Intuïtieve ontwikkeling: hoe je je intuïtie traint

Je kent het vast wel: intuïtief weet je wat je moet doen. Hoe te reageren, wat te kiezen, enzovoort. Het klinkt misschien zweverig, maar dat is het beslist niet. Je onderbewuste spreekt op zo’n moment tot je. Of zoals ook wel wordt gezegd: je (onder)buikgevoel. Meer over intuïtieve ontwikkeling en hoe je je intuïtie traint.

Intuïtie, wat is dat precies?

Het woord intuïtie komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk weten’. Het is een instant ingeving, een snel en scherp inzicht, je zesde zintuig of buikgevoel dat je plots ervaart. Pijlsnel schat je een situatie in en beslist. En nee, het is niet beredeneerd. Het is er gewoon opeens.

Besteed je tijd en aandacht aan wat je intuïtie je vertelt? Ofwel werk je aan je intuïtieve ontwikkeling? Dan leer je de signalen die je via je onderbewuste doorkrijgt te interpreteren, te gebruiken en erop te vertrouwen.

Tips voor je intuïtieve ontwikkeling

Om je intuïtie te ontwikkelen, kun je verschillende dingen doen. Hieronder een aantal tips en oefeningen die je intuïtieve ontwikkeling bevorderen.

Mediteer

Door te mediteren geef je je denken een pauze en ervaar je innerlijke rust. Je komt in het hier en nu. Het gevolg daarvan is dat je beter in staat bent echt te voelen en ingevingen op te merken. Ook mindfulness is een prima manier om je intuïtieve ontwikkeling te bevorderen.

Intuïtiedagboek

Houd een intuïtiedagboek bij waarin je spontane ingevingen, indrukken, gevoelens en waarnemingen noteert die je ergens bij ervaart. Sta je daar bewust bij stil? Dan krijg je meer inzicht in wat je onderbewuste je wil vertellen. Schrijf ook op welke zaken zijn uitgekomen. Dat is het bewijs dat je intuïtie werkt. Bijkomend voordeel is dat het bijdraagt aan beter naar je gevoel te luisteren.

Dromen

Schrijf op wat je droomt of spreek het in op je smartphone. Wat voel je? Waar verlang je naar? Wat maakt je bang? Dromen bieden je namelijk een inkijkje in je onbewuste en kunnen je helpen intuïtief te kiezen. En zit je met een vraag waar je een antwoord op wenst? Vraag je onderbewustzijn om hulp. Zeg je vraag hardop voor je gaat slapen en zet je intuïtieve kant in je slaap aan het werk. De kans is groot dat je via een droom het antwoord krijgt aangereikt.

Stilte

Zoek de stilte op. Maak bijvoorbeeld een strandwandeling of ga naar het bos en neem even afstand van je dagelijkse bezigheden. Je psyche komt zo tot rust en het helpt om toegang te krijgen tot je onderbewuste. Het fijne ervan is dat er ruimte ontstaat om werkelijk te voelen en te luisteren naar wat je innerlijke stem zegt.

Lichaam

Luister naar de signalen van je lijf. Wat vertelt het je in bepaalde situaties? Bij personen die je ontmoet of activiteiten die je onderneemt? Krijg je er een zwaar gevoel van in je hoofd? Voelt het aan als dartelende vlinders in je buik? Luister ernaar en vertrouw erop. Je onbewuste geeft via je lichaam en geest allerlei signalen door.

Eerste indruk

Ontmoet je iemand voor het eerst? Of bezoek je een plek voor de allereerste keer? Check dan bij jezelf eens wat je eerste indruk is. Onbewust signaleer je heel veel. Denk aan gezichtsuitdrukkingen van mensen, de sfeer, lichaamstaal enzovoort. 

Spontaniteit

Moet je kiezen? Doe dan zoals kinderen doen. Die reageren spontaan zonder nadenken. Moet je een beslissing nemen? Zit je met een prangende vraag? Laat dan het kind in je spreken. Zegt die volmondig en met overgave ja? Ga er dan voor!

Leer in de opleiding Energetisch Coach hoe je kunt vertrouwen op je intuïtie en hoe je daarin anderen kunt coachen.

Proefles opleiding Energetisch Coach

Gratis proefles opleiding Energetisch Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over intuïtie.
  • Ontdek de 7 hoofdchakra's.