Life-coach en trainer

Michelle Tukker

Opleidingen
Praktijk

Michelle

Oud-student Michelle over haar eigen praktijk

Je ware glimlach hervinden en vol zelfvertrouwen in het leven staan. Zonder maskers en emotionele ballast, daar helpt life-coach en trainer Michelle Tukker (hooggevoelige) kinderen en volwassenen bij, zoals zij op haar site schrijft. Michelle is 37 jaar en runt sinds 2017 haar eigen coachpraktijk in Almere. Haar specialisatie is leren omgaan met onverwerkte emoties. Van rouw, incest en seksueel misbruik tot hoogsensitiviteit. Een gesprek met Michelle over haar drijfveren, een eigen coachpraktijk starten en het runnen ervan.

Waarom ben je een eigen coachpraktijk gestart?

“Dit was een langgekoesterde wens. In 2010 volgde ik een opleiding tot kindercoach en ik voelde aan alles dat ik hiermee verder wilde. In de opstartfase van mijn bedrijf werd mijn man ongeneeslijk ziek, ik parkeerde mijn droom en na 10 maanden strijden overleed hij. Een verwoestend rouwproces volgde en zorgde ervoor dat ik uiteindelijk vastliep.  

Blijkbaar was het nodig om helemaal vast te lopen voordat ik de stap naar herstel durfde te zetten. Naar acceptatie en hernieuwde verbondenheid met mezelf. Die weg was niet gemakkelijk. Maar, het heeft me wel geïnspireerd om van mijn ervaringen mijn levenswerk te maken. En van daaruit heb ik mijn eigen methode ontwikkeld om andere mensen te helpen hun pad lichter te maken. De elementen uit mijn methode vormen samen het woord SMILE. Toeval? Zeker weten van niet.”

Waarom koos je voor de opleiding Levenscoach?

“Ik zag de opleiding Levenscoach als een verdieping om de grote vraagstukken van het leven te bespreken. Onder andere welke rode draden lopen door mijn leven en dat van mijn cliënten? Welke dilemma’s komen telkens opnieuw op je levenspad? Daarbij leer je tegelijkertijd niet alleen jezelf, maar ook anderen te helpen keuzes te maken en emotionele gebeurtenissen in het leven te helen/verwerken. Dat het een tweejarige opleiding was vond ik best lang, achteraf is de tijd voorbijgevlogen. Toch heb ik de stap gezet, mijn verlangen zat heel diep en mijn intrinsieke motivatie was groot. In het tweede jaar startte ik mijn eigen praktijk.”

Hoe heb je de start van je eigen coachpraktijk aangepakt?

“Ik ben in 2017 gewoon in het diepe gesprongen. Mijn gouden kooi met mooie baan en vast salaris gaf ik als alleenstaande moeder op. Best heel spannend, maar ik had het niet anders willen doen.

Ter ondersteuning heb ik mij indertijd aangemeld bij onder andere de InnerCircle. Een business coaching programma in groepsverband door Albert Sonnevelt. Het begeleidt je tijdens het starten van een eigen praktijk. Zaken die tijdens het programma aan bod kwamen zijn: je ideale klant, missie, visie, waar ligt je passie, je innerlijke drijfveren, prijsbepaling en nog veel meer. Eigenlijk een steuntje in je rug en schop onder je kont bij tijd en wijle. Het heeft mij in elk geval de handvatten gegeven die ik zocht.

Het fijne van de InnerCircle was ook dat je het in groepsverband doet en je een buddy hebt. Daarmee praat en spar je over je eigen praktijk, zodat het echt gaat leven. Bovendien stelt het je in staat jezelf uit te dagen. Kun je bepaalde zaken aanscherpen en bijschaven. Wat ik ook prettig vond, was dat je samen hetzelfde doel nastreeft. Een ander pluspunt was het volle vertrouwen ervaren dat het je gaat lukken. Immers, uit bezorgdheid – ‘zou je dat wel doen?’ – zijn heel veel coaches op voorhand niet voor zichzelf begonnen.

Ik heb InnerCircle ervaren als een bevlogen en intens programma met mensen die dezelfde dromen en wensen hebben en dat werkt supermotiverend!”

Michelle Tukker oud-student Levenscoach Sonnevelt Opleidingen in haar eigen praktijk

Hoe heb je de klantenwerving en promotie van je praktijk aangepakt?

