Burn-out symptomen van vrouwen zijn niet wezenlijk anders dan die van mannen. Echter, vrouwen lopen wel een groter risico. Niet alleen zijn zij gevoeliger voor stress, zij ervaren onder andere ook vaker en langer stress. Wat is daarvan de oorzaak? En wanneer merk je als vrouw dat je te gejaagd leeft en de kans op een burn-out vergroot?
Leer hoe je mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon kunt begeleiden.
Leer mensen begeleiden vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.
Heb je het over burn-out symptomen bij vrouwen? Dan is het eigenlijk relevant te kijken naar de stress die vrouwen ervaren. Want, aan opgebrand raken gaat een periode van langdurige stress vooraf. Soms wel van enkele jaren! Veroorzaakt door overbelasting, niet opmerken of negeren van aanhoudende spanningen. Uiteindelijk raak je zo uitgeput dat je batterij opladen niet meer lukt.
Uit verschillende studies blijkt dat vrouwen meer stress hebben en dat de risico’s ook groter zijn. Een beknopt overzicht met redenen waarom.
Door de maatschappelijke veranderingen in de afgelopen decennia blijken vrouwen meer stress te ervaren. Ze zijn moeder, vrouw, gezinsmanager, werknemer, mantelzorger, enzovoort. Kortom, ze houden zogezegd nogal wat ballen hoog. Blijven hollen, rennen en vliegen met alle gevolgen van dien.
Uit onderzoek blijkt verder dat vrouwen minder afgebakende vrije tijd hebben om spanning te ontladen. En hebben zij vrij? Dan staan die vrije uurtjes vaker in het teken van zorgen voor. Voor familie, kinderen en vrienden. En wanneer je niet bijtijds ontspant en bijtankt kan die aanhoudende stress uiteindelijk leiden tot allerlei burn-out symptomen.
Vervolgens verschilt de wijze waarop vrouwen omgaan met dreigend gevaar dat stress triggert. Zo schijnt de klassieke oerreactie vechten of vluchten vooral een mannending te zijn. Vrouwen daarentegen zouden meer neigen naar een tend-and-befriend-strategie. Ofwel kiezen voor verzorgen en vrienden maken om veiligheid te creëren. Evolutionair gezien begrijpelijk. Het vergroot immers de kans om de kinderen in veiligheid te brengen en draagt bij aan het in stand houden van sociale netwerken die daarbij kunnen helpen.
Tot slot schijnt dat vrouwen in stressvolle situaties reageren door het knuffelhormoon oxytocine aan te maken. Dat kalmeert en geeft een veilig gevoel. Zij komen dus niet fysiek in actie en daardoor blijven stresshormonen langer in het lichaam. Gevolg daarvan is onder andere ook dat er meer cortisol in het vrouwenlichaam is. Dat hormoon zorgt dat je langer stressvolle situaties vol kunt houden. Negatief effect ervan is dat het je gezondheid ondermijnt en kan leiden tot problemen. Variërend van depressies, huidklachten, gynaecologische aandoeningen en slaapstoornissen tot hartkwalen, diabetes en een burn-out. Mannen reageren in stresssituaties door hun testosteron - dat zij op voorraad hebben - aan te spreken. Dat zet aan tot fysieke activiteit en zorgt dat stresshormonen verdwijnen.
Wanneer je vaak en veel stress hebt, vreet dat aan je. Het zorgt voor lichamelijke en geestelijke klachten, maar beïnvloedt ook je gevoel en gedrag. Een overzicht met de belangrijkste alarmsignalen die aangeven dat burn-out symptomen je parten spelen, namelijk:
Herken je deze symptomen? Blijf er dan niet mee rondlopen. Praat erover en/of schakel hulp in van bijvoorbeeld je huisarts of zoek professionele hulp. Denk aan stresscoaching. Het helpt om de burn-out symptomen voortijdig te bestrijden en stressbestendiger in het leven te staan.
Wil je oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress leren begrijpen? Bekijk de opleiding Stress en Burn-out Coach en download de gratis proefles.
Geraadpleegde bronnen:
http://www.scp.nl/Publicaties/Alle_publicaties/Publicaties_2016/Lekker_vrij
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306453014000572
https://www.vn.nl/gejaagd-door-het-leven/
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/wat-doet-stress-met-ons-lichaam-en-brein