Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Zoveel redenen om te masseren

Waar de oorsprong  van de massage ook ligt, de basis blijft overal hetzelfde… Twee zorgzame handen die je van top tot teen laten tintelen van energie.

Het principe van sportmassage

Bij sportmassage wordt een reeks van handgrepen toegepast op een lichaamsdeel, of het hele lichaam, van een gezonde sporter. Het doel van deze massage is de lichamelijke conditie in stand te houden, te verbeteren of eventuele nadelige gevolgen van die sport zo min mogelijk te doen voelen.

Vóór de inspanning wordt veelal een stimulerende massage uitgevoerd; hierbij worden de functies in de betreffende spieren aangezet tot activiteit. Dit mag geen vervanging zijn van een warming-up, maar het is wel een goede aanvulling hierop.

Ná een inspanning kan een sederende massage gegeven worden om de spieren te dehydreren. Massage bevordert de afvoer van afvalstoffen waardoor de algehele circulatie wordt verbeterd. Op deze manier wordt het teveel aan vocht afgevoerd en kan er een betere stofwisseling plaatsvinden. Hierdoor wordt het herstel bevorderd.

Massage met aandacht

Masseren is een technische bewerking van huid, spieren en bindweefsel. Aanraken met aandacht en warmte is minstens zo belangrijk voor een geslaagde massage. Hoe meer aandacht er in de handen wordt gelegd, hoe gevoeliger deze worden en hoe beter je de ander aanvoelt. Je voelt eerder waar spanningen zitten en wat wel en niet prettig is, het zogenaamde ‘fingerspitzengefühl’.

Massage van de onderdanen

Tijdens mijn opleiding tot sportmasseur was ik verbaasd dat het hele lichaam intensief gemasseerd wordt en de voeten hierbij in verhouding weinig aandacht krijgen. De voeten zijn de onderdanen die het meeste belast worden, tijdens het sporten maar ook in het dagelijkse leven. Zij hebben het meest te verduren en toch geven we ze de minste aandacht. Destijds nam ik mezelf voor ooit een opleiding te volgen om de voeten te kunnen masseren.

Ruim 10 jaar later kruiste de opleiding tot voetreflexzonetherapeut, bij Sonnevelt Opleidingen,  mijn pad. Ik heb nooit kunnen denken dat voeten zoveel te vertellen hebben.

Voetreflexzonemassage

Voetreflexzonemassage is gebaseerd op de theorie dat de voet een afspiegeling is van ons gehele lichaam. Door de reflexzones op de voeten te masseren, kunnen blokkades in het hele lichaam worden opgeheven, terwijl dit ook een diepgaande invloed kan hebben op lichamelijke en geestelijke ontspanning. Door het gehele lichaam lopen energiebanen die onder andere in de voeten eindigen. Door deze specifieke massages worden de energiestromen in het hele lichaam geactiveerd. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen zodoende weer alle organen en orgaansystemen bereiken.

Fysieke en energetische massages

In de voetreflexzonetherapie  wordt gewerkt met fysieke massages en met energetische massages. Bij de fysieke massage worden de reflexzones van de voet gemasseerd aan de hand van een lichamelijke klacht. Bij de energetische massage wordt de voet gemasseerd met als doel om lichaam en geest in balans te brengen.

Als lichaam en geest in balans zijn wordt dit ‘gezondheid’ genoemd.