Stress is gezond, maar hoelang?

Stress is gezond, maar hoelang?

Iedere topsporter en artiest weet het; stress is nodig. Om een prestatie te leveren moet energie worden opgewekt. Het lichaam wil altijd doen wat je geest vraagt. Is er een actie nodig? Dan maakt je lijf alle benodigde stoffen aan om het optimale eruit te halen. Zowel de hormonen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem worden in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Wanneer de prestatie achter de rug is, moet het lichaam de tijd krijgen om weer te herstellen. Daar gaat het meestal mis. Want veel mensen hebben afgeleerd om een bewuste adempauze te nemen.

Hieronder volgen drie ontspanningstips die van levensbelang kunnen zijn:

1- Rust is altijd het gevolg van een keuze

Veel mensen denken ‘Als ik maar eenmaal rust krijg, dan komt alles goed’. Maar het werkt helaas andersom. Je moet éérst een keuze maken, daarna krijg je pas rust. In deze maatschappij word je overspoeld door informatieprikkels. Stel jezelf regelmatig de vraag ‘In welke omgeving kan ik me nu het best ontspannen’?

2- Ontspannen doe je al met een simpele ademhaling

Jouw zenuwstelsel heeft een prachtig terugkoppelsysteem om zichzelf weer tot rust te brengen. De ‘Nervus Vagus’ voorkomt dat je op hol slaat. Met behulp van een diepe buikademhaling, geef je het lichaam een bewuste ontspanningsprikkel:

  • Ga gemakkelijk zitten.
  • Geef jezelf over aan de zwaartekracht.
  • Adem eerst een keer krachtig door de mond uit.
  • Wacht totdat de inademing vanzelf komt.
  • Ontspan je buik.
  • Laat de lucht sloom door je neus naar binnenstromen.

3- Ontdek het verschil tussen ontspanning en afleiding

Wat geeft je echte ontspanning? T.V. kijken of op internet surfen lijkt voor veel mensen een prima manier om stress te ontladen. Helaas blijkt uit metingen met biofeedbackapparatuur dat dit soort activiteiten vaak alleen maar spanningsverhogend werken. Door de afleiding voel je de bestaande hoge basisspanning (even) niet meer. Betere opties zijn: activiteiten in de natuur, meditatie of gewoon voldoende slapen.

Sonnevelt brengt mensen weer terug naar een optimale balans. Wil je ook met meer ontspanning in je leven staan? Klik hier om te kijken waar voor jou de mogelijkheden liggen!

Lees meer over werkstress.

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.