Seniorencoach

Marion Vorselman

Opleidingen

Oud-student Marion Vorselman over de opleiding Seniorencoach

Marion Vorselman (54) uit Olst is getrouwd, heeft 2 stiefdochters, 4 kleinkinderen en werkt bij woon- en zorgcentrum Humanitas in Deventer. Onlangs volgde zij de opleiding Seniorencoach bij Sonnevelt. Het succesvol afronden ervan is een mijlpaal voor Marion. Niet alleen is haar zelfvertrouwen enorm gegroeid, maar zij heeft ook leren doorluisteren. Een gesprek met Marion over haar drijfveer en ervaring met de opleiding Seniorencoach.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Vanuit mijn werk in het woon- en zorgcentrum Humanitas mocht ik een opleiding doen die bij mij past. Nou vond ik dat best lastig, want ik heb in mijn leven weinig afgemaakt. Ik ben geadopteerd en voelde mij niet gezien en gehoord. Dat maakt je onzeker en tast je eigenwaarde aan. Maar omdat de opleiding Seniorencoach om ouderen draait, heb ik toch de stap gezet. Ik wilde doorzetten en echt iets afmaken. 
In het begin van de opleiding was ik best onzeker, maar gaandeweg groeide mijn zelfvertrouwen. Dat was een heel fijn gevoel. En… het is mij gelukt de opleiding met succes af te ronden. Dat heeft mij veel gebracht. Zeker ook omdat ik het nu kan én mag toepassen in mijn dagelijkse werk. Het staat zelfs in mijn functieomschrijving.”

Wat was voor jou een wauw-moment in de opleiding?

“Mijn eerste reflectieverslag gaf mij de bevestiging. Het werd zo goed ontvangen. Ja, dat verbaasde mij. Het was dan ook een heus wauw-moment. Maar ook tijdens de coachtrajecten waar ik tools en methodieken moest inzetten, kreeg ik dat wauw-gevoel. Het werkte echt! Daar genoot ik enorm van. Het gevoel van: verhip, dat heb ik geleerd. Nu ervaar ik dat nog steeds zo. Ik heb tijdens de opleiding de kracht van bekrachtigen geleerd en werd bevestigd in mijn kunnen.”

Wat heeft de opleiding Seniorencoach je gebracht?

“Ik heb deze opleiding afgemaakt! Daar ben ik trots op. Het heeft mij daardoor gesterkt in mijn eigenwaarde. Bovendien heb ik dit gedaan op mijn geheel eigen wijze. Ik durf nu paden te bewandelen die mij eerst onzeker maakten.”

En wat is er veranderd sinds je de opleiding hebt gevolgd?

“In mijn werk is er nu ruimte om seniorencoach te zijn. Ik gebruik de kennis en mijn persoonlijkheid iedere dag.”

Marion Vorselman aan het werk met ouderen

Welk belangrijk inzicht heb je gekregen door de opleiding?

“Doorluisteren. Zo heb ik samen met Adelheid Roosen het doorhuiveren – het echt binnen laten komen - omarmt tijdens het Alzheimerfluisteren. Vervolgens heeft mijn stage in het Kulturhus, die ik met projectleider Dunja Hageman deed, mij heel veel geleerd. 

Bijvoorbeeld in de zogenaamde voorcirkels gingen de Alzheimerfluisteraars in gesprek met partners van thuiswonende dementerenden. Zij werden uitgenodigd hun gevoelens en gedachten uit te spreken. Hun boosheid, verdriet, schaamte en onmacht te vertellen, te huilen, te schreeuwen… Alles werd benoemd en dat luchtte op, maar leidde ook tot erkenning en herkenning bij de deelnemers. Dat zorgde ervoor dat ze samen weer aan het lachen kwamen. Deze bijzondere ervaring zorgt ervoor dat het doorluisteren een tweede natuur voor mij is geworden.” 

Hoe gebruik je de opleiding nu in je dagelijks leven?

“Het is een onderdeel geworden van wie ik ben. Ik merk het als ik in een groep zit, bijvoorbeeld de dagbesteding> Dan pas ik daar echt de dingen toe die ik heb geleerd. Ik heb het mijn eigen opleiding gemaakt. Of zoals mijn hoofddocent mij in de eerste bijeenkomst meegaf: ‘Voorbij het oordeel van goed of fout is een open veld. Ik ontmoet je daar’. Dat heeft mij enorm geïnspireerd.” 

Welke drie woorden typeren de opleiding?

“Ontdekken, doorleven en kijken door te luisteren.” 

Hoe heb je de docenten ervaren?

“Ik vond ze liefdevol, inspirerend en geduldig – met name met mij (lachend). Ze hebben mij geleerd de stof eigen te maken en dat is belangrijk geweest!”

Waarom heb je voor Sonnevelt gekozen en niet voor een andere opleider?

“Collega’s op mijn werk waren enthousiast over de opleiding en vonden het bij mij passen. Ik heb toen de reviews opgezocht en die bevestigden dat de opleiding top is. Ik ben ook blij dat ik hiervoor heb gekozen.”

Zou je de opleiding aanraden aan anderen?

“Zeker voor 100%. Dat kan ook niet anders gezien mijn antwoorden.”  

Heb je nog tips?

“Ontdek de coach in jezelf door je open te stellen en jezelf te zijn. Doe je dat? Dan is de opleiding een parel!”