Opleiding
Gewichtsconsulent

 • BGN geaccrediteerd
 • Ervaringsgericht leren
 • Docenten uit de praktijk
 • Module van de opleiding Vitaliteitscoach

Coachen voor een gezond gewicht

Max werkt veel thuis. Zijn ochtendritueel verloopt altijd hetzelfde: laptop aan, muziekje op de achtergrond, kopje koffie en een koekje erbij. Of twee. Of drie. Bewegen doet hij weinig. Dat is nu al een paar jaar zo en ongemerkt vliegen de kilo’s erbij. Overgewicht door een dergelijke levensstijl wordt een steeds groter probleem. Als gewichtsconsulent help je cliënten gewicht en gedrag weer onder controle te krijgen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kampt ruim de helft (!) van de volwassenen met overgewicht (2020). Het aantal kinderen dat last heeft van overgewicht is de laatste 20 jaar verdubbeld. Overgewicht leidt tot een lange lijst van vervelende aandoeningen en kwalen.

Over de opleiding Gewichtsconsulent

De opleiding Gewichtsconsulent van Sonnevelt past helemaal bij jou als jij gemotiveerd bent om mensen te helpen bij het veranderen van hun eet- en leefgedrag. Je vindt het fijn dat je meetbare resultaten boekt: de weegschaal liegt immers niet. Tijdens deze door de BGN geaccrediteerde opleiding leer je de meest recente wetenschappelijke inzichten over gezonde voeding en effectief bewegen te combineren met praktische vaardigheden om het eet- en beweeggedrag van cliënten te beïnvloeden. Jij bent enthousiast om op die manier een bijdrage te leveren aan een vitalere levensstijl van jouw cliënten.

* Deze opleiding wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van de startdata? Meld je aan voor onze nieuwsbrief (onderaan deze pagina). Of bekijk onze andere opleidingen.

Linda over...
opleiding Gewichtsconsulent

Ik vind het erg fijn om meteen feedback te krijgen bij een les. Ook vind ik dat je zo veel meer leert dan via een schriftelijke opleiding. Met deze opleiding begeleid je personen onder toezicht. Kortom een superleuke opleiding waar ik al jaren naar zocht!

— Linda Runderkamp —

Voor wie is de opleiding Gewichtsconsulent?

De opleiding Gewichtsconsulent wordt gevolgd door mensen die sterk gemotiveerd zijn om anderen te helpen met hun leefstijl- en gewichtsvraagstukken. Ook wordt de opleiding gevolgd door mensen die hun eigen gewichtsontwikkeling willen leren begrijpen of beter onder controle willen krijgen. Als student van de opleiding Gewichtsconsulent geloof je meer in een gezonde leefstijl dan in diëten. 

Doel van de opleiding Gewichtsconsulent

Een door Sonnevelt opgeleide Gewichtsconsulent begeleidt cliënten bij hun vraagstukken over gewicht en leefstijl. Jij kunt in je persoonlijke plan aspecten van onder meer voeding, beweging en psyche betrekken om zo een compleet advies te kunnen geven. 

Wat leer ik in de opleiding Gewichtsconsulent?

Centraal in de opleiding Gewichtsconsulent staat het leren kennen van alle ins en outs rond het wel of niet hebben van een gezonde leefstijl en een gezond gewicht. Door bij jezelf te beginnen, ben je in staat om anderen te helpen bij een eigen eet- en beweegplan om de gewenste leefstijl en daarmee het gewenste gewicht te bereiken. Hierbij ligt de focus op blijvende gedragsverandering en niet op een tijdelijk dieet.

