Coach worden? Volg een erkende coachopleiding

Wil je professioneel coach worden? Omdat je de drive hebt om mensen te begeleiden. Ze te helpen de regie over hun leven te nemen? In hun persoonlijke leven en/of hun professionele bestaan? Een deskundige coach consulteren, maakt dat mogelijk. Maar, hoe word je een goede coach? 

Veel belangstelling voor het coachberoep

Er is enorm veel belangstelling voor het beroep coach. Zo staan er inmiddels meer dan 63.000 coaches ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (2019). Dat is een stijging van 66% in vergelijking met vijf jaar geleden. Dit komt onder andere omdat de vraag naar coaching enorm is toegenomen. Zo vertienvoudigde onder meer het aantal stress- en burn-outcoaches de afgelopen 20 jaar. Niet vreemd, want volgens het CBS heeft 1 miljoen van de werkenden last van burn-outklachten en ervaart een derde van de werkende Nederlanders stress. Een flinke markt met veel kansen dus. 

Coaching niet langer taboe

Een ander argument waarom coach worden in trek is, is dat coaching steeds normaler wordt. Er rust niet langer een taboe op een coach in de arm nemen. Integendeel, het is tegenwoordig zelfs hip en cool om een coach te hebben. Te investeren in je persoonlijke en professionele ontwikkeling met als doel beter in je vel te zitten; weten wat je wél en niet wilt in je leven, privé en/of op je werk. 

Of je nu kampt met keuzestress, op zoek bent naar zingeving, meer balans wenst tussen werk en privé, last hebt van het dertigersdilemma, opvoedproblemen ervaart, een burn-out hebt, stressklachten, loopbaanvragen, vitaler wilt leven, gewicht verliezen, gelukkiger zijn enzovoort. Een coach kan je daarbij helpen. Het hoort er inmiddels gewoon bij.

Kan iedereen zomaar aan de slag als coach of is het verstandiger om een erkende opleiding te volgen als je van coachen je beroep wilt maken?

Volg een erkende coachopleiding

Wil je graag een kundige, betrouwbare en goede coach worden? Dan zijn er belangrijke argumenten om te kiezen voor een erkende opleiding. Immers, willen helpen en levenservaring hebben, maken je nog geen coach. Er is meer nodig en dat kan een geaccrediteerde opleiding je bieden.

Jezelf onderscheiden

In principe kan iedereen coach worden. Het is namelijk een vrij beroep en een diploma is dus niet nodig. Wil je echter een kundige coach worden? Volg dan een erkende opleiding tot coach. Niet alleen onderscheid je je, maar het staat ook voor kwaliteit en ervaring. Een geaccrediteerde coachopleiding voldoet aan bepaalde opleidingseisen die van belang zijn om het vak professioneel uit te oefenen.

Opdoen relevante kennis

Uiteraard is kennis opdoen relevant als je een coachopleiding volgt. Het draait daarbij niet alleen om het aanleren van methoden, maar ook om hoe je een coachee coacht. Van intakegesprek, relatie opbouwen en vertrouwen winnen tot samen toewerken naar een specifiek doel. Dit door goed te luisteren, verbale en non-verbale lichaamstaal te lezen, gerichte vragen te stellen, te confronteren, te motiveren, te spiegelen en meer. Ofwel: je zet als coach een denk- en bewustwordingsproces in gang zodat de coachee zelf met een oplossing komt.

Krijg inzicht in jezelf

Volg je een goede en erkende coachopleiding, dan wordt er ook veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. Wie ben jij? Wat vind je belangrijk in je leven? Wat zijn je kwaliteiten? Waar ondervind je belemmeringen? De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen. Je leert zo de behoefte van een gecoachte centraal te stellen en valt hem of haar niet lastig met jouw eigen thema’s. 

Lid worden beroepsvereniging

Volg je een erkende opleiding met goed gevolg? Dat maakt het mogelijk om lid te worden van een beroepsvereniging. Het fijne ervan is dat zij onder andere zorgen voor meer bekendheid van een bepaald beroep en beoordeling van de kwaliteit van een opleiding. Andere voordelen zijn: onderhoud contacten met verzekeraars, het aanbieden van na- en bijscholingen, contact met vakgenoten en aansluiting bij de geschillencommissie die wettelijk verplicht is voor wie werkt als coach. Lid worden is echter geen verplichting, het staat je altijd vrij om mensen te begeleiden zonder dat je bent aangesloten bij een beroepsvereniging.

Heb je belangstelling voor het vakgebied van coach? Sonnevelt biedt verschillende geaccrediteerde opleidingen tot coach aan. Bekijk ons aanbod, vraag een gratis proefles aan en/of bezoek een open dag.

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?