Relatiecoach

Els Vriend

Opleidingen
Praktijk

Delights

Relatiecoach Els Vriend over haar eigen praktijk

In 2020 rondde Els Vriend (1975) met succes de opleiding Relatiecoach bij Sonnevelt af. Daarmee ging haar langgekoesterde droom relatiecoach worden in vervulling. Een jaar geleden startte zij vervolgens met haar eigen praktijk voor Relatiecoaching onder de naam Delights in Amsterdam. Dat werk doet zij momenteel twee dagen in de week en daarnaast werkt zij als trainer/loopbaancoach. Els over haar drijfveren en het starten en runnen van een eigen praktijk.

Waarom heb je gekozen voor een opleiding relatiecoaching?

“Al van jongs af aan vind ik mensen en relaties erg boeiend en las ik alles wat hier over te vinden was. Zo had mijn moeder veel zelfhulpboeken, onder andere van René Diekstra. Na mijn middelbare school heb ik psychologie gestudeerd, ben daarna intercedente geweest en vervolgens de re-integratie ingerold. Je onderzoekt dan onder andere welke baan passend is voor mensen en ondersteunt hen om het beste uit zichzelf te halen. 

Zelf heb ik me met verschillende cursussen en opleidingen ontwikkeld maar het onderwerp relaties bleef aan mij trekken. Een vriendin zei: ‘Wanneer ga je doen wat je echt wilt, relatiecoaching’. En dit is voor mij het zetje in de goede richting geweest.”

Wat waren je drijfveren om relatiecoach te willen worden?

“Ik vind de psyche van mensen ontzettend interessant. Wat hen drijft, hoe ze beslissingen nemen en hoe ze gevormd worden.
In een relatie kom je dit allemaal tegen. Een relatie is een van de belangrijkste verbindingen die je in je leven hebt, het is voor veel mensen de veilige basis waaruit zij opereren. Als deze basis verstoord is, heeft dit grote invloed op iemand zijn welbevinden.

De dynamiek in een relatie kan heel heftig zijn en mensen kunnen elkaar hierin veel pijn doen. Als relatiecoach kun je hierin veel betekenen. Je ondersteunt mensen in het herkennen en omvormen van hun patronen en helpt om weer kwetsbaar naar elkaar te zijn. Dit proces is heel bevredigend.”

Hoezo Sonnevelt en geen andere opleider?

“Mijn keuze viel op Sonnevelt, omdat het een gevarieerde opleiding is. Je doet niet alleen veel theoretische kennis op, maar het is tegelijkertijd ook praktijkgericht. Dat vind ik prettig en is voor mij de meerwaarde van de opleiding. Want, je past je kennis direct toe. In de lessen ga je onder andere met proefcliënten aan de slag, stelt je een portfolio samen en je maakt 20 coachuren met stellen die je zelf moet zoeken.

Verder vind ik de intervisiegroep tijdens de opleiding een hele verrijking. Ik zat in een leuke lichting met gemotiveerde mensen. Ook nu - twee jaar na het afronden van de opleiding – heb ik nog steeds intervisie met cursisten van toen. Dat vind ik fijn, want je motiveert en stimuleert elkaar.” 

Wat heeft het je gebracht?

“Ik heb een goed netwerk opgebouwd met oud-studenten en ben in contact komen met Delights. De eigenaren – Marcel en Nicole – waren proefkoppel tijdens de opleiding. Delights is een partnerorganisatie die relatietherapeuten en -coaches begeleidt met het starten van een eigen praktijk voor relatietherapie. Je werkt dus als zelfstandige onder de vlag van Delights. Zij zorgen onder andere voor een website, doen de marketing, je krijgt een eigen verzorgingsgebied, verwijzen cliënten naar je door en je krijgt via hun intervisie en supervisie.”

Hoezo heb je gekozen voor samenwerking met een partnerorganisatie? 

“Ik heb voor deze weg gekozen, omdat dit mij veel werk uit handen heeft gehaald en ervoor zorgt dat ik me kan richten op dat wat ik echt graag wil. En dat werkt voor mij heel fijn.

Mijn droom was relatiecoach worden en geen ondernemer. Bij ondernemer worden komt nogal wat op je af. Ik denk aan jezelf goed in de markt zetten en cliënten werven. Mijn kracht is mensen verbinden. Mijzelf verkopen daarentegen vind ik lastiger. Het is heel prettig om een organisatie achter je te hebben met meerdere relatiecoaches in dienst waarmee je kunt overleggen.

Daarbij komt dat ik nog twee jonge kinderen heb en in loondienst werk als trainer/loopbaancoach. Door met Delights in zee te gaan kon ik dit goed combineren met het opstarten van een praktijk  Overigens ben ik nu wel bezig met het maken van de overstap naar fulltime ondernemen.”

Dus het zelfstandig ondernemen bevalt je goed?

“Zeker. Ik doe dit nu een jaar en het geeft mij vertrouwen en bevestiging dat ik een goede beslissing heb genomen. Daarnaast is naar voren gekomen dat er genoeg vraag is naar relatiecoaching. 

Ik kan het anderen aanraden om zo te starten. Je hebt namelijk een organisatie achter je staan die je steunt en waarmee je kunt sparren. Bovendien krijg je supervisie van Delights en er is een continue stroom van aanvragen en/of cliënten. Verder bieden de tweemaandelijkse partnerdagen de mogelijkheid om met andere coaches te overleggen over dingen waar je tegenaan loopt. Dat kan voor een starter heel erg fijn zijn.” 

Wat vind je mooi aan het hebben van een eigen praktijk voor relatiecoaching?

“Nou, mijn droom is concreet geworden. Ik bedoel dat ik relatiecoach ben en dat is een overwinning op mijzelf. Dit is echt iets wat ik voor mijzelf doe.
Ik heb inmiddels twee dochters van 6 en 9 jaar en krijg nu echt weer tijd voor mijzelf. Dat geeft een goed gevoel. Ik krijg weer energie, word uitgedaagd door het werk dat ik doe, kan me ontwikkelen en vervolgstappen zetten. Het volgen van de opleiding bij Sonnevelt is daar het begin van geweest.”

Wat zijn je dromen en/of plannen voor de toekomst?

“Ik heb inmiddels de opleiding EFT - basis en gevorderden – gevolgd. Nu ben ik bezig met systemisch werken waar ik tijdens de opleiding Relatiecoaching bij Sonnevelt kennis mee heb gemaakt en verder staat EMDR op mijn wensenlijst. 
Maar, nu wil ik eerst goed inbedden wat ik leer en daarna vervolgstappen zetten. Het mooie vind ik wel dat ik mijn kennis en vaardigheden steeds verder kan uitbreiden en verdiepen zodat ik beter word in mijn vak.” 

Heb je nog tips?

“Houd met medecursisten inter- en supervisie. Vind je het lastig om in je eentje je praktijk te starten? Dan raad ik je aan om je aan te sluiten bij een organisatie die daar al ervaring in heeft. Dat gaat een stuk sneller en efficiënter”