Wat zit er eigenlijk in ons eten?

Wat zit er eigenlijk in ons eten?

Biologische voeding, natuurvoeding en superfoods worden steeds populairder. Er is van alles mis met onze huidige voeding. De productie deugt niet, het zit vol met gifstoffen en al die E-nummers zijn niet te vertrouwen. Wat is het probleem eigenlijk? En welke ingrediënten zijn wel en niet goed?

Voedselproductie

Allereerst worden superfoods en biologische voeding op een andere manier gekweekt dan de gemiddelde supermarktvoeding. Bij het grootste gedeelte van de  voedselproductie staat de kwantiteit voorop: er moet vooral zoveel mogelijk geproduceerd worden voor zo weinig mogelijk geld. Dat zegt niet dat een boer zich niet druk maakt om het welzijn van dieren en dat een akkerbouwer geen goede grondstoffen wil afleveren. Maar er worden wel andere keuzes gemaakt dan bij de productie van biologische voeding. Zo gebruiken boeren die biologische voeding produceren geen preventieve antibiotica en alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Ook het gebruik van meststoffen wordt zo veel mogelijk gereduceerd. Voorstanders van biologische voeding en superfoods vinden dat belangrijk, omdat door die antibiotica, bestrijdingsmiddelen en meststoffen er allerlei gifstoffen in ons lichaam komen.

Wat maakt voeding dan wel ongezond?

Het grote probleem op het gebied van voeding  is de grote hoeveelheden vetten, zout en suikers die aan veel kant-en-klare en houdbare voeding worden toegevoegd. Door ons eetpatroon en de consumptie van veel voorverpakte voeding krijgen de meeste mensen veel te veel vetten, suikers en zout binnen, met als gevolg overgewicht, diabetes, een te hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte. Dat, in combinatie met de goedkoop geproduceerde voeding met welllicht meer gifstoffen, maakt dat voeding toch niet altijd gezond is en dat biologische voeding en superfoods wellicht een goed alternatief bieden.

Hoe eet ik dan wel gezond?

Gezond eten heeft alles te maken met het maken van de juiste keuzes. Niet teveel vet, niet te veel suiker. Vet, zout en suiker zijn al gauw te vermijden door verse producten te gebruiken en zelf een maaltijd te bereiden, in plaats van kant-en-klare maaltijden en pakjes. Daarmee vermijd je automatisch veel toegevoegde stoffen, ook de kunstmatige. Wie ook de mogelijke gifstoffen wil vermijden zal inderdaad daarbij moeten kiezen voor biologische groenten, fruit en vlees. Bakken in olijfolie of kokosolie in plaats van bakboter is ook beter.

Genoeg voedingsstoffen

Wie op deze manier kookt zou al veel gezonde voedingsstoffen automatisch binnen moeten krijgen, hoewel volgens steeds veel mensen onze huidige groenten en fruit en vlees veel minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Om dat tekort aan te vullen en ophopingen van gifstoffen op te lossen, komen er steeds meer superfoods op de markt. Dit zijn natuurlijke producten die al eeuwenlang door inheemse volken worden gebruikt, en extra vol zitten met allerlei gezonde vitaminen en mineralen. Dit zijn bijvoorbeeld noten, granen of vruchten die heel goed aan de maaltijd toegevoegd kunnen worden. Smaakmakers die ook nog eens heel gezond zijn.

Kortom, gezond eten doe je niet door alle E-nummers te vermijden en alleen maar biologisch eten en superfoods te kopen. Gezond eten is vooral koken met verse producten, teveel vet, zout en suiker vermijden en bewust kiezen voor gezonde smaakmakers en tussendoortjes. Op die manier kunnen overgewicht, diabetes, een hoge bloeddruk en te hoog cholesterol voorkomen worden.

Meer weten over gezonde voeding? Kijk eens bij onze opleidingen Natuurvoedingsadviseur, Gewichtsconsulent en Trainer Hormoonfactor.

Gratis proefles Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Proefles Natuurvoedingsadviseur | Sonnevelt
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer de basisprincipes van natuurvoeding en eiwitten.
  • Lees meer over biologische landbouw en veeteelt, wat gebeurt daar allemaal?
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.