Wat doet 1 kilo suiker per dag met je?

Wat doet 1 kilo suiker per dag met je?

Elke dag 1 kilo suiker eten, stel je eens voor. Alleen de gedachte al maakt me misselijk. Ik denk aan het kilopak in de voorraadkast. Dat ik die opeet. Vandaag! Brrrr. De rillingen lopen me letterlijk over m’n rug. Maar, Nederlanders zijn dol op suikers. Zonder er erg in te hebben krijg je er dagelijks behoorlijk wat van binnen. Maar, wat doet elke dag grote hoeveelheden suikerrijk eten nu werkelijk met je gezondheid?

Hoeveel suiker eten Nederlanders

Om een indruk te krijgen van hoeveel Nederlanders ervan eten, speurde ik op internet. En wat blijkt? Het varieert van 24 kilo (ruim 65 gram per dag) tot 52 kilo (ruim 142 gram per dag) per persoon per jaar. En dat terwijl volgens de recente richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een volwassene niet meer dan 25 gram suiker (zo’n 6 theelepels per dag) zou moeten gebruiken. De organisatie baseert zich op onderzoeken naar overgewicht en cariës. Overigens, Nederland heeft geen officiële suikerinname richtlijn.

Suikersynoniemen ofwel: verborgen suikers

Trouwens, die suikerinname is niet alleen afkomstig van dat schepje kristalsuiker in je kop koffie of thee. Nee, het gaat vaak om verborgen suikers die in allerlei voedingsmiddelen zitten. Toegevoegd vanwege de smaak, kleur, geur, houdbaarheid enzovoort. Hoe je ze herkent? Nou, een aantal veelgebruikte suikersynoniemen zijn: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, lactose, monosacharide, muscovado, polysachariden, fructose, agave, ahornsiroop, disachariden, treacle en stevia. 

Inderdaad. Ze zitten in producten waar iedereen het van weet. Denk aan vruchtendrankjes, koeken, chocolade, snoepjes, frisdranken en degelijke. Maar, ook andere voedingsmiddelen die je mogelijk geregeld eet, zoals: muesli, brood, vleeswaren, augurken, kant- en-klare groenteburger, pakjessoep, knakworst en groenten uit blik, tomatenpuree, chips, toastjes…. Kortom, een oneindige lijst. Om vervolgens nog maar te zwijgen van het legioen aan lightproducten en geraffineerde koolhydraten als witte rijst, pasta’s, croissantje et cetera. Dus zonder dat je het merkt stapelt de hoeveelheid die je er op een dag van verorbert zich snel op. En weet je… het zit zelfs in kattenvoeding! Tja…

Gevolgen van een overdaad aan suiker

Ach, en zeg eens eerlijk? Je hebt inmiddels ook gelezen dat al die suikersoorten de nieuwe vetten zijn. De afgelopen jaren verschenen er duizenden artikelen, honderden boeken, volgenden talloze websites en allerlei onderzoeken boordevol argumenten waarom dat zoete stofje zo schadelijk is. Hieronder een greep uit wat het met je doet. Zeker als je je te buiten gaat aan 1 kilo per dag!

Tandbederf

Okay, een open deur, maar grote hoeveelheden suikerrijk eten en drinken voedt de slechte bacteriën in je mond. Bovendien tasten de zuren je tanden aan. Gevolg? Een grotere kans op gaatjes.

Lagere weerstand

Maar niet alleen holt je gebit achteruit. Ook je immuunsysteem heeft het zwaar te verduren. Want, om al die suikers af te breken gebruikt het allerlei gezonde voedingstoffen als mineralen, vitaminen en vezels. Dat vermindert uiteindelijk je weerstand en zorgt dat je vatbaarder ben voor een verkoudheid, maar ook andere kwalen.

Suiker is verslavend

Uit een studie met ratten (2012) blijkt dat suiker ook verslavend werkt. Omdat tijdens het eten ervan dopamine vrijkomt (beloningssysteem). En dit stofje geeft je een fijn, goed en gelukkig gevoel. Voorbeelden hiervan ken je vast wel. Dat stukje chocolade dat je neemt omdat je je rottig voelt. Of toegeven aan die plotseling opkomende lekkere trek? Geef je er telkens weer aan toe? Dan kom je in de vicieuze cirkel die verslavingen ook kenmerkt.

Diabetes type 2

Eet je suikerrijke voeding? Dan reageert je alvleesklier door het hormoon insuline aan te maken. Dit hormoon regelt immers het glucosegehalte in je bloed en zorgt voor balans. Komt er te vaak te veel glucose in je bloed? Dan ontregel je de insulineproductie met als gevolg dat je lichaam ongevoelig wordt voor de insuline. Dit kan leiden tot diabetes type 2. En zoals bekend is suikerziekte een risicofactor voor onder andere hart- en vaatziekten.

Overgewicht

De insuline zorgt er trouwens ook voor dat suiker uit de bloedbaan wordt gehaald en als vet wordt opgeslagen. Eet je meer dan je verbruikt? Dan worden de suikers als vet opgeslagen. Bovendien ontregelt een overdaad aan suikerrijke producten je honger- en verzadigingsgevoel. Omdat de hormonen ghreline en leptine die hiervoor verantwoordelijk zijn op den duur niet meer optimaal werken.

Darmklachten en zelfs (darm)kanker

Ook je darmen zijn niet blij met een overdaad aan suikerzoet. En dan gaat het vooral om fruitsuiker (fructose). Een te hoge inname ervan, 50 gram per dag, kan zorgen voor onder andere diarree. Er zijn zelfs onderzoeken die beweren dat langdurige grote hoeveelheden ervan eten verschillende soorten kanker in de hand werkt. Denk aan darmkanker, maar ook borstkanker.

Snellere huidveroudering

Verder zorgt een overmatige suikerinname volgens onderzoekers voor een vroegtijdige veroudering van de huid. De reden? Suikers hopen zich op in de huid en hechten zich aan het callogeen. Hierdoor wordt de huid minder elastisch en ontstaan er rimpels.

Maakt angstig en depressief

Suikers stimuleren de aanmaak van de hormonen die je happy stemmen, zoals serotonines. Denk maar aan dat stukje chocolade dat je eet als je je even niet lekker voelt. Na het eten ervan gaat het al veel beter met je. Activeer je dit systeem geregeld? Door jezelf met zoetigheid te belonen? Dan put dat je voorraad hormonen uit. Je gaat je moe, lusteloos en humeurig voelen, maar ook kun je angstig en depressief worden.

Kortom, een enorme lijst met waarom een overdaad suikerrijke voeding zo ongezond is. Wil je zien wat 1 kilo suiker met je doet? Het wetenschappelijke RTL5-programma Galileo nam de proef op de som. En… wil je je suikerinname beperken? 6 tips hoe je begint met minder suikers eten. Succes!

Gratis proefles Opleiding Gewichtsconsulent

Proefles Gewichtsconsulent | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Gewichtsconsulent.
  • Ontdek de invloed van de psyche
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reacties

In de blog wordt stevia genoemd als suiker. Dat klopt niet. Stevia is een zoetstof die puur natuur is, afkomstig van de steviaplant. Er zitten nul suikers in en nul calorieën.

Stevia wordt door het lichaam, de alvleesklier, gezien als suiker omdat het zoet is en zet hetzelfde verwerkingsproces in gang als bij gewone suiker. Geldt overigens voor alle zoetstoffen. Dat er in sommige zoetstoffen weinig of geen calorien zitten heeft alleen invloed op de totale calorie inname en dus op het lichaamsgewicht.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.