Gezonde voeding in situaties van stress

Gezonde voeding in situaties van stress

De laatste jaren krijgen steeds meer mensen lichamelijke en psychische klachten als gevolg van stress. Indien een stressvolle periode te lang aanhoudt en overgaat in chronisch stress, raakt het lichaam vaak uit balans. Interne processen raken verstoord en men voelt zich verre van vitaal. De juiste voeding kan een positieve bijdrage leveren bij het herstel van zowel lichaam als geest om na een stressvolle periode weer in balans te komen.

Wat gebeurt er bij stress?

Het lichaam maakt diverse stresshormonen aan, waaronder adrenaline en cortisol. Adrenaline kan men zien als het actiehormoon, je lichaam reageert direct op de stress-situatie. Cortisol is het anti-stresshormoon dat ervoor zorgt dat je weer in balans terugkomt en onder andere de bloedsuikerspiegel regelt. Wanneer men een stressvolle situatie doormaakt, heeft het lichaam meer energie nodig. Als gevolg van het feit dat ons lichaam meer energie vraagt, gaan we meer eten. Maar wat eten we dan?

Wat eet jij bij stress?

Wanneer we last hebben van stress kiezen we  vaak voor producten die snel energie leveren (snelle koolhydraten, veel suikers) zoals bijvoorbeeld chocoladerepen, vette snacks etc. De suikers worden dan snel opgenomen in het bloed, dus je merkt snel resultaat. Je krijgt  een energiestoot en denkt dat je er weer tegenaan kunt. Het nadeel is echter dat deze suikerrijke producten voor korte duur een energiek gevoel geven. Uiteindelijk leiden deze suikerrijke producten tot meer schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Tevens zorgen de  hoge cortisolwaarden in je lichaam ervoor dat het teveel aan energie wordt opgeslagen als buikvet. Dit kan leiden tot gewichtstoename.

Voedingsadviezen bij stress

Als je last hebt van stressklachten is je lichaam gevoeliger voor tekorten aan voedingsstoffen. Slechte voeding kan de stressklachten dus verergeren. Wanneer je alle zeilen bij moet zetten om je fit en gezond te voelen is het van groot belang dat je zorgt voor volwaardige voeding waar je de juiste energie uit kunt halen. Kies met name voor pure (biologische) en gezonde producten zonder veel toevoegingen. Kies ook voor vezelrijke voeding. Vezels hebben een hogere verzadigingswaarde waardoor je langer een vol gevoel houdt.

Daarnaast heeft vezelrijke voeding minder invloed op je suikerspiegel. Eet veel fruit (minimaal 2 stuks per dag) en zorg voor een ruime inname van (verse) groenten.  Kies voor de gezonde vetten bijvoorbeeld uit vis, olie en noten. Let op met overmatig gebruik van koffie. Koffie stimuleert de aanmaak van adrenaline.  Als reactie hierop wordt er meer cortisol aangemaakt. Beperk de inname van geraffineerde koolhydraten (koek, snoep, frisdranken) en voorkom veelvuldig gebruik van alcohol. Gezonde voeding zorgt voor een verhoogd gevoel van vitaliteit.

Wil je meer leren over een gezonde leefstijl? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod. Je kunt van al onze opleidingen een gratis proefles downloaden voor meer informatie.

Gratis proefles Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Proefles Natuurvoedingsadviseur | Sonnevelt
  • Leer de basisprincipes van natuurvoeding.
  • Lees meer over fruit en groente(consumptie).
  • Ontdek de verschillende soorten koolhydraten.
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.