Opleiding
Trainer Hormoonfactor

 • 10 lesdagen
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Module van de opleiding Vitaliteitscoach
Schrijf je in

Hormonen als basis van gezond leven

Een gezonde hormoonbalans is de basis voor een gezond lichaam. Als hormonen echter uit balans raken kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals hormonale migraine, overgewicht, menstruatiepijn, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, huidproblemen, PMS, et cetera. Het samenspel tussen hormonen en voeding is echter gecompliceerd en vergt een grondige kennis. In deze opleiding Trainer Hormoonfactor leer je over de achterliggende oorzaken en hoe je die aanpakt om de balans te herstellen.

Door artsen wordt vaak naar symptoombestrijders gegrepen om een klacht op te lossen. De oorzaak is daarmee echter nog niet aangepakt. Juist deze achterliggende oorzaken aanpakken is waar de Hormoonfactor voor staat. Daarvoor moet je hormonen leren begrijpen. Pas dan kun je ze namelijk vragen iets te doen, in plaats van alleen maar te dwingen met bijvoorbeeld medicijnen. Door weer bevriend te raken met je hormonen kan er weer een goede samenwerking ontstaan.

Ontwikkeld door Ralph Moorman
De opleiding Trainer Hormoonfactor is ontwikkeld door levensmiddelentechnoloog en gezondheidscoach ir. Ralph Moorman. Hij studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit en verdiepte zich in de link tussen levensmiddelen (lees voeding) en onze gezondheid (lees hormonen). Hij schreef onder andere de bestsellers ‘De hormoonfactor’ en ‘De boodschappencoach’ en verzorgt een aantal lessen van de opleiding Trainer Hormoonfactor. Als jij net als hij gefascineerd bent door de werking en invloed van hormonen, dan is de opleiding Trainer Hormoonfactor op je lijf geschreven. Je wilt precies weten hoe hormonen en gezondheid elkaar beïnvloeden en leren hoe je cliënten daarmee gezond en vitaal door het leven kunnen gaan.

De opleiding Trainer Hormoonfactor heeft een brede doelgroep die werkt of werkzaam wil zijn in de gezondheids-/leefstijlbranche, zoals orthomoleculaire therapeuten, natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, personal trainers, fitnesscoaches, leefstijlcoaches, mental coaches, stresscounselors, schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, tandartsen en huisartsen. Maar de opleiding wordt ook gevolgd door geïnteresseerden zonder voorkennis die de methode voor zichzelf of hun naasten willen gebruiken.

Doel van de opleiding Trainer Hormoonfactor

Een door Sonnevelt opgeleide trainer Hormoonfactor kan cliënten op deskundige wijze begeleiden en coachen op hoe hormonen de gezondheid beïnvloeden. Je leert hoe je met kleine aanpassingen in de levensstijl grote verschillen kunt maken. Zo laat je het hormonale orkest weer het muziekstuk spelen waar het voor bedoeld is.

Wat leer ik in de opleiding Trainer Hormoonfactor?

Centraal in de opleiding Trainer Hormoonfactor staan de richtlijnen die Ralph Moorman heeft ontwikkeld voor de relatie tussen gezondheidsproblemen en hormonen. Je leert om vanuit het hormonale systeem naar klachten te kijken en advies te geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.

Aan het einde van de opleiding kun je:

 • Je kennis, vaardigheden en technieken toepassen om jouw cliënten op een professionele wijze te begeleiden volgens het unieke Hormoonfactortraject.
 • Inzicht geven in de wisselwerking hormonen – voeding – training – stress.
 • Voor elke cliënt een individueel behandelplan opstellen.
 • Cliënten gedurende lange tijd begeleiden, stimuleren en motiveren.
 • De basisprincipes van coachen toepassen in jouw cliëntcontacten.

Wat kan ik als trainer Hormoonfactor?

Door Sonnevelt opgeleide trainers Hormoonfactor hebben gedegen kennis over het hormonale systeem en kunnen die kennis inzetten om gezondheidsadviezen te geven. Je kunt mensen begeleiden om hun lichaam in een verbeterde of optimale staat te krijgen.

Duur:

Circa 4 maanden.

Omvang:

10 lesdagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 2 aaneengesloten dagen per 2 à 3 weken.

12 EC-punten (SNRO) / 136 PE-punten (KABIZ).

Studiebelasting:

gemiddeld 12 tot 14 uur per week.

Onderwerpen:

De opleiding Trainer Hormoonfactor bestaat uit 5 blokken van 2 aaneengesloten lesdagen.

De eerste helft van de opleiding ligt de nadruk op het opdoen van kennis. Je zelfstudie-tijd zal je in die weken vooral besteden aan het lezen/leren van de stof (met een proefexamen halverwege). In de tweede helft van de opleiding staat de vertaling naar de praktijk centraal. Dan voer je gesprekken met proefcliënten en houd je intervisie.

De onderstaande onderwerpen komen aan bod:

 • Het hormoonsysteem tot in de detail uitgelegd
 • Oorzaken en symptomen van hormoonklachten
 • Spijsvertering in relatie tot hormonen
 • Voeding in relatie tot hormonen
 • De hormooncoach aan het werk
 • Training / sport in relatie tot hormonen
 • De psychologie achter eetgedrag
 • Coachen naar gedragsverandering
 • De helicopterview / samenvatting opleiding

Huiswerk en afronding:

Ook doe je tijdens de opleiding ervaring op door het houden van sessies met twee proefcliënten. In de intervisie (3 bijeenkomsten) bespreek je je vragen en ervaringen met medestudenten en werk je gezamenlijk casuïstiek uit. Je ervaringen verwerk je in een portfolio. De opleiding wordt afgesloten met een examen.

Deze opleiding kan als afzonderlijke opleiding worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Driebergen-Rijsenburg

08 maart 2024
28 juni 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Driebergen-Rijsenburg

15 maart 2024
05 juli 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

De lesdagen zijn op vrijdag en zaterdag (zie het lesrooster).

Voorjaar 2024:

Prijs: € 2.595,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €865,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. 

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De groepsgrootte is maximaal 30 deelnemers.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Lees of bekijk hier de verhalen van oud-studenten van deze opleiding die een eigen praktijk zijn gestart:

Myrthe Johansen

Marileen Louwerse

Caroline Leinzinger

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Marileen over...
opleiding Trainer Hormoonfactor

De opleiding heeft mij in eerste instantie meer gezondheid gebracht. Zoveel meer rust in mijn darmen en in mijn lichaam! De opleiding gaf me de inspiratie om een eigen praktijk te beginnen.

— Marileen Louwerse —

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.