De Duurzame Mens 2.0

Binnen het Nederlandse bedrijfsleven gonst het al een aantal jaren: het Nieuwe Werken 2.0. Hiermee wordt bedoeld dat kantoorwerk niet meer perse hoeft te worden gedaan op een vaste plaats en een vast tijdstip. Met behulp van de moderne techniek en communicatiemiddelen, heeft de werknemer veel meer keuzevrijheid in hoe zijn werkzaamheden moeten worden gedaan.
Er verrijzen moderne kantoorgebouwen die ‘energieneutraal’ zijn. En zij beschikken over concentratiewerkplekken, teamwerkplekken en loungeplekken. Allemaal bedoeld om de Nieuwe Werker 2.0 volledig te ondersteunen in het uitvoeren van zijn taak.

Maar zijn de werkzaamheden ook energieneutraal? Het is natuurlijk fantastisch dat er veel wordt geïnvesteerd in ‘Groene Gebouwen’ en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ik twijfel niet aan de intentie om hiermee ons milieu te sparen en de sociale belangen te  behartigen. Maar er is nog een hele weg te gaan…Het aantal Burnoutklachten is in 2009 toegenomen met 48,5% t.o.v 2008 (Bron: Ned. Centrum Voor Beroepsziekten)

Blijkbaar zijn wij mensen de grootste energieverspillers. Als je te lang met iets bezig bent waar je hart onvoldoende bij betrokken is, brand je op. Met lede ogen kijk ik naar al die mensen met contactberoepen, zoals in de zorgsector en het onderwijs. Vaak zijn ze vanuit idealisme en bezieling aan hun baan begonnen. Nu dreigen ze ten onder te gaan aan protocollen, regelgeving en vergaderculturen. Hoogste tijd om weer ruimte te krijgen of te nemen voor je werkelijke passie. Dan komt de Duurzame Mens 2.0 pas écht tot bloei.

Wilt u ook leren hoe burnout kunt voorkomen bij uzelf of anderen? Klik hier