Begeleiden op emotioneel gebied bij ouderen

Er is steeds meer vraag naar begeleiding op emotioneel gebied bij ouderen. Zeker als de ouderdom toeneemt. De ouderen krijgen op den duur te maken met rouw en verlies, ouderdomskwalen, verschraling sociaal netwerk en steeds vaker ook eenzaamheid. Dat alles mist z’n impact niet op hun gezondheid en vitaliteit. Ondersteuning krijgen om hiermee om te gaan, kan dan prettig zijn. De seniorencoach kan daarbij helpen.

Waarom groeit de vraag naar begeleiding bij ouderen?

Het is een feit: de levenskwaliteit stijgt en ook de gemiddelde leeftijd. Gevolg: meer ouderen die gezond en vitaal zijn, langer doorwerken en zelfstandig thuis blijven wonen. Maar, er komt een moment dat het perspectief kantelt. Langzaam aan treden er allerlei veranderingen op die de ouderen uit balans kunnen brengen. Waarom ouderen op emotioneel gebied best wat ondersteuning kunnen gebruiken, namelijk:

Lichamelijk

Het haar wordt grijs en dunner. De huid slapper. Het gehoor vermindert, gezichtsvermogen gaat achteruit, geur en smaak verandert, spieren verslappen, botten worden brozer en je mobiliteit neemt af. Gevolg kan zijn dat het leven z’n glans verliest en ouderen vervolgens dus minder naar buiten gaan.

Sociaal en maatschappelijk

De oudere gaat met pensioen en langzaam aan verwatert het contact met collega’s. Senioren moeten mogelijk op zoek moet naar een nieuwe zinvolle tijdsinvulling. Vervolgens overlijden dierbaren als partner, familieleden, vrienden. Dat beïnvloedt nogal eens het sociale en maatschappelijke leven. Daardoor kunnen ouderen zich alleen voelen, overbodig, zinloos enzovoort. Zeg maar het gemis van een goed netwerk steekt de kop op en vereenzaming ligt op de loer.

Geestelijk

Een andere aspect waar ouderen mee te maken kunnen krijgen, is het geheugen dat nu en dan gaat haperen. Denk aan dingen vergeten, niet op woorden kunnen komen of moeite hebben met zaken onthouden. Dat kan best angstig zijn. Vergeetachtigheid kan een teken van beginnende dementie zijn. Echter, het kan ook samenhangen met een depressie. Omdat ouderen bijvoorbeeld geen plezier meer ervaren in het leven en nergens nog zin in hebben.

Emotioneel

Alle veranderingen beïnvloeden uiteraard ook hoe ouderen denken en voelen. De kans bestaat dat zij het lastig vinden afhankelijk te zijn van anderen. Of ze willen anderen niet tot last zijn. Dus bellen of vragen ze familie en buren niet om hulp of ondersteuning. Hierdoor kunnen zij zich terugtrekken, angstig worden en depressief.

Kortom, er spelen allerlei zaken in het leven van ouderen waarbij het best prettig kan zijn wat ondersteuning of begeleiding te krijgen van bijvoorbeeld een seniorencoach.

Wanneer begeleidt een seniorencoach ouderen op emotioneel gebied?

Een seniorencoach kan ouderen op emotioneel gebied ondersteunen bij het vinden van een nieuwe balans in hun leven. Zo kan een seniorencoach ouderen begeleiden bij hoe zij hun oude dag vorm en inhoud geven. Helpen bij het dealen met verlies van partner, familieleden, vrienden en de rouwverwerking. Omgaan met lichamelijke veranderingen en ouderdomsgebreken. Hoe je als oudere gezond eet, in beweging blijft en dus zorgt dat je vitaal blijft. Maar ook helpen bij het beantwoorden van zingevingsvraagstukken, tegen gaan van eenzaamheid, verlies van autonomie et cetera. Wanneer ouderen kunnen omgaan met de diverse veranderingen, dan komt dat de levenskwaliteit, welbevinden en gezondheid ten goede. 

Hoe begeleidt een seniorencoach ouderen op emotioneel gebied?

Schakelen ouderen een seniorencoach in? Dan volgen er gesprekken. Onder andere om de (emotionele) obstakels en/of problemen te achterhalen. Vervolgens biedt de coach ondersteuning bij meer inzicht krijgen in het leven en leren accepteren van zaken. Ook helpt de seniorencoach bij het realiseren van gewenste veranderingen, zodat de ouderen weer lekkerder in hun vel zitten. Niet door kant-en-klare oplossingen aan te reiken, maar door de ze te laten putten uit eigen levenservaring en kennis. Te achterhalen wat er allemaal nog wél mogelijk is.

Spreekt het begeleiden van ouderen (op emotioneel gebied) je aan? Sonnevelt biedt de opleiding Seniorencoach aan. Wil je kennismaken? Meer informatie over de opleiding? Download een gratis proefles óf woon een open dag bij.

Proefles opleiding Seniorencoach

Gratis proefles opleiding Seniorencoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Levensfasen van senioren.
  • De senior in de 21e eeuw.