Een positieve kijk op burn-out

“Ik had mijn burn-out voor geen goud willen missen.” Dit klinkt misschien gek, maar sinds ik meer inzicht heb gekregen in het fenomeen burn-out, ben ik me meer bewust geworden van mezelf. Het heeft mij weer in contact gebracht met mezelf en gezorgd voor wie ik nu ben en waar ik nu sta in mijn leven. Het verkrijgen van inzicht werkt dus verrijkend.

Om een burn-out als iets positiefs te zien, is het belangrijk om te weten dat een burn-out niets te maken heeft met zwakte. In tegendeel, het zijn juist vaak de ambitieuze, gedreven en loyale types met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die een burn-out krijgen.

Ben jij een burn-outtype?

Karaktertypes die een belangrijke rol kunnen spelen bij de oorzaak van een burn-out:

• De perfectionist is erg streng voor zichzelf, legt de lat altijd hoger, streeft ernaar zichzelf op een hoog niveau te onderscheiden en is bang om te falen.
• De oververantwoordelijke is altijd bezig met zijn/haar omgeving en wilt alles sterk onder controle houden.
• De uitslover is een harde werker en sterk ambitieus en heeft behoefte aan waardering en beloning.
• De duizendpoot doet graag alles tegelijkertijd, is altijd op zoek naar efficiëntie en effectiviteit en heeft vaak een goed overzicht.
• De zorger is altijd bezig om het iedereen naar de zin te maken en neemt vaak de zorgtaken voor de mensen om hem/haar heen op zich.
• De individualist doet graag dingen alleen, omdat hij/zij denkt het veel beter zelf op te kunnen lossen of omdat hij/zij een ander niet wilt lastigvallen.

Als je jezelf in één (of meer) van de beschreven types herkent, dan betekent dat nog niet dat je een potentieel burn-outslachtoffer bent. In ieder type schuilt een kwaliteit. Geef je echter te veel van dit goede, dan kom je in je valkuil terecht. In dat geval heb je met jouw karakter een grote kans dat je veel spanning opbouwt, wat op de lange termijn kan leiden tot een burn-out. Je bent bijvoorbeeld een echte control freak of je bent superefficiënt en effectief, maar geeft dat ook minder stress?

Positieve stress

Niet iedere vorm van stress is negatief. Kortdurende stress heeft veel voordelen, het verhoogt het prestatieniveau. Je hebt dus stress nodig om te presteren.

Haal succes uit een burn-out

Realiseer dat het juist vaak je kwaliteiten zijn die ten grondslag liggen aan een burn-out. Door inzicht te hebben in je kwaliteiten en bijbehorende valkuilen, kun je er succes uit halen. Probeer het ook als iets verrijkends te zien. Een kans om (weer) in contact te komen met jezelf en je bewust te worden van jouw lichaam en geest en jouw behoeften die daarbij horen.

Voorkomen of herstellen van een burn-out

Een vitaal leven is hierbij van groot belang. Hoe vitaler je bent, hoe groter je veerkracht en hoe groter je veerkracht, hoe meer je aankan. Je vitaliteit kun je vergroten door jouw behoeften te vervullen. De voorwaarden hiervoor zijn: optimale voeding, voldoende bewegen, regelmatig herstelmomenten, positief denken, sociale contacten en zinvol leven.

In de opleiding Stress en Burn-out Coach (voorheen Stresscounselor) leer je oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress te begrijpen en toe te passen. Als Stress en Burn-out Coach help je mensen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen. Download de gratis proefles en lees een hoofdstuk uit de lesmap.

Proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

Gratis proefles opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Oorzaken en functie van stress.
  • Leer over stressfysiologie.