Cursus / Nascholing
NIEUW: Burn-out preventie

 • 3-daagse training
 • Voor HR-managers en leidinggevenden
 • Doel is verlaging van ziekteverzuim
 • Ook incompany te verzorgen

Voorkom overmatig ziekteverzuim door stress en burn-out

Wil jij binnen je bedrijf of organisatie expert worden op het gebied van burn-out preventie? Dan ben je bij Sonnevelt aan het juiste adres. Met ruim 28 jaar expertise op het gebied van vitaliteit en gezondheid bieden wij je de benodigde begeleiding en handvatten voor een effectieve aanpak om de verbinding met je medewerkers te verbeteren en stress en burn-out te voorkomen. 

Enkele alarmerende feiten:

 • Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld € 250,- per dag (bron: Nationale Nederlanden, 2022).
 • 35 tot 50% van alle werk- en beroepsgerelateerde klachten wordt veroorzaakt door een te hoge basisspanning (bron: TNO, 2022).
 • 29% van de werknemers onder de 30 jaar werkt niet meer vanuit passie en heeft daardoor stress- of burn-outverschijnselen (bron: TNO, 2023).
 • In Europa is stress verantwoordelijk voor 50 tot 60% van de verloren arbeidsdagen (bron: WHO, 2023).
 • Ziekteverzuim heeft een piek van 5,6% bereikt – het hoogste percentage sinds 1996! (bron: CBS, 2023).  

Docent Anette over...
opleiding NIEUW: Burn-out preventie

Deze harde cijfers liegen er niet om! Achter deze cijfers gaat vaak een wereld van persoonlijk leed schuil. Ieder mens worstelt op zijn of haar manier met de toenemende druk van de omgeving, of die druk nu werk- of privégerelateerd is maakt niet uit. Als organisatie moet en kun je daar iets mee om overmatig ziekteverzuim te voorkomen. In deze nieuwe training leer ik je hoe je dat aanpakt.

— Docent Anette Martens —

Over de training Burn-out preventie

Je hebt ze waarschijnlijk ook in dienst en koestert hen; zeer betrokken werknemers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Harde werkers, perfectionistische medewerkers. De types die niet ‘zeuren’, maar op hun tanden bijten. Het is van groot belang dat (HR-)managers deze risicoprofielen kennen. Dat en nog veel meer leer je in onze nieuwe 3-daagse training Burn-out preventie. 

Onze kennis en kunde hebben wij -in samenwerking met ervaren docenten en coaches- samengebracht in deze 3-daagse training voor (HR-)managers en leidinggevenden. Wie deze nieuwe training heeft gevolgd, herkent voortaan de vroege signalen die wijzen op een naderende burn-out. En weet hoe je die bespreekbaar kunt maken en de juiste interventies kunt kiezen om uitval te voorkomen of te beperken. Daarmee maak je het verschil: op het moment dat de arbodiensten eraan te pas moeten komen, is het leed veelal al geschied en duurt het lang voor een werknemer weer volledig inzetbaar is. Daarom is het van essentieel belang de kennis en kunde van preventieve signaleringen én interventies bij HR-managers en leidinggevenden te vergroten.

(HR-)managers en leidinggevenden.

Doel van de training Burn-out preventie

De belangrijkste thema’s die aan bod komen:

 • Hoe signaleer je in een vroeg stadium dat een medewerker kampt met stress- en burn-outklachten?
 • Wanneer ga je het gesprek aan met de medewerker en hoe doe je dat?
 • Hoe kom je tot een integrale aanpak voor medewerkers van elk niveau, gericht op snel en duurzaam herstel?

Resultaat van de training Burn-out preventie

Met dit programma:

 • Krijg je de juiste handvatten om in een vroeg stadium effectief in contact te komen met medewerkers die beginnende stressklachten vertonen. 
 • Leer je om via de Sonnevelt vitaliteitscirkel© alle facetten te bespreken die van invloed zijn op een gezonde leefstijl. 
 • Kun je, vóórdat medewerkers uitvallen, een eventuele disbalans constateren, de ernst van de situatie inschatten en op een passende positieve (holistische) wijze het gesprek aangaan om erger te voorkomen.
 • Kun je de in de training behandelde ingrediënten voor een positief werkklimaat toepassen binnen je organisatie. 

Duur:

van 9.30 - 16.30 uur.

Omvang:

3 dagen, 2 aaneengesloten dagen en 1 terugkomdag.

0,7 EC-punten / 19,5 PE-punten.

Onderwerpen:

 • Stressklachten, burn-out en overspannen zijn
 • Vitaliteit en stress in het bedrijf en privé
 • Positief werkklimaat
 • De Sonnevelt Vitaliteitscirkel©
 • Stress-signalen (h)erkennen
 • Het gesprek aangaan met en het begeleiden van medewerkers

Huiswerk en afronding:

De eindopdracht is deels thuis voor te bereiden: het schrijven van een plan van aanpak voor burn-outpreventie of het inbrengen van een casus op het gebied van burn-outpreventie. Na het bijwonen van alle lesdagen ontvang je een certificaat.

Voorjaar 2024:

Prijs: € 1.495,-

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze nascholing word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen btw-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving. 

Incompany

Deze training kunnen wij op verzoek ook incompany organiseren. In overleg kunnen we tot een training op maat komen. Voor meer informatie kun je telefonisch contact opnemen met commercieel directeur Elja van Heteren via 06-57466779 of haar mailen.

Tegemoetkoming studiekosten

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Zaltbommel

15 maart 2024
29 maart 2024
vrijdag
09:30 - 16:30

De lesdagen zijn: 15 maart / 16 maart / 29 maart 2024.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Ja, deze training kunnen wij op verzoek ook incompany organiseren. In overleg kunnen we tot een training op maat komen. Voor meer informatie kun je telefonisch contact opnemen met commercieel directeur Elja van Heteren via 06-57466779 of haar mailen.