Mogelijke oorzaken van een burn-out

Een burn-out komt op de werkvloer veel voor. Werknemers raken snel opgebrand. Vaak wijdt men dit probleem aan onze haastige maatschappij en een teveel aan stress. Is een langzamer werktempo dan altijd een oplossing voor een burn-out of zijn er andere factoren belangrijk?

Burn-out, verstoring in de balans

Veel mensen hebben plezier in hun werk. Ze steken er energie in, maar krijgen er ook iets voor terug in de vorm van loon, waardering of (zelf)respect. Werk dat goed gaat geeft het gevoel dat je nodig bent, dat je iets kunt en dat je gewaardeerd wordt. Maar wat als het tegenzit op het werk, als je niet meer gewaardeerd wordt of als het allemaal niet lukt? Wat als je het gevoel hebt dat je het nooit goed doet? Dan gaat het werk moeizamer, kost het meer energie en levert het minder op. Je verbrandt langzamerhand je reserves en raakt uitgeput.

Persoonlijkheid en burn-out

Toch is het te makkelijk om te zeggen dat een burn-out alleen maar komt door een gebrek aan waardering en beloning. Waarom krijgen dan niet veel meer mensen een burn-out als er problemen zijn op het werk? Dat kan te maken hebben met de persoonlijkheid. Mensen die perfectionistisch zijn en alles goed willen doen, zullen eerder het gevoel hebben dat ze falen. Mensen die graag anderen helpen en zichzelf keer op keer onmisbaar maken, zullen eerder in stresssituaties komen, omdat ze zichzelf te veel werk op de hals halen. Andere mensen die het liefst conflicten uit de weg gaan, halen zichzelf te veel werk op de hals doordat ze geen nee durven te zeggen. Ook het laveren tussen conflictsituaties kan voor deze mensen grote stress opleveren.

Langdurige stress leidt tot burn-out

Bovenstaande factoren kunnen bijdragen aan een stresservaring. Hoewel een paar dagen stress voor de meeste mensen niet erg is, kan een te lange periode van stress je lichaam uitputten. Als je dagelijks op je tenen moet lopen en de veer steeds strakker gespannen wordt, kun je uiteindelijk opraken; je hebt een burn-out. Hoewel een burn-out te genezen is, kun je beter proberen die te voorkomen. Door op tijd nee te zeggen, door regelmatig een ontspannend moment te plannen en door je klachten op tijd te erkennen. Zodat je niet langer doorgaat dan je aankunt.

Meer informatie over burn-out lees je in onderstaande artikelen. Wil je mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? Bekijk dan de opleiding Stress en Burn-out Coach en download de gratis proefles.

Meer informatie over werkstress.

Proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

Gratis proefles opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Oorzaken en functie van stress.
  • Leer over stressfysiologie.