Opleiding
Trainer Hormoonfactor

 • 10 lesdagen
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Module van de opleiding Vitaliteitscoach
Schrijf je in

Hormonen als basis van gezond leven

Een gezonde hormoonbalans is de basis voor een gezond lichaam. Als hormonen echter uit balans raken kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals hormonale migraine, overgewicht, menstruatiepijn, overgangsklachten, vruchtbaarheidsproblemen, huidproblemen, PMS, et cetera. Het samenspel tussen hormonen en voeding is echter gecompliceerd en vergt een grondige kennis. In deze opleiding Trainer Hormoonfactor leer je over de achterliggende oorzaken en hoe je die aanpakt om de balans te herstellen.

6 e-learnings cadeau!

Schrijf je vóór 1 oktober 2023 in voor een opleiding* die dit najaar start en ontvang 6 e-learnings over vitaal leven cadeau. Verzeker jezelf van een plekje én profiteer van deze aanbieding t.w.v. 594 euro!

* Bekijk de actievoorwaarden

Door artsen wordt vaak naar symptoombestrijders gegrepen om een klacht op te lossen. De oorzaak is daarmee echter nog niet aangepakt. Juist deze achterliggende oorzaken aanpakken is waar de Hormoonfactor voor staat. Daarvoor moet je hormonen leren begrijpen. Pas dan kun je ze namelijk vragen iets te doen, in plaats van alleen maar te dwingen met bijvoorbeeld medicijnen. Door weer bevriend te raken met je hormonen kan er weer een goede samenwerking ontstaan.

Ontwikkeld door Ralph Moorman
De opleiding Trainer Hormoonfactor is ontwikkeld door levensmiddelentechnoloog en gezondheidscoach ir. Ralph Moorman. Hij studeerde levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit en verdiepte zich in de link tussen levensmiddelen (lees voeding) en onze gezondheid (lees hormonen). Hij schreef onder andere de bestsellers ‘De hormoonfactor’ en ‘De boodschappencoach’ en verzorgt een aantal lessen van de opleiding Trainer Hormoonfactor. Als jij net als hij gefascineerd bent door de werking en invloed van hormonen, dan is de opleiding Trainer Hormoonfactor op je lijf geschreven. Je wilt precies weten hoe hormonen en gezondheid elkaar beïnvloeden en leren hoe je cliënten daarmee gezond en vitaal door het leven kunnen gaan.

De opleiding Trainer Hormoonfactor heeft een brede doelgroep die werkt of werkzaam wil zijn in de gezondheids-/leefstijlbranche, zoals orthomoleculaire therapeuten, natuurgeneeskundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten, personal trainers, fitnesscoaches, leefstijlcoaches, mental coaches, stresscounselors, schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, tandartsen en huisartsen. Maar de opleiding wordt ook gevolgd door geïnteresseerden zonder voorkennis die de methode voor zichzelf of hun naasten willen gebruiken.

Doel van de opleiding Trainer Hormoonfactor

Een door Sonnevelt opgeleide trainer Hormoonfactor kan cliënten op deskundige wijze begeleiden en coachen op hoe hormonen de gezondheid beïnvloeden. Je leert hoe je met kleine aanpassingen in de levensstijl grote verschillen kunt maken. Zo laat je het hormonale orkest weer het muziekstuk spelen waar het voor bedoeld is.

Wat leer ik in de opleiding Trainer Hormoonfactor?

Centraal in de opleiding Trainer Hormoonfactor staan de richtlijnen die Ralph Moorman heeft ontwikkeld voor de relatie tussen gezondheidsproblemen en hormonen. Je leert om vanuit het hormonale systeem naar klachten te kijken en advies te geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.

Aan het einde van de opleiding kun je:

 • Je kennis, vaardigheden en technieken toepassen om jouw cliënten op een professionele wijze te begeleiden volgens het unieke Hormoonfactortraject.
 • Inzicht geven in de wisselwerking hormonen – voeding – training – stress.
 • Voor elke cliënt een individueel behandelplan opstellen.
 • Cliënten gedurende lange tijd begeleiden, stimuleren en motiveren.
 • De basisprincipes van coachen toepassen in jouw cliëntcontacten.

