Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Zijn mijn studiekosten aftrekbaar?

Wil je een studie gaan volgen en weten in hoeverre je een tegemoetkoming in je studiekosten kunt verwachten? Of je studiekosten aftrekbaar zijn van de belasting? Of dat je al aanspraak kan maken op de nieuwe STAP-regeling? Onderstaand meer informatie over de verschillende regelingen in 2021 en 2022. Lees dit goed door en doe er je voordeel mee!

Alleen in 2021 betaalde studiekosten zijn nog aftrekbaar

In 2021 betaalde studiekosten kun je nog aftrekken in 2022 bij je aangifte inkomstenbelasting over 2021. Daarna vervalt dit belastingvoordeel. Dit geldt zowel voor een voltijd opleiding, een deeltijdopleiding of een studie voor je werk. Je moet daarvoor aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:
 
  • Je hebt geen recht op studiefinanciering.
  • De opleiding is voor je (toekomstige) beroep.
  • Alleen de noodzakelijke kosten zoals les-, examengeld en leermiddelen zijn aftrekbaar in het jaar van betalen.
Er geldt wel een drempel van € 250,- en je mag maximaal € 15.000,- per jaar aftrekken. Kosten voor je laptop, printer, inrichting van je werkkamer en reiskosten zijn niet aftrekbaar.
 

In 2022 een studie volgen? Wie slim is, betaalt vooruit

Wil je toch liever volgend jaar pas een opleiding gaan volgen maar wel nog profiteren van de belastingaftrekregeling? Dat kan. Je dient je dan wel in 2021 in te schrijven voor een opleiding die start in 2022 en je factuur in dit jaar (2021) te betalen. Zo kun je de studiekosten die betaald zijn in 2021, maar betrekking hebben op 2022, toch aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting van 2021. Het is hiervoor namelijk van belang wanneer de kosten zijn betaald, en níet wanneer de studie aanvangt. Hoe werkt het? Schrijf je uiterlijk 19 december in voor een opleiding die start in 2022 en vermeld bij je inschrijving bij het veld 'Opmerkingen' dat je de factuur nog dit jaar wilt ontvangen. Wij zorgen er dan voor dat de factuur nog dit jaar wordt verstuurd, zodat je het bedrag dit jaar kunt overmaken. De opleidingen voor voorjaar 2022 staan inmiddels op onze website. 
 

Geldt dit ook voor ondernemers?

Studiekosten opgeven als bedrijfskosten voor je onderneming blijft vooralsnog wel mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat je de studie volgt voor je bedrijf, voor nieuwe ontwikkelingen of om je kennis op peil te houden. De btw die je verschuldigd bent over het studie- en/of boekengeld mag je terugvragen.
 

STAP-budget: nieuwe studiekostenregeling vanaf eind maart 2022

Het kabinet werkt aan een vervangende regeling voor de belastingaftrekregeling. Het betreft een algemeen leer- en ontwikkelbudget: het zogenaamde ‘STAP-budget’. Deze regeling gaat pas in voor opleidingen die starten vanaf eind maart 2022. Dit geeft je de (financiële) mogelijkheid om stappen te zetten in je ontwikkeling om duurzaam inzetbaar te blijven, wat helpt om op een gezonde manier je pensioenleeftijd te halen. Het STAP-budget is maximaal € 1.000,- (incl. btw) per jaar. Als de kosten van een scholingsactiviteit hoger zijn, betaal je de rest zelf. Aan de nieuwe STAP-regeling zijn helaas allerlei voorwaarden verbonden die nog niet duidelijk gecommuniceerd zijn door de overheid. Aangezien de STAP-regeling pas geldt voor opleidingen die starten vanaf eind maart 2022, en onze voorjaarsopleidingen eerder starten, hebben wij onze vooruitbetaalregeling (zie boven). Een slimme optie met weinig financiële rompslomp waarmee je toch zeker bent van een financiële tegemoetkoming vanuit de overheid.