Hoe navigeer je door onzekere tijden?

Tijden van onzekerheid kunnen je uit balans brengen, zoals de huidige coronacrisis. Het kan zorgen voor onrust of stress. Eenvoudigweg omdat het niet meer is zoals het was. Hoe ga je hier mee om? Een aantal tips om door moeilijke tijden te navigeren.

Wees dankbaar

Waar ben je momenteel dankbaar voor en waarom? Spreek het uit tegen je partner, kinderen of vrienden. