Cursus / Nascholing
Nieuw: Begeleiden van ouders

 • Voor professionals die werken met kinderen en jongeren
 • Ontdek hoe je vruchtbaar samenwerkt met ouders
 • Leer kijken met een 'afgestemde' bril
 • In 4 klassikale lesdagen

Afgestemd samenwerken met ouders

Professionals die aan de slag gaan met kinderen kunnen er niet omheen: vroeg of laat ga je in gesprek met de ouders en/of mede-opvoeders van je cliënt. Vaak stuiten kindercoaches en andere professionals op een drempel: kan ik dat wel, dit gesprek aangaan met ouders? Ben ik daar wel toe opgeleid? Durf ik het wel? Hoe breng ik de boodschap zonder een oordeel te vormen of beschuldigend over te komen? Hoe ga ik om met heftige emotionele uitingen van de ouder? Kan ik tot een samenwerking komen die het kind ten goede komt? 

Hoe mooi zou het zijn om te ervaren dat jij en deze ouders dezelfde visie en dezelfde aanpak hanteren, als het ware als één team. Waarbij ouders en kinderen samen kunnen groeien en ieder hun eigen taak opnemen, net zoals ook jij je eigen taak opneemt. We gaan in deze nieuwe vierdaagse cursus Begeleiden van ouders aan de slag met de visie van afgestemd opvoeden en passen deze basisprincipes toe op het samenwerken met ouders. 

Over de cursus Begeleiden van ouders

In de cursus Begeleiders van ouders gaan we dieper in op de ingrediënten van een vruchtbare samenwerking met ouders. We kijken met een ‘afgestemde’ bril naar wat er nodig is om de balans tussen coach en ouder, en tussen ouder en kind te vinden of herstellen. Afstemming op jezelf als coach/begeleider, afstemming op de ouder en alles wat zij/hij meebrengt, afstemming op het kind en de behoeften achter het gedrag.

Voor wie is de cursus Begeleiden van ouders?

De cursus is bedoeld voor professionals die met kinderen en jongeren werken, zoals kindercoaches, jongerencoaches, pedagogen, jeugdprofessionals, beleidsmedewerker KDV/ GOB, pedagogisch coach KDV. Ook gezinscoaches, opvoedcoaches en/of ouderbegeleiders kunnen deze cursus volgen. 

Wat is het doel van de cursus Begeleiden van ouders?

Je leert op afgestemde wijze een samenwerking opbouwen met de ouders van je cliënten. Zo ondersteun jij hen om verder te groeien en de ouder te worden die ze graag willen zijn.

Wat kun je na afloop van de cursus Begeleiden van ouders?

Aan het eind van de cursus kun je:

 • De visie en basisprincipes van afgestemd opvoeden overbrengen aan ouders.
 • Inzichten over de werking van een kinderbrein doorgeven.
 • Afgestemd op jezelf en met draagkracht gesprekken met ouders voeren.
 • Een effectieve samenwerking opbouwen met ouders die de ontwikkeling van het kind ten goede komt.
 • Valkuilen in de samenwerking en communicatie met ouders herkennen en vermijden.
 • Ouders bekrachtigen in hun ouderschap aan de hand van tools die hun visie op opvoeden vertaalt naar de dagelijkse opvoeddynamiek. 

Duur:

9:30 tot 16.30 uur.

Omvang:

4 lesdagen, klassikaal.

Onderwerpen:

Tijdens de cursus komt het volgende aan bod:

 • Wat is onze en jouw visie op kinderen en opvoeden?
 • Kijken naar een kind met een 'volwassen' of 'kind' bril én met een ‘afgestemde’ bril.
 • Afstemmen op jezelf als professional: hoe goed ken je jezelf (eigen angsten, overtuigingen, thema’s en drijfveren) en wat zit er mogelijk in de weg in mijn gesprekken met ouders?
 • Hoe bouw je een wederkerige relatie op met ouders?
 • De bewuste en onbewuste verwachtingen van ouders. 
 • Het 3-ledige brein.
 • (Co-)regulatie van emoties.
 • Overdracht en tegenoverdracht in gesprekken met ouders.
 • '3-poot kruk' in je professionele omgang met ouders.
 • Ieder heeft een taak: Taak van de ouder, professional en kind.
 • Lastige gesprekken voeren. 
 • Praktische tools voor professionals en ouders.

Huiswerk & afronding:

Tijdens de cursus bereid jij je voor op de cursusdag door het lezen van literatuur en het maken van opdrachten. Op de 4de dag ronden we de cursus af en laat jij op een creatieve manier zien wat je geleerd hebt. Tijdens de cursus krijg je hierover meer informatie.

undefined

Liempde (Eindhoven)

Het vrije hart
03 november 2023
15 december 2023
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Lesdagen:

vrijdag 3 november / 17 november / 1 december / 15 december.

Najaar 2023

Prijs: € 1.055,-

In het kader van de onderwijsvrijstelling is er geen btw van toepassing.

De betaling van deze workshop gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze workshop word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Helaas heeft de overheid recent besloten de regels wederom verder aan te scherpen, nu voor de STAP-aanvraagtermijnen van september en november 2023. Hierdoor komt circa 95% van alle opleidingen in Nederland met onmiddellijke ingang niet meer in aanmerking voor STAP. Dat geldt helaas ook voor de opleidingen van Sonnevelt. Per 1 januari 2024 stopt de STAP-regeling in zijn geheel, dit in verband met bezuiningsmaatregelen van de overheid.

Studiekosten nog aftrekbaar voor ZZP'ers en ondernemers

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.