Senioren hebben specifieke problemen en behoeften en dit vraagt om een professionele en gespecialiseerde begeleiding. De geriatrie richt zich op kwetsbare ouderen die meerdere aandoeningen tegelijk kunnen hebben. Senioren willen echter niet alleen goede medische zorg, zij willen gehoord en gesteund worden. De verwachting is dan ook dat de vraag naar professionele seniorencoaches sterk zal toenemen in de komende jaren.
Mensen worden gemiddeld steeds ouder en mede daardoor groeit de groep senioren gestaag. De bevolkingsprognose van het CBS stelt dat het aantal 65-plussers stijgt naar 4,7 miljoen in 2041. Dit zou erop neerkomen dat in dat jaar 26% van de totale bevolking 65-plus is, in vergelijking met 17% in 2014.
Daarbij komt dat het overheidsbeleid erop gericht is dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Tegelijkertijd zie je ook dat deze levensfase gepaard met heroriëntatie. Ouder worden brengt ook heel veel veranderingen. Zowel lichamelijk als geestelijk, maar ook op maatschappelijk vlak en emotioneel gebied. Maar, hoe ga je daarmee om als oudere? Een seniorencoach kan ouderen op verschillende manieren op diverse gebieden begeleiden om richting te geven aan die nieuwe levensfase, zodat senioren levensvreugde blijven ervaren en zich gelukkig voelen. En het fijne daarvan is dat ook de gezondheid en welzijn van ouderen er baat bij hebben.
De begeleidingsmethoden voor ouderen kan een seniorencoach op verschillende manieren toepassen. Hoe dat gebeurt, hangt af van waarom een oudere een coach in de arm neemt. Hieronder een aantal zaken waar een coach ouderen zoal mee kan helpen en ondersteunen.
Bovenstaande is een globale greep uit de diverse zaken waar seniorencoaches ouderen in kunnen coachen.
In de praktijk maakt een professionele seniorencoach gebruik van diverse methoden om ouderen te begeleiden. Begeleidingsmethoden zijn onder andere vragen stellen, observeren, luisteren, prikkelen, spiegelen enzovoort. Zo stimuleert de coach een oudere zelf met antwoorden en oplossingen te komen. De seniorencoach reikt dus geen pasklare antwoorden aan. Door deze aanpak is een oudere uiteindelijk in staat het beste uit zichzelf te halen en zelf te zorgen voor die fijne en gelukkige oude dag. Ook als de ouderdomskwalen om de hoek komen, de mobiliteit afneemt en/of dierbaren overlijden.
Wil je graag ouderen begeleiden? Bekijk dan de opleiding Seniorencoach en/of download gratis een proefles.