Personal coach, trainer en beeldvanger

Daniëlle Krijtenburg

Docent en oud-student Daniëlle Krijtenburg over haar eigen praktijk

Daniëlle Krijtenburg (51) is getrouwd, heeft 2 zonen en runt coachpraktijk de Beeldvanger. Zo’n 10 jaar geleden ging zij aan de slag met haar zelfontwikkeling door coachopleidingen bij Sonnevelt te volgen. En uiteindelijk gooide zij het roer om en stopte met haar baan. Nu helpt Daniëlle vrouwen met het realiseren van een beter zelfbeeld en is zij docent bij Sonnevelt. Een gesprek met Daniëlle over onder andere haar ommezwaai, ervaringen met de opleidingen van Sonnevelt en haar praktijk.

Wat was de aanleiding om het roer om te gooien?

“Ik heb 23 jaar een leidinggevende functie bekleed in het bedrijfsleven en ben daarnaast altijd fotograaf geweest. Die afwisseling in mijn werk, van enerzijds strak en anderzijds creatief, vond ik fijn. Tot ik door een gebeurtenis in mijn privéleven een wake-up call kreeg. Ik ontdekte dat ik mijn werk vooral op de automatische piloot deed. Ik deed gewoon mijn ding, zonder er al te veel over na te denken en nam nooit de tijd te achterhalen wat écht belangrijk voor mij was. Dat wilde ik niet langer.”

Waarom besloot je coachopleidingen via Sonnevelt te volgen?

“Ik had zin om nieuwe dingen te leren en begon een zoektocht. Ik wilde graag werken aan mijn zelfontwikkeling en kwam zo bij Sonnevelt terecht. De eerste kennismaking voelde meteen goed. De persoonlijke benadering sprak mij aan. Ik startte met de opleiding Mental Coach. Ik had bedacht dat alleen ik iets aan mijn situatie kon veranderen, omdat ikzelf invloed heb op mijn leven. Daarna rolde ik van de ene opleiding in de andere. Zo heb ik vervolgens nog de opleiding Stress en Burn-out Coach gevolgd en Trainer Hormoonfactor. Ik had een grote honger naar dingen weten en leren. Het voelde gewoon logisch.”

Wat hebben die opleidingen je gebracht?

“Ik ben mezelf beter gaan begrijpen, doordat ik veel zelfkennis heb opgedaan en dat vind ik ontzettend waardevol. Eigenlijk ben ik erdoor wakker geworden. Ik heb stappen gezet om de dingen anders te doen in mijn leven. Zo besloot ik mijn hart te volgen en heb mijn baan met een zeker inkomen opgezegd. Zonder de opgedane zelfkennis had ik dat nooit gedaan. Dan had de angst geregeerd. Vervolgens heb ik mijn werk als fotograaf en coach samengevoegd in de Beeldvanger.”

De Beeldvanger is de naam van je coachpraktijk. Vanwaar die naam?

“Als fotograaf ving ik het beeld en dat vond ik leuk, maar na al die jaren miste ik ook iets: de mens achter de foto. Juist daar ben ik nu zo nieuwgierig naar. Hun zelfbeeld. Hoe zien zij zichzelf en wat stralen zij onbewust zien. Als coach maak ik nu dus wat onbewust is zichtbaar. Ik help mensen met het vangen van hun blinde vlekken zodat zij weer de regie nemen en het beste uit zichzelf kunnen halen. Met de Beeldvanger heb ik eigenlijk twee werelden – fotografie en coaching – verweven tot één product.”

Hoe heb je de klantenwerving en promotie van je praktijk aangepakt?

“Ik ben niet zo van dingen verspreiden via de social media. Doordat ik altijd achter de camera heb gestaan werk ik het liefst op de achtergrond. Maar, ik heb wel een groot netwerk. Onder andere door mijn werk als fotograaf, leidinggevende en de gevolgde opleidingen. Door actief te zijn in mijn netwerk en gewoon te vertellen wat ik doe, ging het balletje rollen.

Daarnaast ben ik als trainer voor een trainingsbureau gaan werken en heb een business coach in de arm genomen. Dus gekeken: wat kan ik, wat wil ik en mezelf doelen gesteld. Ik vond die ondersteuning heel fijn, want het is niet vanzelfsprekend wat je gaat aanbieden en voor wie.

Tegenwoordig werk ik onder andere één tot twee dagen in de week als vitaliteitscoach bij de politie, doe veel 1-op-1 coaching en geef trainingen leiderschap voor het bedrijfsleven. Over in je regie komen, kleine stapjes zetten en zelf achter het stuur zitten. Ik breng de mensen terug van de automatische piloot naar de handbediening.”

Je bent sinds 2020 ook docent bij Sonnevelt. Hoe ben je daarin gerold?

“Ooit ben ik als invaller begonnen voor een vriendin. Toen zij wegging, mocht ik de lessen overnemen. Ik geef nu zo’n 4 tot 5 keer per jaar de les ‘coachen naar gedragsverandering’ bij de opleiding Trainer Hormoonfactor. Tijdens deze opleiding doen cursisten veel kennis op met het hoofd. Mijn les vraagt echter een andere inzet. Zo gaan we in op: wie ben je nu? En ook: wat doe je in contact met anderen? Dat gaat veel meer om bewustwording en zelfkennis is dan ook essentieel. Dat werk vind ik prachtig om te doen. Het is afwisselend en de dynamiek van een groep is fijn.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Mijn praktijk wil ik nog verder vormgeven en wel zo dat ik locatieonafhankelijk kan werken. Dat lijkt mij heerlijk. Hier ga ik de komende tijd meer vorm aan geven.

Heb je nog tips?

“Wij willen altijd met grote stappen vooruit. Maar de kracht – het echte goud – zit ‘m juist in kleine stapjes. Het is mensen eigen grote stappen te willen nemen én ook de maatschappij is zo ingericht. Zet je echter te grote stappen? Dan val je snel terug in oude patronen. In de realiteit blijkt dat kleine stappen beter beklijven. Bovendien zie je dan onderweg dingen die je eerst niet zag.”