Docent Voetreflex vertelt over obstipatie

Docent Voetreflex vertelt over obstipatie

In onze voeten (en handen) kunnen we reflexgebieden terug vinden van ons hele lichaam. De zenuwbanen en energiebanen van het lichaam beginnen of eindigen hier, dus via de voeten hebben wij de hele mens in onze handen.

Klachten obstipatie

In de praktijk krijgen wij regelmatig mensen met darmproblemen zoals obstipatie. Obstipatie of constipatie is een vorm van verstopping van de (dikke) darm. De ontlasting gaat moeizaam of is er soms dagen niet. Buiten dat dit een vervelend gevoel is, is het voor het lichaam ook niet goed. Afvalstoffen moeten afgevoerd worden. Als het te lang in onze darmen blijft wordt het via de bloedbaan ook weer in de rest van het lichaam teruggebracht. Klachten zoals opgeblazen gevoel, buikpijn, hoofdpijn en moeheid komen dan ook vaak voor bij mensen die regelmatig last hebben van obstipatie.

Anamnese bij obstipatie

Met voetreflextherapie kijken we breed naar deze klacht. We kijken o.a. naar

  • voeding waardoor obstipatie ontstaat,
  • bewegingspatroon (te weinig beweging kan verstoppend werken), 
  • ademhaling (een oppervlakkige ademhaling kan mede verstopping veroorzaken),
  • medicijngebruik (kan van invloed zijn op de darmperistaltiek). 

Behandeling obstipatie met voetreflex

Vanuit de anamnese (het 1e gesprek dat we met cliënten hebben) kijken we naar bovenstaande factoren, maar ook naar factoren als stress en de psychische belasting van de persoon. Obstipatie is ook vaak gekoppeld aan het vasthouden van emoties. Het niet durven loslaten, het vast willen houden aan het oude. Hoe gaat iemand met zijn emoties om? Wat zit er nog vast en mag losgelaten worden?

Dus naast het behandelen van de reflexgebieden van de spijsvertering op de voeten, gaan we samen met de cliënt kijken wat hij/zij kan aanpassen.

Voorbeeld uit de praktijk

Een vrouw van 35 jaar, getrouwd en moeder van 2 kleine kinderen, werkt part time buitenshuis, kwam in de praktijk omdat ze maar om de dag (of soms maar 2x per week) ontlasting had. Haar buik was opgezet en voelde voor haar hard aan. Tijdens een behandeling waarbij ik haar de reflexgebieden van de spijsvertering behandelde, kwamen we op het onderwerp hoe zij zich kan uiten en dan met name haar emoties.

Monique: "Zij gaf aan dit moeilijk te vinden. Wij hebben het er over gehad hoe dit samen kan hangen met haar obstipatie. Aan het einde van die behandeling heb ik haar de adviezen gegeven om wat vaker en dieper naar de buik adem te halen, meer water te drinken, haar gevoelens het liefs elke dag op papier te zetten en af en toe ook eens in een gesprek met haar man of goede vriendin haar gevoelens te uiten. Enthousiast is ze hiermee aan de slag gegaan. En toen ze na 2 weken terug kwam vertelde ze dat haar stoelgang veel makkelijker kwam en bijna elke dag. Ook de gesprekken met haar man waren heel verhelderen. Ze gaf aan zich opgeluchter te voelen."

In onze opleiding Lichaamsgericht Coach leer je o.a. de basiskennis van (voet)reflexologie.

Gratis proefles Opleiding Lichaamsgericht Coach

Proefles Lichaamsgericht Coach | Sonnevelt
  • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
  • Leer de signalen van het lichaam waarnemen en begrijpen.
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.