Hormooncoach en stress- en burn-out coach

Marileen Louwerse

Praktijk

VitaliTree

Oud-student Marileen Louwerse over haar eigen praktijk

Voeding, beweging en ontspanning zijn de drie pijlers van vitaliteitscentrum VitaliTree, zoals de eigen praktijk van Marileen Louwerse in De Bilt tegenwoordig heet. Zij is 44 jaar, getrouwd en heeft 3 zoons. Eerst startte zij in 2015 haar praktijk onder de naam “Voeding van Leen’. “Ik deed dat in de marge”, vertelt Marileen. “Tot ik bij een reorganisatie op mijn werk boventallig werd en besloot volledig voor mijn eigen praktijk te gaan.” Stap voor stap ontwikkelde Marileen zich en haar praktijk groeide daarin mee. Tegenwoordig werkt zij als Trainer Hormoonfactor, Detox Coach en Stresscounselor en combineert dat met onder meer Aromatouch, intuïtieve massages en Reiki-behandelingen. Een gesprek met Marileen over het starten en runnen van haar eigen vitaliteitspraktijk.  

Waarom koos je ervoor een opleiding via Sonnevelt te volgen en welke?

“Ik was voor mijn eigen gezondheid aan het zoeken naar nieuwe wegen. Ik heb namelijk al vanaf mijn vroege jeugd eczeem en allergie en sinds mijn studententijd ook Alopecia (haaruitval). Ik kwam toen een webinar van Ralph Moorman en Albert Sonnevelt tegen en dat raakte me enorm. Het voelde kloppend, de puzzelstukjes vielen op hun plek. Ik besliste: dat ga ik doen. De opleiding Trainer Hormoonfactor. 

Toen ik later (binnen deze opleiding) een lesdag over stress volgde, hoefde ik niet langer na te denken over een volgende opleiding. Ik vond het zo inspirerend dat ik besloot de opleiding Stresscounselor te doen (is nu de opleiding Stress en Burn-out Coach). Nee, niet de mensen doorverwijzen, maar zelf helpen. Die poot wilde ik meenemen in mijn eigen praktijk.” 

Wat hebben de opleidingen je persoonlijk gebracht?

“Mij heeft het in eerste instantie meer gezondheid gebracht. Zoveel meer rust in mijn darmen en in mijn lichaam. Weten wat eten met me doet, helpt ook gezonde keuzes maken. En ik vond het heel leuk om binnen de kaders van de hormoonfactor nieuwe recepten uit te proberen.

Toen ik de opleiding Trainer Hormoonfactor had gevolgd, wist ik het. Al snel werd duidelijk dat ik het niet voor mijzelf deed. Direct na die opleiding heb ik me bij de Kamer van Koophandel ingeschreven en ben gestart met mijn eigen praktijk die toen nog ‘Voeding van Leen’ heette.” 

Waarom ben je een eigen praktijk gestart?

“Op mijn werk was een reorganisatie gaande. Al snel werd duidelijk dat er voor mij geen plek meer was in de nieuwe structuur. Ik kon dus óf gaan zoeken naar een baan die aansloot op mijn studie en werkervaring, maar dat voelde niet passend. De opleiding Trainer Hormoonfactor gaf me de inspiratie om een eigen praktijk te beginnen. Heel spannend, want ik leefde toen al 17 jaar samen met mijn partner die altijd een eigen bedrijf heeft gehad. Ik heb altijd gezegd: dat nooit. En nu was het ineens alles wat ik wilde!”

Hoe ben je begonnen met je eigen praktijk? 

“Toen ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel was mijn jongste nog niet naar school en ik had nog een baan van 28 uur als leidinggevende in de doven GGZ. Werken aan mijn praktijk deed ik dus in de marge. Eens in de maand had ik een dag voor mezelf en de rest deed ik in de avonduren. 

Mijn motto is: ‘Start before you’re ready’. Ik zie veel mensen om mij heen die niet beginnen, omdat hun website nog niet perfect is, ze nog geen werkruimte hebben, eerst nog 3 opleidingen willen volgen. Mijn broertje zette in een avond mijn website in elkaar en ik maakte mijn eigen Facebookpagina. Ik ben vanuit huis begonnen, gewoon in de woonkamer met speelgoed en gezelligheid.

Stap voor stap groeide ik verder. Ik volgde meerdere opleidingen, schaftte een massagebank aan en essentiële oliën werden onderdeel van mijn praktijk. Ik huur nu anti-kraak een fijne praktijkruimte in De Bilt en heb intussen mijn praktijknaam veranderd in VitaliTree met een prachtige eigen huisstijl.

Dus, de groei van mijn praktijk is eigenlijk heel organisch gegaan. Nu heb ik een behoorlijk volle praktijk en er is vrijheid genoeg om van te leven.”

Wat is het mooie aan het hebben van een eigen praktijk? Wat valt tegen?

“Het is zo fijn om mijn passie te kunnen leven; alles helemaal vanuit mijzelf doen. Niet meer vanuit een rol die ik speel of verwachtingen die ik denk na te moeten streven. 

Ik heb tot nu toe voornamelijk met mijn hoofd geleefd. Maar, de afgelopen jaren heeft mijn gevoel zoveel meer de ruimte gekregen. Daar vertrouw ik nu op. Als het goed voelt, zeg ik ja. Als het niet goed voelt, doe ik het niet. 

Er valt eigenlijk niets tegen aan het hebben van een eigen praktijk. Ja, de BTW is niet mijn leukste taak, maar is ook prima te doen. En natuurlijk is het na zoveel jaren in loondienst best wel even spannend om je vaste inkomsten los te laten en de stap te zetten naar een eigen praktijk. Maar, het is ook een mooie stok achter de deur om jezelf serieus te nemen; een goede prijs te vragen en niet alles gratis weg te geven, ook al zou je dat met liefde doen.

Marileen Louwerse in haar eigen praktijk Vitalitree

Heb je toekomstplannen?

“Ik heb een grote droom. Echt samen met anderen een mooi vitaliteitscentrum opzetten en runnen in een prachtig natuurgebied. Voor nu ben ik blij met mijn anti-kraak praktijkruimte. Alles hoeft niet bling, bling te zijn. Veiligheid bieden en vertrouwen geven, zijn veel belangrijker.”

Heb je nog tips?

“Volg je hart! Het weet de weg. 

Durf te investeren. Ook in jezelf. Je kunt eigenlijk alleen jezelf in de weg zitten. En natuurlijk kom je ook in dit proces je eigen overtuigingen tegen. Dus als je jezelf niets waard vindt, twijfelt of je de wereld wel wat te bieden hebt, je licht niet durft te laten schijnen? Dan zie je dat terug in je bedrijf. 

“Zorg dat je zichtbaar bent. Zo doe ik altijd mijn eigen social media. Ben makkelijk met tekst dus het kost me niet zoveel moeite. Maar, het is wel (bijna) dagelijks zenden. En het is niet altijd duidelijk hoeveel mensen je nu bereikt en wat het oplevert. Wat mij de laatste tijd steeds vaker gebeurt is dat zich nieuwe klanten melden die aangeven mij al jaren te volgen. Nu is het dus hun tijd om in actie te komen. Dan weet ik dat ik het toch niet voor niets heb gedaan. Dat ik ze al die tijd heb kunnen inspireren en vertrouwen heb kunnen opbouwen.”