Docent

Anette Martens

“Een vitaal leven betekent voor mij persoonlijk dat ik in staat wil kunnen zijn om me aan te passen en gelukkig te zijn in de omstandigheden van dat moment.”

Nieuwsgierige blik

Ik heb gemerkt dat cliënten met stress- en burn-out gerelateerde klachten snel inzicht krijgen en een duurzaam effect kunnen hebben door stresscounseling. Dat gun ik iedereen. Zeker in een tijd van veel prikkels, onduidelijkheid, onzekerheid en verwachtingen valt het niet altijd mee om efficiënt met stress om te gaan. Daarom vind ik het waardevol dat de kennis, kunde en visie van Sonnevelt breed wordt aangeboden. In een respectvolle, veilige omgeving, om te groeien en inspireren, met een open, nieuwsgierige blik.

Functie van katalysator

Ik vind het fijn om een bijdrage te kunnen leveren. Dat kan natuurlijk op veel manieren. Mijn manier is om mensen bewust te maken van hun eigen kracht, waarde en vermogen, op welk gebied dan ook, om misschien daarmee ook waardevol te kunnen zijn voor anderen. Als docent kan ik een katalysator zijn om een groep mensen in één te bereiken om elkaar te inspireren. Wat ieder individu er vervolgens mee gaat doen, bepalen ze individueel. Maar door zowel de gemeenschappelijke factoren, als de verschillen onderling, kunnen mensen in een groep leren van elkaar. Als docent vind ik het belangrijk om in samenwerking met de groep de mogelijkheid te bieden voor ontwikkeling.

Geluk zit in het moment

Een vitaal leven betekent voor mij persoonlijk dat ik in staat wil kunnen zijn om me aan te passen en gelukkig te zijn in de omstandigheden van dat moment. Dus of dat nu is met een gezond lijf, of met een aandoening, in een rijke of in een arme, in een drukke of in een rustige omgeving. Ik voel me vitaal als ik in iedere omstandigheid me gelukkig kan voelen. Dat heb ik ook geleerd door jarenlang ontwikkelingswerk in Indonesië. De mensen daar hebben me laten zien dat een gelukkig leven zit in het moment, niet in de omstandigheden. En dat vind ik vitaal leven.

Respectvol, open en oprecht

Sonnevelt past voor mij als een warm vest. Ik help graag mensen om in hun eigen kracht te komen, op een manier die bij ze past en op het moment dat ze zelf willen. Respectvol, open en oprecht en kijkend naar de mens als geheel, functionerend in zijn omgeving, nu en in zijn verleden. En het liefst doe ik dat kort en krachtig. Ik geloof niet dat ik iemand leer lopen, door hem altijd te dragen.

Mijn achtergrond

Ik ben opgeleid als Oefentherapeut Mensendieck. Als Oefentherapeut heb ik geleerd te onderzoeken waardoor bepaalde (fysieke) klachten ontstaan zijn bij de patiënt, zodat de oorzaak behandeld kan worden in plaats van het symptoom (de pijnklacht). Al snel ontdekte ik dat er vaak meer aan de hand was dan alleen een fysieke overbelasting. Vaak leefden mijn patiënten in een stressvolle situatie of tijd. Of ze waren niet in staat hun stressvolle tijd los te laten of te verwerken. De stress uitte zich in lichamelijke klachten. En omdat ik de oorzaak wilde kunnen behandelen, ben ik cursussen en opleidingen gaan volgen om psychosociale overbelasting ook te kunnen ‘behandelen'. Daarvoor heb ik o.a. Stresscounseling, RET (rationele emotieve therapie), PIP (Psychologie in de Praktijk), ACT (Acceptance and Commitment Therapy), Bewust waarnemen en Mindfulness training gevolgd. In de loop van de jaren ben ik steeds meer mensen met psychosomatische klachten gaan behandelen en steeds meer gaan coachen. 

Mijn vakgebied

Ik ondersteun mensen vanuit bezieling & puurheid te leven in contact met zichzelf en hun omgeving, bij stress en burn-out, relatie- en communicatie uitdagingen en veranderprocessen. Dit kan zowel in de privé-sfeer als bij processen in het bedrijfsleven zijn.

Miranda over...
docent Anette Martens

Anette Martens is een fantastische persoonlijkheid, die je scherp houdt, blijft boeien met nieuwe informatie, voorbeelden en uitleg. Anette deelt met heel veel plezier haar kennis en kunde en dat voel je tijdens de les. Kortom, Anette is een topper, en de opleiding Mental coach duurt veel te kort met zo’n kanjer voor de groep.

— Miranda van Keulen —