Niet kiezen is ook kiezen

Angst om te kiezen

Ooit gehoord van ‘Verlies-aversie’? Dit is de weerstand die je kunt voelen wanneer je bang bent om iets kwijt te raken. Om te overleven is ons brein altijd op zoek naar een mogelijk gevaar. Dit heeft ons ver gebracht in onze evolutie. Tegelijkertijd zorgt het er voor dat we bijna dagelijks geconfronteerd worden met angsten die niet realistisch zijn.

Ruim 80% van de dingen waar we bang voor zijn, gebeuren uiteindelijk niet. Toch vertonen we vaak uitstelgedrag uit angst om te verliezen. In dit artikel een aantal persoonlijkheidskenmerken van mensen die moeite hebben met kiezen.

Elk mens is verschillend: iedereen heeft bepaalde persoonlijke kwaliteiten en zwakheden. Je karakterstructuur bepaalt in hoeverre je in staat bent om je werk goed te doen. De volgende persoonlijke eigenschappen versterken je angst om te kiezen.

  • Gebrek aan initiatief: sommige mensen hebben nooit goed geleerd om zelfstandig te werken en zichzelf taken op te leggen. Zij verwachten dat anderen hen wel vertellen wat ze moeten doen en hoe ze dit moeten uitvoeren. Daarom stellen ze zich afwachtend op, en stellen ze werkzaamheden uit tot ze weer instructies krijgen.
  • Laag zelfvertrouwen: mensen die weinig vertrouwen hebben in hun eigen kunnen, zullen minder snel ergens aan beginnen en eerder opgeven of toegeven aan verleidingen. Een sollicitant met weinig geloof in zichzelf zal weinig solliciteren en als hij dat wel doet zal hij zo weinig uitstralen dat hij niet wordt aangenomen. In dit soort gevallen is het verstandig om aan jezelf te gaan werken.
  • Faalangst: dit komt helaas veel voor. Faalangstige mensen zijn bang dat ze niet in staat zijn om iets tot een goed einde te brengen. De angst blokkeert zodanig dat hun angst vaak wordt bewaarheid. Hierdoor stellen ze de dingen die ze eigenlijk moeten doen uit, omdat ze er enorm tegenop zien. Faalangst is een reëel probleem. De oplossing ligt in het accepteren van de situatie en het aanpakken van de negatieve gedachten en gevoelens. Soms is er een verband met perfectionisme.
  • Perfectionisme: op zich is perfectionisme een mooie eigenschap. Je wil graag foutloos werk afleveren en het beste uit jezelf halen. Maar deze eigenschap kan ook verlammen omdat je nooit tevreden bent en je bang bent om te falen. Soms kunnen mensen eindeloos wachten met het inleveren van een opdracht of zijn ze lang bezig met controleren, omdat ze perfect werk willen leveren en aandacht hebben voor alle details. Een perfectionistisch persoon legt de lat erg hoog. Maar soms is goed gewoon genoeg. Niemand verwacht dat mensen altijd topprestaties leveren. Perfectionisme kost veel energie en er is een groter risico op stress en burnout.

Dit zijn enige persoonlijke eigenschappen die uitstelgedrag in de hand kunnen werken. Vaak is er sprake van een samenspel van meerdere eigenschappen. Zo komen perfectionisme, faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen vaak samen voor. De belangrijkste conclusie is dat er wel iets aan te doen is door onderliggende persoonlijke problemen aan te pakken. Een mogelijkheid is om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld een Mental Coach. Een Mental Coach begeleidt mensen die worstelen met gebrek aan zelfvertrouwen, angsten en fobieën, werkdruk of die geen keuzes kunnen maken.

Wil je meer lezen over het maken van keuzes? Bekijk dan de pagina over keuzestress met tips, een video en meer informatieve artikelen.

Gratis proefles Opleiding Mental Coach

Proefles Mental Coach | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Mental Coach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.