft (momenteel nog) niet dezelfde accreditaties/bevoegdheden als een pedagogisch medewerker. Dat is ook een verschil in lengte van opleiding. Echter zijn er veel mensen die een pedagogische achtergrond hebben (leerkrachten, pedagogisch medewerker, orthopedagogen,...) die kindercoach worden. 

In onderstaande artikelen lees je o.a. meer over pedagogiek, vaardigheden van een pedagogisch medewerker en wat een kindercoach en jongerencoach doen.

vaardigheden pedagogisch medewerker

Als pedagogisch medewerker ben je eigenlijk een soort professionele opvoeder. Je draagt in je werk bij aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen of jongeren. Eveneens onderhoud je nauw contact met ouders, verzorgers, leraren en dergelijke. Je werkterrein is zeer divers. Zo kun je in een kinderdagverblijf, -opvang of buitenschoolse opvang gaan werken, maar ook in ziekenhuizen, (speciaal) onderwijs of gezinsvervangende huizen, crisisopvang et cetera. Lees meer

Wist je dat

  • Pedagogiek afstamt van het Griekse woord paidagoogia, dat letterlijk ‘kinderleiding’ betekent?
  • Veel mensen die een pedagogische achtergrond hebben kindercoach worden?

Gratis proefles Opleiding Kindercoach

Proefles Kindercoach | Sonnevelt
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer meer over thema's als prikkelverwerking en kinderen spiegelen
  • Lees over een praktijkvoorbeeld
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.