Docent

Janine Schimmelpenninck

“Het is mijn wens om blijvend te leren, zo vrij mogelijk te zijn en anderen daarbij te kunnen helpen.”

Lesgeven leert mij ongelooflijk veel

Ik heb het geluk gehad als jonge tiener de echtscheiding van mijn ouders bewust te hebben kunnen meemaken. Daardoor heb ik kunnen ervaren hoe goed het voelt te leren verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen doen en laten. Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf is ongelooflijk belangrijk omdat niemand anders dat voor je kan doen.

Er bestaat echter heel veel verwarring over wat verantwoordelijkheid nemen nu eigenlijk inhoudt. Hoofd en hart zijn bijvoorbeeld nooit van elkaar gescheiden en toch zijn we ons daar als mens zelden echt bewust van. Er bestaan veel misverstanden over hoe onze gedachten en gevoelens samenwerken. Juist door dit soort misverstanden ervaren veel mensen problemen in hun leven die eenvoudig kunnen worden opgelost door inzichten in hoe onze psyche van nature werkt. Ik heb een passie voor deze natuurlijke benadering van de psychologie. Lesgeven leert mij ongelooflijk veel en tegelijkertijd kan ik mijn ervaring en kennis delen. Totale win-win dus.

Vrijheid

Vitaliteit is voor mij hetzelfde als vrijheid. De vrijheid waarbij je alle kanten op kunt bewegen, zowel mentaal, fysiek als sociaal. Vrijheid is een heerlijk vitaal gevoel en daarom is voor mij mentale vrijheid het allerbelangrijkste. Het is mijn wens om blijvend te leren zo vrij mogelijk te zijn en anderen daarbij te kunnen helpen. Ik ben ervan overtuigd dat de vrijheid die je in jezelf kan vinden, dezelfde vrijheid is die je anderen kunt bieden. Mijn vrijheid of vitaliteit begint dan ook bij mijzelf.

Verbondenheid

Bij Sonnevelt vind je veel kennis, ervaring en expertise op het gebied van mentaal en fysiek welzijn. Lichaam en geest zijn nauw met elkaar verbonden. Het is naar mijn mening dan ook zo belangrijk dat deze verbondenheid in coachings-opleidingen wordt meegenomen. Dat is bij Sonnevelt overduidelijk het geval.

In het leven beweegt alles van nature van binnen naar buiten. Dat is een heel belangrijk natuurlijk gegeven dat je tevens in de opleidingen bij Sonnevelt terugvindt. Daarnaast biedt Sonnevelt een warme leer- en werkomgeving waar ik me graag bijvoeg.

Mijn achtergrond

Ik ben doctorandus in de Politiek-Sociale wetenschappen met een specialisatie in Medische Antropologie (UVA). Daarnaast bestudeer ik al meer dan 10 jaar de Boeddhistische psychologie, filosofie en mindfulness en heb ik veel ervaring als ondernemer, schrijver en trainer.

Vakgebied

Mijn expertise ligt op het gebied van de natuurlijke psychologie. Deze psychologie is gebaseerd op duizend jaar oude inzichten uit onder andere de Boeddhistische psychologie. Het uitgangspunt voor deze psychologie is de natuur zelf en de wijze waarop onze psyche van nature werkt - de zogeheten natural skills. Natural skills zijn onze psychologische bouwstenen waarmee je een gezond en gelukkig leven kunt bouwen.

Publicaties

2015 – Slave To The King “Learning to take responsibility”

2022 - Natural Skills “Een natuurlijke kijk op de psychologie" - uitgeroepen tot Beste psychologieboek 2022.