Gezonde tussendoortjes voor kinderen: 7 tips

Gezonde tussendoortjes voor kinderen

Gezonde tussendoortjes zijn niet lekker, zo is de opvatting van veel kinderen. Kinderen eten  graag ongezonde tussendoortjes, zoals snoep en chips. Hoe kun je je kind nu gezonde tussendoortjes geven waar ze wél zin in hebben? Een paar gezonde, lekkere en aantrekkelijke alternatieven op een rijtje.

Waarom gezonde tussendoortjes voor kinderen belangrijk zijn

Gezonde tussendoortjes zijn voor kinderen belangrijk, omdat kinderen van de meeste tussendoortjes veel te veel vet en suiker binnen krijgen. Overgewicht onder kinderen komt steeds meer voor, en dat heeft zeker ook te maken met de vet- en suikerinname van kinderen. Behalve dat kinderen vet en suiker moeten vermijden, is het belangrijk dat wel ze voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Een ideaal gezond tussendoortjes is dus niet alleen arm aan vet en suiker, maar juist rijk aan vitaminen en mineralen.

1 Gezond stokje

Fruit maak je al veel aantrekkelijker als je aan een stokje verschillen stukjes fruit of groente doet. Doe bijvoorbeeld een stukje kaas of geitenkaas, ham, komkommer, tomaat, appel, ananas en een druif aan een stokje. Als je kinderen zelf laat kiezen en rijgen, kunnen ze hun eigen fantasiestokje maken. Dat is ook heel leuk als gezonde traktatie op school.

2 Rijstwafels

Een ander gezond tussendoortje voor kinderen is de rijstwafel. Veel kinderen vinden rijstwafels heerlijk. De wafels zijn ook nog eens zeer gezond en bevatten weinig vet en suikers. Een makkelijk en goedkoop maar gezond tussendoortje dus.

3 Gezonde chips

Voor kinderen die van chips houden, kun je ook zelf chips maken. Je snijdt (zoete) aardappels in plakjes en legt ze op een bakplaat. Je moet er wel olie overheen sprenkelen, maar kies dan wel gezonde olie, zoals kokosolie. Vervolgens bak je ze in de oven (20-25 min op 240 graden), waarbij je ze een keer omdraait tussendoor. Vervolgens doe je er (zee)zout of andere kruiden op. Gezondere chips dan uit een zak en nog lekker ook! Behalve van aardappels, kun je ook chips maken van groente. Het recept is hetzelfde.

4 Aardbeienijs

Een ander gezond tussendoortje voor kinderen is zelfgemaakt ijs. Aardbeienijs is bijvoorbeeld heel gemakkelijk te maken, door geprakte aardbeien, sinaasappelsap en een beetje zoetstof te mengen. Uiteraard moet er wel zoetstof bij in, wat het een wat minder gezond tussendoortje maakt.  Gebruik daarom liever een natuurlijke zoetstof als stevia of ahornsiroop in plaats van suiker. Dit maakt het ijs een stuk gezonder dan de meeste ijsjes die in de winkel te koop zijn. Bovendien is dit een goede manier om kinderen die niet van fruit houden toch fruit te laten eten.

5 Smoothie

Een ander gezond tussendoortje dat ideaal is voor kinderen die niet van fruit houden, is een smoothie. Hierbij mix je fruit in een blender tot een gladde, schuimige drank. Je kunt er ook yoghurt of yoghurtijs doorheen mengen voor een fruitmilkshake. Veel kinderen die niet van fruit houden zullen dit drankje toch met veel plezier opdrinken.

6 Popcorn

Ook popcorn is een gezond tussendoortje dat eenvoudig zelf te maken is. Hierbij doe je mais in een pan met verhitte olie. Doe op de popcorn geen gewoon zout maar zeezout of chilipoeder. Als je gezonde olie gebruikt, zoals rijst- of kokosolie, is deze popcorn veel gezonder dan kant-en-klare-popcorn. Vergeet niet het deksel op de pan te doen.

7 Zoete mix

Je kunt kinderen ook heel blij maken met een bakje knabbelmix. Gebruik bijvoorbeeld bananenchips, rozijnen, kokosnootsnipper en pompoenzaadjes. Je kunt er ook walnoten bij in stoppen of andere gezonde noten en zaden. Eenvoudig zo aan te passen dat er alleen maar ingrediënten in zitten die kinderen lusten.

Wil je meer weten over gezonde voeding of kinderen? Kijk dan eens bij onze opleidingen.

Gratis proefles Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Proefles Natuurvoedingsadviseur | Sonnevelt
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer de basisprincipes van natuurvoeding en eiwitten.
  • Lees meer over biologische landbouw en veeteelt, wat gebeurt daar allemaal?
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.