Vijf tips om vakantiestress te voorkomen

Iedereen droomt van een ontspannen vakantie. Er wordt altijd veel tijd en energie besteed aan het vinden van de juiste bestemming. De verwachtingen zijn vervolgens hooggespannen. De dagen worden afgeteld tot de eerste vakantiedag is aangebroken. Het grote genieten kan beginnen. Toch blijkt vaak achteraf dat een aantal onvoorziene omstandigheden zorgt voor de nodige vakantiestress. In deze blog krijg je vijf voorbereidingstips zodat je dit keer echt uitgerust thuiskomt.

1. Bespreek de verwachtingen

Wanneer je met ander op vakantie gaat, zal je al snel merken dat ieder zijn eigen verwachtingen heeft ten aanzien van de vakantie. Het is verstandig deze van tevoren te bespreken. Plan vervolgens de activiteiten en houd daarbij zoveel mogelijk rekening met de individuele wensen. Ouders hebben soms de neiging om vooral ruimte en tijd te maken voor de kinderen, waardoor dat ze niet voldoende toekomen aan hun eigen rust.

2. Maak tijd voor spontaniteit

Het is logisch dat je het maximale uit je vakantie wilt halen. Daardoor kan de neiging ontstaan om ook in je vrije tijd zoveel mogelijk activiteiten te doen. Meestal doen mensen dit omdat ze het spannend vinden om grip en controle los te moeten laten. De kunst van vrije tijd is echter om zaken spontaan te laten ontstaan. Hierdoor kom je weer open te staan voor de magie en de synchroniciteit van het leven.

3. Hoeveel mag het kosten?

Tijdens vakanties ben je vaak uit je dagelijkse ritme. Dit maakt dat je voor nogal wat nieuwe keuzes komt te staan. Juist in deze tijd is het verstandig om ook een financiële planning te maken. Wanneer je vooraf helder bent over het budget dat je te besteden hebt, voorkomt dat veel spanning. Overleg daarom met elkaar wat je exact per dag wilt uitgeven. Dit voorkomt veel verrassingen en frustratie achteraf.

4. Eerlijk communiceren

Buiten de vakantietijd is de onderlinge aandacht vaak een stuk minder. Door werk, hobby's en sociale activiteiten is er helaas meestal weinig tijd om onderliggende problemen te bespreken. Gedurende de vakantie ben je 24 uur per dag bij elkaar. Dit is een mooie gelegenheid om elkaar opnieuw te leren kennen. Het is niet handig om dat te doen in de vorm van verwijten. Begin met het eerlijk vertellen van wat je de afgelopen tijd heeft beziggehouden. Start het gesprek met het vieren van de successen. Wat is er de afgelopen tijd allemaal goed gegaan? Waar ben je dankbaar voor? Wat heb je geleerd? Vertel vervolgens wat je behoefte is voor de komende tijd. Op deze manier zal je merken dat de ander ook meer bereid is zijn of haar verhaal te vertellen.

5. Verdiep het contact met jezelf en de ander

Zelfs wanneer je alleen reist, is het een prachtige gelegenheid om jezelf beter te leren kennen met behulp van anderen. Zie iedere medemens die je ontmoet als een weerspiegeling van je eigen binnenwereld. Wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in de ander,  zal je verrassend veel gaan ontdekken over jezelf. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om je flexibel op te stellen ten opzichte van je omgeving. Reizen betekent immers dat je te maken krijgt met steeds veranderende omstandigheden. Hoe meer je kunt genieten van jezelf in relatie met de nieuwe prikkels, des te meer je werkelijk kunt zakken in het moment. En in het hier-en-nu, daar is geen stress…

Fijne vakantie!

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?