Cursus / Nascholing
Vitaal rouwen

 • Over gezonde rouwverwerking
 • Docent uit de praktijk
 • 1 -daagse cursus

Balans vinden tussen hersteltijd en verliestijd

Een cliënt van coach Fieke heeft het zwaar. Vorig jaar is haar vriendin overleden en nu in deze tijd, waarin er veel veranderingen zijn, voelt ze zich somber, heeft ze vage lichamelijke klachten en slaapt ze slecht. Opstaan kost haar moeite en eigenlijk trekt ze zichzelf door de dag heen. Ze mist haar vriendin en het lukt haar maar niet haar overlijden te accepteren. De huisarts heeft haar doorverwezen naar Fieke om eens te kijken naar de dieperliggende oorzaken van het ongemakkelijk voelen. Hoe kan Fieke haar hierin begeleiden? Hoe help je iemand bij rouw en verlies en zorg je ervoor dat diegene ook weer de lichtpuntjes gaat zien?

Over de cursus Vitaal rouwen

De cursus Vitaal rouwen gaat over de balans vinden tussen hersteltijd en verliestijd. Over soms stil mogen vallen met alles wat er in jou leeft, terwijl de wereld om je heen doorgaat. Rouw is de puurste vorm van verdriet en een intense emotie. Er bestaat geen handboek voor rouw, er staat geen tijd voor, wel is er een stappenplan… stapje voor stapje. Rouwen is voelen.

In deze tijd waarin we worden teruggeworpen op onszelf en veel mensen te maken krijgen met afscheid en verlies is het extra belangrijk om aandacht te hebben voor een 'gezonde' rouwverwerking. 

Docent
Mette Pilaar is docent Mental Coach bij Sonnevelt. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk en is ze expert op het gebied van verliesprocessen in overlijden, gezondheid en relaties.

Voor wie is deze cursus Vitaal rouwen?

De cursus Vitaal rouwen is voor alle (oud-) Sonnevelt-studenten, coaches en iedereen die meer willen weten over afscheid nemen en rouwen.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat is het doel van de cursus Vitaal rouwen?

Rouwen kost tijd. Je moet leren met je verlies om te gaan en manieren vinden om het te kunnen dragen. Rouwen vraagt ook veel energie en gaat op de korte termijn vaak ten koste van een goede balans tussen werken aan herstel en het omarmen van verliesmomenten. Ontdek hoe je als coach jouw coachees kunt helpen om tijd te nemen voor hun verdriet én vitaal te blijven in tijden van rouw.

Wat leer je in de cursus Vitaal rouwen?

We werken tijdens de cursus met de eigen levenservaring en coachervaring van de deelnemers. Deze ervaring vragen wij je in te brengen.

Na afloop van deze dag:

 • Heb je inzicht in het verloop van rouwprocessen.
 • Kun je omgaan met de emotie van je cliënt.
 • Herken je de rouwsignalen van het lichaam.
 • Heb je kennis van de invloed van tijd op het rouwproces.
 • Durf je diepere vragen te stellen.

Duur:

Van 9.30 - 16.30 uur.

Omvang:

1 dag.

Studiebelasting:

0,3 EC-punten (SNRO) / 6 PE-punten (KABIZ).

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen aan bod:

 • Het belang van afscheid nemen.
 • Inzicht in rouwmodellen.
 • De invloed van emoties.
 • Rouwsignalen van het lichaam.
 • De attitude en vaardigheden van een coach in dit rouwproces.

Afronding:

Je rondt de cursus/nascholing Vitaal rouwen af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na afloop ontvang je een certificaat.

undefined
undefined

Zaltbommel

19 april 2024
19 april 2024
vrijdag
09:30 - 16:30

Start voorjaar 2024:

Prijs: € 295,-

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze cursus word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen btw-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving. 

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.