Een coach in de arm nemen is tegenwoordig razend populair. Of het nu gaat om dealen met stress, meer plezier in je werk krijgen, je passie vinden, vitaler worden, conflicthantering, betere balans tussen werk en privéleven vinden en dergelijke. In deze blog wat coaching is en uiteraard meer over: wat doet een coach?
Om antwoord te krijgen op de vraag: wat doet een coach is het goed eerst eens te kijken naar wat coaching inhoudt. Coaching is volgens Whitmore (2002): ‘het vrijmaken van iemands potentieel om zijn prestaties te maximaliseren’. In eenvoudig Nederlands komt dit neer op: iemand ondersteunen om zijn/haar eigen talenten en capaciteiten te ontwikkelen om gekozen doelen te halen en ervaren belemmeringen weg te nemen. Het fijne van coaching is dus dat je in staat bent het beste uit jezelf te halen waardoor je je optimaal ontwikkelt, veel fijner in je vel gaat zitten en meer plezier, geluk, succes en dergelijke in je leven ervaart.
Schakel je een coach in? Verwacht dan geen kant-en-klare oplossingen, stappenplannen op maat of lijstjes met tips en tricks. Want dat is niet de rol van een coach. Wat een coach wel doet, is je stap voor stap begeleiden en ondersteunen om zelf de antwoorden dan wel oplossingen te vinden op vragen, dilemma’s en/of problemen waarmee je worstelt. De gedachte achter coachen is dat iedereen uniek is en het beste antwoord in zichzelf draagt.
In dit proces – coachingtraject – is een coach je gesprekspartner, klankbord, sparring partner enzovoort. Hij/zij luistert, observeert, spiegelt, motiveert, stelt vragen, laat je hersenen kraken en geeft feedback. Op die manier stimuleert een coach als het ware je zelfoplossend, -sturend, -lerend en/of -reflecterend vermogen waardoor je je eigen koers uitzet en uiteindelijk met je eigen oplossing komt.
Verder werkt een coach op basis van gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Is toekomstgericht, oordeelt niet, heeft 100% aandacht voor je en is altijd positief. De focus van een coach ligt daarom dus op je sterke en goede punten en niet je zwaktes. Ook graaft een coach niet in je verleden en helpt niet bij het verwerken van trauma’s. Dat is het vakgebied van therapeut.
De redenen om een coach te benaderen zijn zeer divers. Het kan bijvoorbeeld om je persoonlijke ontwikkeling een boost te geven. Omdat je in een sleur bent beland. Of je hebt het gevoel dat de balans tussen je werk- en privéleven zoek is. Je wilt de band met familie, collega’s en vrienden verbeteren. Ook meer zelfvertrouwen krijgen of kampen met keuzeproblemen zijn vragen waarmee je bij een coach terecht kunt.
Verder zijn er meer werkgerelateerde zaken waarbij de inzet van een coach effectief kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je afvraagt welke carrièrestap je moet maken. Op welke manier je beter dealt met stress, hoe je omgaat met conflicten of zelfverzekerder presentaties geeft. Of misschien werk je als zelfstandig ondernemer en heb je een klankbord nodig.
Daarnaast schakelen ook bedrijven steeds vaker een coach in. Onder andere om het ziekteverzuim terug te dringen, de werkprestaties te verbeteren, de communicatie soepeler te laten verlopen met klanten enzovoort.
Kortom: wat doet een coach? Een coach ondersteunt en stimuleert zowel je persoonlijke en/of professionele ontwikkeling en groei waardoor je het maximale uit jezelf haalt.
Wil je geen hulp van een coach, maar zelf als coach aan de slag? Omdat je graag mensen wilt begeleiden en ondersteunen in hun persoonlijke en/of professionele ontwikkeling en groei? Dan kun je kiezen uit allerlei cursussen, trainingen en workshops om coach te worden. Variërend van loopbaan-, mental- en stress- en burn-out coach tot vitaliteits-, senioren- en relatiecoach. In die opleidingen leer je niet alleen wat een coach doet en wat de succesfactoren zijn. Ook maak je je coachingtechnieken en methoden eigen en die oefen je. Verder is goed communiceren, vragen stellen plus feedback geven en krijgen onderdeel van de trainingen.
Spreekt dat wat een coach doet je aan? Sonnevelt biedt verschillende opleidingen tot coach aan. Heb je interesse? Neem dan eens een kijkje bij ons aanbod. Je kunt bij iedere opleiding een gratis proefles downloaden.