Vitale ouderen: het geheim van fit en gezond ouder worden!

Vitale ouderen: het geheim van fit en gezond ouder worden

Vitale ouderen. Typ die woorden eens in op Google en kijk bij afbeeldingen. Wat zie je? Inderdaad foto’s van stralende, fitte en energieke senioren. Ze zitten lekker in hun vel, voelen zich gezond, staan midden in het leven. Wat is het geheim van die vitale senioren en hoe bereik jij dat ook?

Ouderen: vroeger en nu

Ouder worden anno 2015 is anders dan een halve eeuw geleden. Toen was je pakweg met 65 jaar oud, krakkemikkig en versleten. Maar, die tijd blijkt voorbij. Inmiddels is de levensverwachting verdubbeld van 40 naar 80 jaar. En de baby’s die nu worden geboren? Die hebben een gemiddelde levensverwachting van 100 jaar.

Waarom zijn ouderen gezonder en vitaler?

Dat de levensduur stijgt, is niet vreemd en dat er daardoor steeds meer vitale ouderen komen spreekt voor zich. Want, de laatste decennia is steeds meer aandacht voor een gezonde levensstijl. Van letten op wat je eet, hoeveel je beweegt en zorgen voor voldoende rust en ontspanning. Dat draagt ertoe bij dat veel senioren er jonger en vitaler uitzien en zich ook kwieker gedragen. Daarnaast heeft de medische wetenschap veel voortgang geboekt. Daardoor worden ziektes, kwalen en dergelijke eerder opgespoord en behandeld. Het gevolg? Een grote groep ouderen heeft ook op latere leeftijd nog een goede gezondheid, ondanks achteruitgang in functies. Want, hoe je het ook went of keert: ouderdom komt met gebreken. Alleen heeft de een er eerder en/of meer hinder van dan de ander. Maar, dat hoeft zeker niet ten koste te gaan van de levensvreugde en -kwaliteit.

Ontdek de geheimen van vitale ouderen

Wil je ook gezond, fit en energiek ouder worden? Wat moet je dan wel en niet doen?

Geef je leven een nuttige en zinvolle invulling

Stop je tegenwoordig met werken? Dan heb je bijna nog 20 jaar voor de boeg. Hoe ga je die invullen? Weggedoken achter de bloemetjes? Of ga je dingen ondernemen? Doen wat je blij maakt en je leven zin geeft? Blijf zeker niet stilzitten. Maak jezelf nuttig, want wat je aandacht geeft groeit. Vraag jezelf: wat wil ik nog bereiken?

Sport, maar doe het niet overmatig

Dagelijks bewegen is ook gezond als je ouder bent. Niet alleen bevordert het je stofwisseling, maar ook houd je je spierweefsel in tact, het helpt tegen botontkalking en je maakt gelukshormonen (endorfines) aan. Maar overdoe het niet. Span je middelmatig, want dat doet je gezondheid goed. Ga snelwandelen, dansen, doe yoga, pilates of wroet lekker met je handen in de tuin.

Houd ook je geest levendig

Vitale ouderen zijn niet alleen lichamelijk fit, maar ook geestelijk. Wat doe je om je brein scherp en jong te houden? Puzzelen, spelletjes, een nieuwe taal leren… Blijf je hersenen trainen en uitdagen. Zo houd je je geestelijke conditie op peil.

Eet gezond en gevarieerd

Je lichaam en brein hebben voeding nodig. Dus, kies voor de juiste voedingsmiddelen. Zet volop verse groenten en fruit op je menu. Wees matig met ongezonde vetten, suikers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Zorg voor voldoende variatie en eet liever meerdere keren kleine porties per dag dan je maag 3 keer daags te overladen.

Doe wat je als baby deed

Baby’s gedijen prima in een omgeving met rust, reinheid en regelmaat. En eigenlijk gaan die regels ook op als je ouder wordt. Neem je rust en doe zo nu en dan een powernap. Zorg verder voor voldoende nachtrust, houd een goede hygiëne in acht en kleed je verzorgd. Je voelt je daardoor gewoon lekker in je vel zitten en dat weerspiegelt je voorkomen.

Denk positief

Een optimistische levensinstelling maakt het leven vaak luchtiger en lichter waardoor je gemakkelijker met tegenslagen en dergelijke kunt omgaan. Zie de humor in van gebeurtenissen en wees niet wars van zelfspot. Put uit je ervaringen en weet dat achter de wolken de zon schijnt. Schiet niet in de stress, want dat beïnvloedt je gezondheid negatief.

Blijf sociaal actief

Of het nu je familie, schoonfamilie, collega’s, buren of leden van je hobbyclub zijn. Houd de contacten warm. Want, onderzoeken tonen aan dat een rijk sociaal netwerk de gezondheid van vitale ouderen positief beïnvloedt. Het voorkomt onder andere dat je vereenzaamt als je ouder wordt. Anderzijds is het gewoon fijn om met mensen om te gaan waarmee je je verbonden voelt, die je vertrouwt et cetera.

Wil je ook vitaal leven? Sonnevelt heeft verschillende opleidingen voor een vitaal leven, zoals: Vitaliteitscoach, Mental Coach en Stress en Burn-out Coach. Daarnaast zijn er regelmatig cursussen over het onderwerp vitaliteit.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.