Kinderen en ´probleemgedrag´: kijken vanuit een breder perspectief

Kinderen en probleemgedrag: kijken vanuit een breder perspectief

´Voor ieder probleem, ieder kind, iedere dag, is een unieke reactie van de opvoeder nodig´
- Janusz Korczak, arts, pedagoog en kinderboekenschrijver -

Iedere ouder heeft wel eens vragen rond de opvoeding. Hoe reageer ik op de woedebuien van mijn peuter? Welke schoolkeuze maken we - en betrekken we onze zoon daarbij? Hoe komt het toch, dat mijn dochter zich de laatste tijd steeds terugtrekt op haar kamer? Soms blijven deze vragen onbeantwoord en dat kan spanning geven binnen een gezin.

Wanneer vormt gedrag een probleem

Over kinderen wordt vervolgens vaak gezegd dat ze ´probleemgedrag´ vertonen. Maar om te zeggen of het gedrag van een kind een probleem vormt, is het belangrijk om te kijken naar het gehele beeld: over welk gedrag hebben we het, voor wie is het een probleem, enz. Opvoeding is immers een proces, waarin zowel ouders als kinderen elkaar voortdurend beïnvloeden. De relatie tussen ouder en kind wordt dan weer beïnvloed door verschillende factoren. Kenmerken van de ouders (bijvoorbeeld hun persoonlijkheid en opvoedingsstijl), kenmerken van het kind (denk aan gevoeligheid voor prikkels, intelligentie,...), maar ook zaken als de partnerrelatie van de ouders en de context van het kind spelen een belangrijke rol. Kinderen brengen immers in ieder geval vanaf hun zesde levensjaar, een groot deel van hun dag door op school, waar ze ook te maken hebben met allerlei mensen en kaders. 

De rol van de coach

Als coach praat je met ouders en kinderen. Je zet verschillende methodieken in om helder te maken wat er binnen een gezin speelt. Om samen te zoeken naar antwoorden op vragen op maat, of vaak gewoon door mee te denken met ouder en kind rond wat er speelt. Een coach kan daar een rol bij spelen. Onderzoek wijst namelijk uit dat het goed gaat met de opvoedvaardigheid van ouders, maar dat ouders steeds meer onzeker worden over hun bekwaamheid. Ook hebben ouders meer behoefte aan gericht en kort advies bij kleine vragen, dan aan hulp vanuit grote organisaties.

Binnen Sonnevelt leer je om te luisteren naar ouders en kinderen, zodat ze weer beter naar zichzelf én naar elkaar kunnen luisteren.

De opleiding Kindercoach is bedoeld voor diegene die als coach kinderen en ouders/opvoeders wil leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken.

Geschreven door Alicia Euwema

Gratis proefles Opleiding Kindercoach

Proefles Kindercoach | Sonnevelt
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer meer over thema's als prikkelverwerking en kinderen spiegelen
  • Lees over een praktijkvoorbeeld
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.