Leefstijl- en vitaliteitscoach

Monique-Cécile Roelandt

Opleidingen

Oud-student Monique-Cécile over haar eigen praktijk

Je mooi van binnen en van buiten laten voelen, daar streeft leefstijl- en vitaliteitscoach Monique-Cécile Roelandt naar. Zij is 58, woont in Nieuw-Vennep en zette in 2013 de eerste stappen naar een eigen praktijk om zich er in 2015 fulltime mee bezig te houden. Een gesprek met Monique-Cécile over onder andere haar drijfveren om haar eigen bedrijf te starten en het runnen ervan. 

Wat deed je voordat je je eigen praktijk startte?

“Na mijn schooltijd werkte ik eerst jarenlang in de bruidsmode. Later ben ik bij een cosmeticabedrijf voor natuurlijke make-up aan de slag gegaan. Ik verzorgde toen onder andere winkelpromoties en evenementen waar ik vrouwen adviseerde over hun make-up en de visagie deed.  

Gaandeweg viel mij op dat veel vrouwen ondanks mooie kleding en passende natuurlijke make-up nog steeds niet straalden. En wat bleek uit gesprekken met de vrouwen? Onzekere gevoelens, tegenslagen, privéstrubbelingen, veel werken en dergelijke speelden hun parten. Dat herkende ik wel. Ik zat toen ook niet altijd lekker in mijn vel en ontdekte dat hoe je je van binnen voelt zichtbaar is aan de buitenkant. In die relatie tussen binnen en buiten ben ik me toen verder gaan verdiepen door diverse opleidingen te doen bij onder andere Sonnevelt.”

Welke opleidingen heb je bij Sonnevelt gevolgd en waarom?

“In 2013 volgde ik de opleiding Superfood Expert. In die tijd waren superfoods enorm in. Wat ik daar leerde, vond ik waanzinnig interessant. Over de invloed van voeding op je gezondheid, hoe het toepassen van superfoods je gezondheid positief kan beïnvloeden en dat superfoods vooral ook onze gewone groentes, kruiden en dergelijke zijn.

Vervolgens deed ik voor een stukje persoonlijke ontwikkeling nog een masterclasses bij Albert Sonnevelt en ben daarna de opleiding Vernieuwend Coachen gaan doen. Daar leerde ik, behalve coachen én hoe je gedragsveranderingen bewerkstelligt, ook mijzelf goed kennen. Een superfijne studie en mooie ervaring. Het zorgde voor de verdiepingsslag die ik wilde én zocht om cliënten echt goed te helpen. Dankzij een beter inzicht in mijzelf kan ik cliënten nu beter ondersteunen en begeleiden.  

Later heb ik ook nog de opleiding Beweegcoach gedaan. Daar kreeg ik de handvatten voor mijn Fitclub die ik tegenwoordig één keer per week verzorg.” 

Wat waren je drijfveren om een eigen praktijk te starten?

“De opleiding over superfoods zorgde dat er iets in mij ging kriebelen. Ik ben toen ook vrij snel daarna in 2013 een praktijk gestart. Vanuit huis begeleidde ik één dag per week mensen. Toen eind 2015 het cosmeticabedrijf waar ik werkte werd verkocht en ik boventallig werd, besloot ik me voor de volle 100% op mijn praktijk te gaan richten. 

Het mooie is dat indertijd, mede dankzij de gevolgde opleidingen en mijn persoonlijke ontwikkeling, ook allerlei puzzelstukjes op z’n plek vielen. Er was een bewustwordingsproces in gang gezet en plots kwamen allerlei zaken samen. Wat de impact is van voeding, bewegen, ademhalen en hoe je je voelt. Ik besefte toen ook waar ik me mee bezig wilde houden, namelijk: leefstijl- en vitaliteitscoaching.”

Wat heb je vervolgens ondernomen om je praktijk in de markt zetten?

“Veel. Zo heb ik een businesscoach in de arm genomen om mij te begeleiden bij het ondernemen en via Sonnevelt in groepsverband gespard. Ook heb ik gratis mensen begeleid en workshops geven. Verder ben ik al geruime tijd actief in diverse netwerken, zoals bewust Haarlemmermeer en BOV. Verder ben ik betrokken bij Changespirators. Een collectief dat individuen en groepen inspireert en begeleidt bij veranderingen.

Daarnaast organiseer ik sinds 4 jaar het festival Shine & Feel Good. Dat is een regionaal evenement van één dag waarop verschillende welzijnsdisciplines zich presenteren. Wat we doen is gebruikmaken van elkaars netwerk. Dat is fijn en werkt beter dan in je eentje te blijven roepen wat je zoal aanbiedt. Mensen kunnen op die dag voelen, zien, proeven en ervaren wat wij zoal te bieden hebben. 

Andere zaken die ik heb ondernomen zijn een website maken en ik ben gestart met social media. Verder draai ik elke woensdagavond een kleine Fitclub en ben onlangs gestart met inspirerende wandelingen geven. 

Het liefste wat ik wil is mensen begeleiden, maar ik krijg het nog niet structureel van de grond. Ergens ben ik van het weggetje af in het grasveld beland. Daarom ben ik nu, naast mijn werkzaamheden als coach, parttime gaan werken in een souvenirshop op Schiphol.”

Monique-Cécile Roelandt eigen praktijk

Wat heeft het hebben van een eigen praktijk én ondernemen je gebracht?

“Het heeft mij zeker heel veel moois en goeds gebracht. Het geeft je leven zoveel meerwaarde en verdieping. Zo heb ik persoonlijk een grote ontwikkeling doorgemaakt en me ontzettend veel kennis eigen gemaakt. Over voeding, bewegen, ademhalen en coachen. Daarnaast heb ik veel mooie ervaringen opgedaan en fijne mensen ontmoet. Zowel in mijn praktijk als bij de opleidingen van Sonnevelt. Er is veel vertrouwen en wederzijds interesse met docenten die met veel passie hun werk doen.” 

Hoe zie je de toekomst?

“Ik ben op het punt aangekomen dat mocht het fulltime runnen van een eigen praktijk uiteindelijk niet lukken, ik dat dan mag loslaten. Het is te allen tijde een mooie en goede investering in mijzelf geweest.

Misschien ga ik bij een bedrijf werken en zo mijn kennis overdragen. En… wie weet. Je ontmoet nieuwe mensen, doet contacten op. Het kan eigenlijk nog alle kanten op. Belangrijk is wel: zit niet stil, ga iets doen. Want, actie geeft reactie. Daarbij komt dat ik het heel fijn vindt om samen met anderen iets op te zetten en te ondernemen.”

Heb je nog tips?

“Blijf jezelf ontwikkelen want je bent nooit te oud om te leren. Daarbij is het heerlijk om iets op te pakken. Ongeacht de fase in je leven. Het is gewoon goed altijd in beweging te blijven en dus iets te doen. Zo blijf je in verbinding met het leven, mensen en de natuur.”