Artsen spreken van onverklaarbare lichamelijke klachten als je al enige tijd kampt met bijvoorbeeld hoofdpijn, ernstige vermoeidheid of darmklachten, maar uitgebreid medisch onderzoek niets oplevert. Het wordt ook wel onverklaarde klachten of Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) genoemd. Hieronder lees je meer over wat een onvoldoende verklaarde klacht zoal inhoudt.
Praat je over onverklaarde klachten? Dan gaat het om lichamelijke (pijn)klachten waar geen medische verklaring voor is. Je hebt bijvoorbeeld al weken last van je maag, maar na goed medisch onderzoek wordt er niets gevonden. Ook komt het voor dat de klachten wel te maken hebben met een bepaalde aandoening of ziekte. Alleen zijn je klachten heviger of houden langer aan dan verwacht. Je hebt bijvoorbeeld een wond aan je been en de pijn is ernstiger dan medisch verklaarbaar.
Vaak overheerst nogal eens de gedachte dat je pijnklacht tussen je oren zit. Dat je het je inbeeldt. Een veelgehoorde verklaring is dat emoties en spanning de aanstichter zijn. Immers, er is een wisselwerking tussen je lichaam en geest. Dit kan ertoe leiden dat geestelijke overbelasting lichamelijke pijn kan veroorzaken en omgekeerd. Zo kan fysieke pijn je geestelijk somber stemmen en kunnen sombere gedachten ertoe leiden dat je lichamelijk erg vermoeid bent. Overigens? De ervaren onverklaarde (pijn)klachten bestaan echt en zijn niet ingebeeld.
Zoals hierboven beschreven kunnen onverklaarde fysieke klachten te maken hebben met onverwerkte emoties en langdurige stress. De ervaren gevoelens, gedachten en ervaringen worden dan niet goed verwerkt. Het gevolg is zeg maar een soort kortsluiting door een onjuiste informatieverwerking en dat zorgt voor je onverklaarbare pijnproblemen.
Bijgaand een lijstje met mogelijke factoren die je klachten kunnen uitlokken of zelfs in stand houden, namelijk:
Onverklaarbare lichamelijke klachten kennen verschillende verschijningsvormen. Hieronder de meest voorkomende klachten, namelijk:
Onverklaarde pijnklachten ervaar je op één of meerdere plekken in je lijf. Variërend van pijn in de gewrichten en op de borst tot hoofd-, rug- en nekpijn.
Je bent steeds hondsmoe ook als je je niet hebt ingespannen. Soms gaat vermoeidheid hand in hand met spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en een lamlendig gevoel. Er kan dan sprake zijn van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
Kampen met buikpijn, obstipatie, diarree, maagzuur, misselijkheid, opgeblazen gevoel, winderigheid, rommelende buik en dergelijke zijn eveneens veelgehoorde klachten.
Je hebt geen controle meer over bepaalde lichaamsdelen. Je kunt bijvoorbeeld een arm of been niet meer bewegen. Ook evenwichtsproblemen, moeite hebben met slikken en praten of slechter zien, horen of voelen komen voor.
Behalve de hierboven genoemde onverklaarde klachten zijn er nog diverse andere klachten. Bijvoorbeeld oorsuizen, jeuk, duizeligheid, benauwdheid en hoesten.
Maak je je zorgen over bepaalde lichamelijk klachten die je niet kunt duiden? En houden die onverklaarbare lichamelijke klachten langere tijd aan? Ga dan bij je huisarts langs. Want, blijven piekeren en malen over wat er aan de hand kan zijn verergert de klachten meestal. Is er na grondig onderzoek geen oorzaak te vinden? Zoek dan hulp om de negatieve spiraal waarin je vastloopt te doorbreken. Dit kan onder begeleiding van je huisarts, maar er zijn ook diverse gespecialiseerde therapeuten die je kunnen helpen. Daarnaast doe je er goed aan ontspanningsoefeningen te doen. Die verminderen de spanning en doorgaans ook je klachten. Probeer ook balans te creëren tussen inspanningen en ontspanning. Dus jakker niet steeds door. Las na elke activiteit een rustpauze in. Tot slot: luister naar je lichaam. Dus wanneer worden je klachten erger? Wanneer minder? Houd het eventueel bij in een soort dagboekje. Het helpt je beter grip te krijgen op je onverklaarbare lichamelijke klachten.
Wil je je graag verder verdiepen in wat je lichaam je zoal kan vertellen? De opleiding Lichaamsgericht Coach reikt je die kennis aan.