Cursus / Nascholing
De 6 aanrakingen

 • Ontdek de elementen van de Chinese geneeswijze
 • Massages en nieuwe inzichten
 • Heerlijk voor lijf, ziel en geest
 • Direct toepasbaar in de praktijk

Emoties verwerken en transformeren met Shiatsu

Het lukt Mieke maar net om alle ballen in de lucht te houden: ze heeft een leuke baan, eet gezond, sport regelmatig, heeft aandacht voor haar gezin en als het lukt, doet ze ook nog iets voor haarzelf. Ze staat de hele dag ‘aan’ en denkt (te) veel na. Hierdoor heeft ze eigenlijk geen tijd om het verdriet om het verlies van haar vader een plekje te geven. Door alle stress en vastgehouden emoties slaapt ze slecht en krijgt ze lichamelijke klachten. Door zich te laten masseren volgens de 5 elementen, gaat de energie stromen en zit Mieke weer beter in haar vel.

Over de cursus De 6 aanrakingen

Tijdens deze cursus/nascholing leer je in één dag emoties te verwerken en te transformeren met behulp van Shiatsu. Je leert 6 eenvoudige, zeer doeltreffende aanrakingen. 

Docent
Ajna Vermei is 5 elementen Shiatsu docent en een gepassioneerd mindfulness ambassadeur. Ze gelooft dat aandacht de ware kracht in zich heeft om de wereld te veranderen. Stap voor stap, mens voor mens. Bewustwording en aanraking hebben haar wereld enorm veranderd. Ze wil de lessen, kennis en de vele praktische oefeningen delen die haar leven zoveel rijker hebben gemaakt. 

Voor wie is de cursus De 6 aanrakingen?

Deze cursus is voor iedereen die een heerlijke dag met veel massages en nieuwe inzichten mee wil maken; zowel voor professionele masseurs en coaches als voor mensen die gewoon uit interesse voor de 5 elementen en/of shiatsu meedoen. Wat je leert, kun je meteen in de praktijk toepassen. 

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat is het doel van de cursus De 6 aanrakingen?

Tijdens deze cursus leer je in één dag emoties te verwerken en te transformeren met behulp van Shiatsu.

Wat leer je in de cursus De 6 aanrakingen?

Je leert 6 eenvoudige, zeer doeltreffende aanrakingen, één voor elk van de vijf elementen uit de Shiatsu. Het element Vuur heeft twee aanrakingen, vandaar 6 aanrakingen. De aanraking werkt in op de emoties die bij het element horen en helpt deze te transformeren tot de bijhorende kwaliteit:

 • Piekeren transformeert in Aanwezigheid
 • Verdriet transformeert in Mystieke stilte
 • Angst transformeert in Zelfverzekerdheid
 • Woede transformeert in Assertiviteit
 • Schrik en hysterie transformeren in Openheid

Het is een methode waar je direct mee aan de slag kunt. Op een vernieuwende manier krijg je inzicht in de 5-elementenleer. En de dag zelf is heerlijk voor je eigen lijf, ziel en geest.

 • Je leert de 5 elementen van de Chinese geneeswijze kennen.
 • Je leert welke emoties en innerlijke kwaliteiten er bij elk element horen.
 • Je leert hoe je via lichaamsoefeningen, meditaties en shiatsuhandgrepen emoties kunt transformeren in innerlijke kwaliteiten.

De massageoefeningen vinden plaats in tweetallen, op dikke matten op de grond.

Wat kun je na afloop?

Na afloop van deze dag:

 • Kun je een heerlijke shiatsubehandeling geven die je als begeleiding bij emotionele klachten kunt gebruiken.
 • Ken je lichaamsoefeningen die je voor jezelf of voor anderen als begeleiding bij emotionele klachten kunt gebruiken.
 • Heb je inzicht in de 5 elementen van de Chinese geneeswijze en het proces van transformeren van emoties.

Duur:

9:30 tot 16.30 uur.

Omvang:

1 dag.

Studiebelasting:

0,3 EC-punten (SNRO) / 6 PE-punten (KABIZ).

Onderwerpen:

Deze dag vergroot je inzicht in emotionele processen en verbreedt je mogelijkheden om mensen te begeleiden. De 6 aanrakingen is een techniek die heel eenvoudig te leren is en daarna tot grote dieptes kan worden uitgewerkt. De behandeling die je leert kun je geven als een algemene, heerlijke behandeling of je kunt de technieken ervan gebruiken binnen andere behandelingen.

De 6 aanrakingen zijn geïnspireerd op de 'Six forms of touch' van de Engelse Shiatsu therapeut Bill Palmer. Elk aanraking staat voor 1 element van de 5 elementen van Traditionele Chinese Geneeswijze. Elk element staat weer voor een bepaalde emotie. Emoties zijn 'onafgemaakte bewegingen' en in het lichaam voelbaar als energetische blokkades. Door de aanraking aan te passen aan dat wat er in het lichaam voelbaar is, wordt ruimte gemaakt voor energie om te stromen. Bijvoorbeeld het waterelement vraagt om ondersteunende aanraking en 'handoplegging', zoals in reiki. Het houtelement vraagt om een stevige, bewegende aanraking; dat lijkt weer op sportmassage. Het vuurelement vraagt om zachte, liefdevolle aanraking, om intuïtieve massage.

Afronding:

Je rondt de cursus De 6 aanrakingen af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na afloop ontvang je een certificaat.

undefined
undefined

Zaltbommel

10 april 2024
10 april 2024
woensdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024

Prijs: € 295,-

De betaling van deze cursus gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze cursus word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen btw-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving. 

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Een minimum van 12 en een maximum van 14.