Aan het einde van de opleiding kun je:

 • Volwassenen met overgewicht op een zorgvuldige manier adviseren en coachen.
 • Gezonde volwassenen begeleiden voor wie de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad gelden en die dus geen medisch dieet nodig hebben.
 • Oorzaak en gevolg herkennen en oplossingen geven bij gewichtsproblemen.
 • Doeltreffende vaardigheden inzetten waardoor je een deskundig voedings- en beweegadvies kunt geven.
 • Lezingen, workshops of cursussen geven op het gebied van gezonde leefstijl en leefstijlaanpassingen.
 • Een praktijk starten als Gewichtsconsulent of jouw kennis inzetten als aanvulling en ondersteuning in je huidige beroep.
 • Aan de slag als Gewichtsconsulent in wellness- en fitnesscentra.

Wat kan ik als gewichtsconsulent?

De opleiding Gewichtsconsulent is geaccrediteerd door de beroepsvereniging BGN en voldoet aan alle door de vereniging gestelde eisen. Na de opleiding Gewichtsconsulent kun je je eigen praktijk beginnen als gewichtsconsulent of aan de slag gaan als gewichtsconsulent in een wellness- of fitnesscentrum. Na de opleiding kun je meteen vakinhoudelijk aan de slag.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (excl. 1 TCI examendag), gemiddeld 1 dag per 3 weken (20 EC punten).

Studiebelasting:

Gemiddeld 10 tot 12 uur per week.

Onderwerpen:

Tijdens de opleiding Gewichtsconsulent worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • Wat heeft het lichaam nodig
 • Meten is weten
 • Gezonde en volwaardige voeding
 • Bewegen voor optimale verbranding
 • Spijsvertering en stofwisseling
 • Samenstellen van dagmenu’s en voedingsadviezen op maat
 • Invloed van de psyche op eetprikkels
 • Effecten van stress op je eetpatroon
 • Zin en onzin van diëten en hypes
 • Coachen en communicatievaardigheden
 • Casuïstiek
 • Leerstijlen van Kolb in verband met het verzorgen van een workshop
 • Professionalisering, praktijkvoering en bedrijfsplan

Huiswerk en afronding:

Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio(reflectieverslagen, casuïstiek , workshop en bedrijfsplan) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (3 bijeenkomsten) en het begeleiden van drie proefpersonen (totaal 18 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een landelijk examen (theorie- en een praktijktoets) dat je aflegt bij de Stichting TCI.

Ook kan de opleiding tot Gewichtsconsulent een goede start zijn om de opleiding Vitaliteitscoach te volgen.

undefined
undefined

Deze opleiding wordt momenteel niet aangeboden. Wil je op de hoogte blijven van de startdata? Meld je op de homepage (onderaan) aan voor onze nieuwsbrief. Of bekijk onze andere opleidingen.

Deze opleiding wordt momenteel niet aangeboden. Bekijk onze andere opleidingen.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Deze korting is niet van toepassing indien je gebruik maakt van het STAP-budget.

Prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap. Exclusief landelijk examen van € 276,- (prijscheck oktober 2021) die je rechtstreeks aan TCI betaalt en exclusief literatuur. Het herexamen bij TCI kost gemiddeld €63,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Subsidiemogelijkheden

Wil je STAP-budget aanvragen of gebruik maken van een andere subsidieregeling? Kijk dan hieronder bij de veelgestelde vragen.
 

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Minimaal afgeronde VMBO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

De opleiding leidt tot een officieel diploma waarmee je je kunt aansluiten bij de BGN. Voor deze opleiding bestaat een landelijk examen dat je aflegt bij de Stichting TCI. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijktoets. Daarnaast moet een portfolio worden aangelegd waarin een aantal uitgewerkte opdrachten wordt vastgelegd. Kijk voor meer informatie: http://www.tci-examens.nl/examens/gewichtsconsulent.

Bij een voldoende voor het portfolio, het theoretisch en praktijk examen, het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) en de betalingsverplichting ontvang je het diploma Gewichtsconsulent.

Stap-budget: €1.000,- subsidie op je opleiding

Een opleiding volgen is vaak een flinke investering. De overheid ondersteunt je hierin met de nieuwe STAP-subsidie. Lees hier meer informatie over het STAP-budget.

Let op: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.