Een grote schoonmaak in je hoofd

Schoonmaak in je hoofd

Een grote schoonmaak in je hoofd? Het klinkt misschien een beetje gek. Maar zoals de troep in je huis zich kan opstapelen en het stof tot in elk hoekje van het huis weet door te dringen, zo raakt ook je hoofd vol met onnodige stoffen en gedachten. Een grote schoonmaak in je hoofd is dan ook regelmatig nodig om al die onnodige stoffen en belemmerende gedachten op te ruimen. Zodat je weer met frisse energie aankijkt tegen je leven, zodat je niet vastgeroest blijft zitten in belemmerende gedachtenpatronen en weer ruimte hebt voor nieuwe input.

1. Ruimte in je huis = ruimte in je hoofd

Eén methode voor een grote schoonmaak in je hoofd, is grote schoonmaak houden in je huis. Daarmee maak je niet alleen ruimte in je huis, maar krijg je, door het schoonmaken en opruimen van de leefomgeving, ook ruimte in je hoofd. De beweging die je daardoor krijgt stimuleert bovendien gelukshormonen en neurotransmitters zoals dopamine in je hersenen, die depressie tegengaan en je een goed gevoel geven. Ook wordt het stresshormoon door de lichaamsbeweging geremd, waardoor je je ook beter gaat voelen in je hoofd.

2. Geestelijk schoonmaken met lijstjes

Een andere manier om een grote schoonmaak in je hoofd te houden, is door iets te doen aan de overvloed aan plannen die ergens in je achterhoofd zitten. Al die plannen kunnen je namelijk weerhouden van het leven in het nu, genieten van het nu en open staan voor uitdagingen die het leven nu biedt. Ga dus eens rustig ergens zitten, pak pen en papier erbij en schrijf alles op wat je zou willen of moeten doen. Dat kan iets zijn wat je morgen al wilt doen, maar het kan ook iets zijn wat je ooit een keer wilt doen. Denk er niet over na, probeer geen volgorde aan te brengen, maar schrijf gewoon. Schrijf tot je helemaal niets meer kunt bedenken.

Verdeel deze lijst vervolgens over drie lijsten. Een lijst met dingen die je toch wel gaat doen, zoals morgen naar je werk gaan en vanmiddag boodschappen doen. Maak een tweede lijst met dingen die je tussen nu en over een paar weken echt wilt gaan doen. Dit zijn vaak dingen waar je al langer mee rond loopt en waarvoor het nu echt tijd wordt. Maak een derde lijst met zaken die je heus wel wilt gaan doen, maar niet in de komende twee maanden.

Die derde lijst zijn zaken die zeker niet in je hoofd hoeven te blijven hangen. Je doet er nu toch niets mee, dus die kunnen opgeruimd worden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door symbolisch dat lijstje te verbranden en jezelf te vertellen dat die plannen echt voor later zijn.

De tweede lijst kun je ergens ophangen en er regelmatig naar kijken. Eventueel kun je dingen van de lijst direct al uitvoeren. Als jij je bijvoorbeeld graag wilt inschrijven voor een taalcursus, waarom zou je dat dan niet direct doen? Dan kun je ook dat opruimen uit je hoofd.

De eerste lijst zijn dingen die je toch wel gaat doen, die kun je dus ook vergeten. Op deze manier houd je grote schoonmaak in je hoofd, door onnodige ballast weg te gooien.

3. Geestelijke schoonmaak door wilskracht

Een andere manier om grote schoonmaak in je hoofd te houden is door alle negatieve gedachten die je over jezelf hebt op te schrijven en om te buigen naar iets positiefs. ‘Ik ben vaak verlegen’ kun je ook veranderen in ‘ik durf af en toe mijn mening te laten horen’. Overtuig jezelf vervolgens dat dat ‘af en toe’ niet nodig is, dat jij je mening durft te laten horen en dat je mening het ook waard is om gehoord te worden. Op die manier kun je jezelf allerlei dingen ‘aanpraten’, waardoor je die negatieve troep in je hoofd vervangt door positieve, verhelderende overtuigingen.

E-learning

Wil jij leren meer rust te krijgen in je hoofd? Volg dan de e-learning Rust in je hoofd, gegeven door psycholoog Albert Sonnevelt.

In het gratis e-book 'Gezond leven doe je zo' leer je veel  over hoe je jouw ‘leef-tijd’ in eigen handen kunt nemen en daarmee zo lang mogelijk vitaal kunt blijven. Een echte aanrader om te lezen!

Gratis proefles Opleiding Mental Coach

Proefles Mental Coach | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Mental Coach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.