Natuurvoedingsadviseur en orthomoleculair voedingstherapeut

Susan Gerl

Oud-studente Susan Gerl over haar eigen praktijk

Laat voeding je medicijn zijn en medicijn je voeding, dat vat kort samen waar het in de praktijk Fit by Nature van Susan Gerl om draait. Zij is 44 jaar, woont in Nieuwstadt en heeft sinds 2013 haar eigen praktijk als natuurvoedingsadviseur en orthomoleculair voedingstherapeut. Zij begeleidt en adviseert onder andere mensen bij het optimaliseren van hun voedingspatroon, geeft kookworkshops en lezingen, verzorgt cursussen en werkt als docent. Een gesprek met Susan over het starten en runnen van een eigen praktijk.

Hoe is ooit het idee ontstaan om een eigen praktijk te beginnen?

“Dat was ergens in 2008. Toen had je nog My Space. Ik las daar toen een artikel over het toevoegen van glucose-fructosesiroop aan heel veel voedingsmiddelen. Dat artikel triggerde mij enorm. Ik dacht namelijk dat mijn bruine boterham met sandwichspread een gezonde keuze was. Nou... eh... inderdaad, niet zo gezond als ik dacht. 

Ik ben me toen gaan verdiepen in voeding en met name natuurlijke voeding. Door er veel over te lezen en een thuisstudie te doen. Dat boeide zo enorm dat ik besloot er mijn beroep van te maken. 

In 2013 was het zover. Ik startte met mijn praktijk Fit by Nature. In het begin nog parttime. Daarnaast werkte ik als docent Engels in het voortgezet onderwijs. Daar ben ik vervolgens in 2016 mee gestopt.  

Maar, ik ben en blijf een docent. Ik vind het leuk en fijn om mijn kennis te delen en mensen te helpen. Daarom werk ik sinds pakweg 1,5 jaar twee dagen in de week als docent Voeding en Voorlichting op een mbo-opleiding in Heerlen.” 

Wat heeft de opleiding Natuurvoedingsadviseur je gebracht?

“De opleiding Natuurvoedingsadviseur was voor mij een ‘life-changing’ event. Door de onderlinge interactie met studiegenoten en de super motiverende docent ben ik totaal anders naar voeding gaan kijken.  Door te leren en te praten over voeding plus te koken, ervaar je al tijdens de opleiding wat voeding met je gezondheid doet. Het mooie is dat op een gegeven moment heel veel zaken op z’n plek vielen. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor. 

Enkele jaren later - in 2016 - heb ik trouwens bij Sonnevelt ook nog de opleiding Medische Basiskennis gedaan. Die opleiding had ik nodig om de opleiding tot orthomoleculair therapeut te kunnen volgen. Ik wenste meer verdieping, zowel qua kennis alsook in mijn werk. Met de juiste bagage kun je mensen in je praktijk nog beter begeleiden."

Wat heb je zoal gedaan om een eigen praktijk te starten?

“Ik ben in 2013 gewoon begonnen. Kleinschalig vanuit huis. Mijn visie is: je ontwikkelt je gaandeweg vanzelf. Je moet je dan zeker niet laten weerhouden door een ‘papiertje’. 

En natuurlijk komt er veel op je af. Van kan ik een praktijk aan huis beginnen en de administratieve rompslomp tot je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en uiteraard klanten werven.

Maar, ik wist heel goed wat ik wilde. Zo had ik een ondernemingsplan opgesteld met mijn missie en visie. Je moet een doel hebben waarvoor je gaat. Verder heb ik mij indertijd aangemeld bij Stichting Ondernemersklankbordgroep. Die organisatie begeleidt en adviseert startende ondernemers in heel Nederland. Dat was leerzaam en nuttig, want er kijkt een ervaringsdeskundige over je schouder mee.

Ook heb ik in online geïnvesteerd. Ik heb zelf direct een website opgezet en een Facebookpagina voor mijn praktijk aangemaakt. Tegenwoordig is Facebook echt ideaal. Want, je kan het helemaal afstemmen op je doelgroep. Keerzijde is dat het best veel tijd kost.

Verder helpen workshops en lezingen geven ook om naamsbekendheid te krijgen. Tegenwoordig is dat gewoon een onderdeel van mijn dienstverlening. En sinds enkele maanden plaats ik korte filmpjes op YouTube. Dat past in deze tijd. Het is een extra kanaal om mijn kennis te delen én een indirecte manier om mijn praktijk te promoten.”

Wat is het mooie aan het hebben van een eigen praktijk?

“Mijn ervaring met Fit by Nature is dat ik als orthomoleculair therapeut echt iets voor mensen kan betekenen. Dat de voedings- en suppletie adviezen werken en ik ook mensen met stress en burn-out weer op de rails krijg. Dat voelt heel erg fijn en is het mooie van mijn werk.”

Terugkijkend ben ik tevreden met hoe het de afgelopen 7 jaar is gegaan. Ik kan ervan leven en doe wat ik echt graag wil. Daarbij is het goed te bedenken dat een praktijk starten en runnen niet in één nacht gaat. Gemiddeld duurt het zo’n 3 tot 5 jaar voor het echt goed gaat lopen.”

Heb je toekomstplannen?

“De kookworkshops die ik geef, wil ik in de toekomst graag anders vorm gaan geven, omdat dit een leuke en positieve manier is om met gezonde, natuurlijke voeding bezig te zijn.”

Tips?

“Vraag bij collega’s na hoe zij het hebben aangepakt. Daar kun je zeker van leren is mijn ervaring.

Blijf jezelf geregeld bijscholen, zodat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen in je vakgebied.

En ga je ondernemen en een eigen praktijk starten? Dat betekent in en aan je praktijk werken. Doe daarom niet alles zelf. Durf ook te investeren, want dat verdient zich terug.”