Handreflexologie: wat vertellen je handen over je vitaliteit?

Handreflexologie is net als voetreflexologie een alternatieve en eeuwenoude oosterse geneeswijze. Alleen staan hierbij de handen centraal. Doel van een behandeling is hetzelfde. De balans herstellen. Zowel lichamelijk als geestelijk, zodat je je weer lekker fit en vitaal voelt. Een nadere kennismaking.

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.

Handreflexologie, wat is het precies?

Er wordt gezegd dat je voeten vertellen hoe het met je gezondheid is gesteld. Maar, dat geldt eveneens voor je handen. Ook daar kun je aan aflezen of je goed in je vel zit, energie hebt of juist klachten ervaart en minder happy bent. De handreflexologie houdt zich daarmee bezig en is vergelijkbaar met de voetreflextherapie.

Want, ook in je handen bevinden zich zogenaamde drukpunten of reflexzones. Die staan in verbinding met de diverse organen, spieren, klieren en andere delen in je lichaam. Door de reflexpunten aan te raken - te wrijven, te drukken, in te knijpen en dergelijke - oefen je invloed uit op corresponderende plekken in je lijf en dat geeft een reactie.

Hoe je lichaam reageert op een handreflexmassage

Onderga je een dergelijke behandeling? Dan voel je eigenlijk al vrij snel dat ontspanning zich van je meester maakt en ook de doorbloeding zal toenemen. Daarbij kun je na (of soms al tijdens) een behandeling reageren. Dit is een teken dat je lichaam druk aan het werk is. Enkele reacties die je kunt ervaren zijn: gapen, slaperigheid, rommelende darmen, spierpijn, warmte… Hoe je lichaam reageert, verschilt van persoon tot persoon. Overigens is dit van tijdelijke aard. Uiteindelijk zorgt een handreflexbehandeling ervoor dat je je weer in balans voelt wat je vitaliteit ten goed komt.

Wat kenmerkt een handreflexmassage?

Een handreflextherapeut kijkt - in tegenstelling tot de reguliere geneeskunst - niet alleen naar je fysieke klacht. Hij of zij gaat uit van de mens in z’n totaliteit. Immers, kenmerkend voor veel natuurlijke oosterse geneeswijzen is dat lichaam, geest en emotie onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Dus heb je fysieke klachten? Ben je gespannen? Erg emotioneel? Of heb je eenvoudigweg even geen fut meer? Dan ben je uit evenwicht, zijn je energiebanen geblokkeerd en dat heeft z’n weerslag op je vitaliteit.

Door dan de reflexpunten in je handen te masseren, wordt de doorbloeding in je lichaam gestimuleerd. Gevolg? De energie gaat weer vrij door je lichaam stromen waardoor het zelfgenezend vermogen van je lichaam wordt aangezwengeld. Na afloop voel je je niet alleen meer ontspannen, maar ook fitter en vitaler.

Wanneer naar een handreflextherapeut?

Eigenlijk kan iedereen gebruikmaken van handreflexologie. Want, het kan zowel preventief als ondersteunend worden ingezet bij allerlei klachten. Denk aan vermoeidheid, stress, overgevoeligheid en dergelijke. Het is overigens nooit bedoeld ter vervanging van een reguliere geneeswijze. Dus als je een operatie moet ondergaan, dan kan een handreflextherapeut dat niet doen. Echter, een behandeling kan ter aanvulling worden ingezet. Het kan je bijvoorbeeld helpen beter te ontspannen, de pijn verlichten, minder stress te ervaren en/of het genezingsproces positief beïnvloeden.

Handreflexmassage of voetreflextherapie?

Handreflexologie is minder bekend en wordt minder vaak toegepast dan een voetreflexmassage. De effecten ervan zijn echter navenant alleen werkt een handmassage doorgaans wat trager. Omdat je handen minder gevoelig zijn. De huid is wat harder en dikker dan die van de voet. Ze staan immers dagelijks bloot aan allerlei weersinvloeden, water en dergelijke. Anderzijds biedt een handreflexmassage uitkomst als bijvoorbeeld de voeten niet te behandelen zijn vanwege een botbreuk, extreme eeltvorming, eczeem of omdat je het gewoonweg niet fijn vindt dat iemand aan je voeten zit. Daarbij komt dat een handmassage minder tijd kost dan een voetreflexbehandeling.

Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je de toepasbare basiskennis van (voet)reflexologie.