De cirkel van invloed en betrokkenheid | Sonnevelt

De cirkel van invloed en betrokkenheid

De cirkel van invloed en betrokkenheid voor senioren

Als Seniorencoach heb je veel te maken met 55+ mensen die zichzelf tegenkomen. Ik denk dan aan de vele verliesmomenten. Je kinderen gaan het huis uit, je  verliest je baan, je naasten overlijden etc. Dan ervaar je rouw, dat wil zeggen, verdriet en stress. Dit is een grote aanslag op je gezondheid. Ik gebruik dan regelmatig aspecten uit de theorie van Stephen Covey (2004). De cirkel van invloed en betrokkenheid is daar een van.

Hoe werkt het?

De cirkel van invloed en betrokkenheid helpt je om anders te kijken naar de dingen waarmee je bezig bent. Door dat te zien kun je ook anders met dingen leren omgaan. Je ziet dat jouw invloed op zaken die spelen vaak anders ligt dan je zou denken.

Je ziet twee cirkels:

1. De cirkel van betrokkenheid
In deze cirkel spelen zich verschillende zaken en dingen af die je bezighouden en die ook invloed op je hebben. Maar jij hebt geen invloed op die zaken of dingen! Het is eenrichtingsverkeer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe belastingwet, of aan een beslissing van de werkgever waar jij geen inspraak hebt.

2. De cirkel van invloed
In deze cirkel zitten de dingen waar je wél invloed op hebt. Je kunt hierbij denken aan je baan die je hebt, of de mensen om je heen. Het bijzondere is dat je gewend bent om vooral aandacht te besteden aan je cirkel van betrokkenheid, terwijl dat eigenlijk vergeefse moeite is!

In welke situatie komt het voor?

Overal en altijd. Je hebt een beperkte invloed, er zijn veel dingen uit de cirkel van betrokkenheid van invloed op jou.

Hoe kan je het gebruiken?

Binnen je cirkel van invloed heb je de meeste kans om dingen naar je hand te zetten. Daar kun je het beste je energie insteken. Dat betekent niet dat je de invloed van de cirkel van betrokkenheid maar moet laten gebeuren!

Het betekent dat je het beste een keuze kunt maken. Stel nou dat je werk heel erg verandert omdat de baas/het bedrijf/de overheid dat beslist. Daar kun je zelf niets aan veranderen. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om dat te accepteren of weg te gaan en ander werk te zoeken.

Het is de kracht van de seniorencoach om samen met de oudere te kijken naar de mogelijkheden. Positiviteit en het accepteren van een situatie geeft opluchting en kracht om weer het leven zelf op te pakken. Je neemt de regie weer in eigen handen.

Wil je na het lezen van dit blog eenvoudig aan de slag met je geestelijke gezondheid? Maak dan voor jezelf eens een lijstje en noteer waar je wel en geen invloed op hebt.

Geschreven door Gerda Nuijten, docent Seniorencoach.

Gratis proefles Opleiding Seniorencoach

Proefles opleiding Seniorencoach
  • Download de proefles van de opleiding Seniorencoach
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap
  • Interessante en aanvullende informatie
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.