“Het runnen van mijn eigen praktijk was in het begin zeker geen dagvullend programma. Maar, ik was wel dagelijks in de praktijk aanwezig. Om klanten te werven, dingen te ontwikkelen, te schrijven én uit te denken.

Zo heb ik onder andere een gratis VIP-dag en twee keer een 2-urig coachgesprek wegegeven. Ben lid geworden van het online platform Boost your Health. In samenwerking met die organisatie verzorgde ik gratis blogs, workshops en trainingen. Verder post ik regelmatig op social media en werkt ook mond-op-mond-reclame goed voor mij. Zeer fijn is bovendien dat ik mijn praktijk heb in een pand waar verschillende therapeuten werken. Dat stimuleert doorverwijzen naar elkaar.

Kortom, op heel veel fronten aanwezig zijn én van je laten horen. Dat maakt je zichtbaar. Ik vergelijk het weleens met heel veel zaadjes zaaien. Zorg je daar goed voor? Dan komt er een moment dat je kan oogsten. Het starten en bouwen van een eigen praktijk komt je zeker niet aanwaaien. Je moet vertrouwen, doorzettingsvermogen en passie hebben. En… er dus tijd, energie, maar óók geld in durven steken.”

Wat is het mooie aan het hebben van je eigen coachpraktijk?

“Dat ik mag werken met de allerleukste mensen. Het zijn cadeautjes. Het maakt mij dankbaar, nederig en stil dat ze hun levensverhalen met mij delen.

Maar ook: volledig de eigen regie hebben, zelf keuzes mogen maken en besluiten nemen met nadruk op je gevoel. Een van mijn quotes is: ’Ik wil een leven creëren waar ik geen vakanties van nodig heb’. Mijn gevoel zegt nu: wat gaaf dat mij dit gelukt is.  Immers, veel mensen leven vaak van vakantie tot vakantie.”

Spijt van gemaakte keuzes heb je dus niet?

“Nee, ik heb geen moment spijt gehad. Ik zou het zo weer doen! Ja, ondanks de zoektocht en soms ook wel twijfels: ga ik het redden, kan ik dit wel enzovoort. Ik weet en voel dat dit mijn pad is. Dat ik nu mijn eigen levenservaringen kan inzetten in combinatie met mijn liefde voor het coachen. Dat maakt mijn leven zinvol en compleet.”

Heb je nog toekomstplannen?

“Zeker! Ik heb een droom. Dat is een groot complex opzetten voor overlevers van seksueel misbruik waar verschillende disciplines zoals coaching, therapie, sport, yoga onderdak vinden. Daar kunnen mensen met behulp van een begeleider of zelfstandig hun eigen traject of programma samenstellen. Daarbij wil ik ook de mogelijkheid bieden tot een verblijf, kort of langdurig. Dit is een plek waar zij zich veilig én geborgen voelen. Een plek waar vertrouwen, nabijheid en warmte belangrijk zijn. Uiteindelijk wil ik doorgroeien en ook gezinnen een plek kunnen bieden om tot rust te komen en begeleiding te krijgen na heftige persoonlijke gebeurtenissen. Ik droom groots.

Dat toekomstidee is ingegeven doordat ik eigen regie erg belangrijk vind. Je eigen weg kiezen. Zelf voelen wat je nodig hebt in je helingsproces en dat plan zelf samenstellen met ondersteuning van een mentor. Nu moet je je vaak conformeren aan de bestaande therapieën en programma’s of zelf vaak heel veel stappen zetten, coaches of therapeuten zoeken voor een bepaald traject of programma en keer op keer je verhaal vertellen. Dat frustreert enorm én geeft geen vertrouwen of gevoel van veiligheid. Hoe mooi is het als je het allemaal op één plek vindt in en in een vertrouwde omgeving. Vandaar mijn toekomstdroom!”

Nog tips?

“Blijf in jezelf geloven. Houd vol en start. Doen! Je kunt op je bek gaan, maar ook weer opstaan. Een bijpassende quote is: ‘Een pad ontstaat als je erop gaat lopen'.

Zorg vervolgens voor een netwerk, zet je hart open en ga! Ik geloof dat als dit het werk is dat je mag doen, dan komen de juiste mensen op je pad. Oftewel: als het meant to be is, is het meant to be. Dat hoeft niet meteen morgen, maar kan ook later. Heb vertrouwen én geloof in jezelf.”

NB InnerCircle was onderdeel van Coachplek en per 1 oktober 2019 niet meer actief.