Wat kan ik als trainer Hormoonfactor?

Door Sonnevelt opgeleide trainers Hormoonfactor hebben gedegen kennis over het hormonale systeem en kunnen die kennis inzetten om gezondheidsadviezen te geven. Je kunt mensen begeleiden om hun lichaam in een verbeterde of optimale staat te krijgen.

Duur:

Circa 4 maanden.

Omvang:

10 lesdagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 2 aaneengesloten dagen per 2 à 3 weken.

12 EC-punten (SNRO) / 136 PE-punten (KABIZ).

Studiebelasting:

gemiddeld 12 tot 14 uur per week.

Onderwerpen:

De opleiding Trainer Hormoonfactor bestaat uit 5 blokken van 2 aaneengesloten lesdagen.

De eerste helft van de opleiding ligt de nadruk op het opdoen van kennis. Je zelfstudie-tijd zal je in die weken vooral besteden aan het lezen/leren van de stof (met een proefexamen halverwege). In de tweede helft van de opleiding staat de vertaling naar de praktijk centraal. Dan voer je gesprekken met proefcliënten en houd je intervisie.

De onderstaande onderwerpen komen aan bod:

 • Het hormoonsysteem tot in de detail uitgelegd
 • Oorzaken en symptomen van hormoonklachten
 • Spijsvertering in relatie tot hormonen
 • Voeding in relatie tot hormonen
 • De hormooncoach aan het werk
 • Training / sport in relatie tot hormonen
 • De psychologie achter eetgedrag
 • Coachen naar gedragsverandering
 • De helicopterview / samenvatting opleiding

Huiswerk en afronding:

Ook doe je tijdens de opleiding ervaring op door het houden van sessies met twee proefcliënten. In de intervisie (3 bijeenkomsten) bespreek je je vragen en ervaringen met medestudenten en werk je gezamenlijk casuïstiek uit. Je ervaringen verwerk je in een portfolio. De opleiding wordt afgesloten met een examen.

Deze opleiding kan als afzonderlijke opleiding worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Driebergen-Rijsenburg

Health Center Hoenderdaal
29 september 2023
27 januari 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

De lesdagen zijn op vrijdag en zaterdag (zie het lesrooster).

Najaar 2023

Zoek je het lesrooster van voorjaar 2023? Ga dan naar het studentportaal op onze website.

Najaar 2023:

Prijs: € 2.490,-

Betaling in termijnen is niet mogelijk bij deze opleiding. De 5% korting voor betaling ineens is in dit bedrag al verrekend.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €100,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling is er geen btw van toepassing.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De groepsgrootte is maximaal 30 deelnemers.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Lees of bekijk hier de verhalen van oud-studenten van deze opleiding die een eigen praktijk zijn gestart:

Myrthe Johansen

Marileen Louwerse

Caroline Leinzinger

Helaas heeft de overheid recent besloten de regels wederom verder aan te scherpen, nu voor de STAP-aanvraagtermijnen van september en november 2023. Hierdoor komt circa 95% van alle opleidingen in Nederland met onmiddellijke ingang niet meer in aanmerking voor STAP. Dat geldt helaas ook voor de opleidingen van Sonnevelt. Per 1 januari 2024 stopt de STAP-regeling in zijn geheel, dit in verband met bezuinigingsmaatregelen van de overheid.

Studiekosten nog aftrekbaar voor ZZP-ers en ondernemers

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Marileen over...
opleiding Trainer Hormoonfactor

De opleiding heeft mij in eerste instantie meer gezondheid gebracht. Zoveel meer rust in mijn darmen en in mijn lichaam! De opleiding gaf me de inspiratie om een eigen praktijk te beginnen.

— Marileen Louwerse —