Een juiste keuze smaakt naar meer

Het woord kiezen komt oorspronkelijk van het Latijnse “gustus” dat “proeven” betekent. Het is een kunst om alle ervaringen in jouw leven steeds weer te proeven, de essentie op het puntje van je tong te leggen. Voor velen van ons is het leven smakeloos geworden. De maatschappij weerspiegelt dit gevoel in de vorm van fastfoodketens en magnetronvoedsel. We zijn het proeven verleerd. Lees snel verder hoe je de juiste keuzes kunt maken en jouw leven kleur kunt geven.

Ontelbare keuzes per dag

We maken maar liefst gemiddeld zo’n 30.000 keuzes per dag. Dat komt overeen met de hoeveelheid gedachten die je ongeveer dagelijks hebt. Iedere drie seconden komt er weer een andere gedachte in je op. Ook als je dit leest, stel je jezelf wellicht de vraag: “Is dat zo, zijn dat werkelijk zoveel keuzes per dag?” Vervolgens zijn er dan twee mogelijkheden: je neemt de gedachte aan, of niet. Je maakt in ieder geval een keuze. Wat was jouw eerste gedachte toen je vanmorgen wakker werd? Waarschijnlijk werd je wakker met een vraag: “Wat voor dag is het? Hoe laat is het? Moet ik al opstaan?” Als antwoord op jouw vraag maak je dan weer een keuze.

Iedere keuze maak je op basis van je gevoel

Maar waar gaan die gedachten over? Ze zijn een interpretatie van je gevoel. Zodra je voor een belangrijke keuze komt te staan is er eerst een intuïtieve ingeving. Die is altijd eerder dan de gedachten die je er over hebt. Als bij het maken van een studiekeuze de allereerste indruk jou een positief gevoel geeft, dan zul je daarna redenen gaan bedenken waarom je die opleiding moet gaan doen. Zodra je er meer over na gaat denken, ben je al weer weg bij jouw eerste gevoel. Vervolgens ga je eindeloos tijd verspillen met wikken en wegen, door jezelf voortdurend vragen te stellen. Maar de onrust zit in je hoofd, de stilte en het vertrouwen in je hart. Pak bij grote beslissingen dus altijd de kans om weer terug te gaan naar je hart. De beloning is groot, je leven krijgt meer smaak. Iedere ontmoeting met een medemens kan een complete maaltijd worden van het hoogste culinaire niveau en je hart stelt het menu samen.

Voor welke belangrijke (studie)keuze sta jij? Neem een kijkje bij onze opleidingen of kom naar onze open dag en laat je inspireren. Wil je meer lezen over keuzestress? Bekijk dan de pagina over keuzestress met tips, een video en meer informatieve artikelen.

Proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

Gratis proefles opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Oorzaken en functie van stress.
  • Leer over stressfysiologie.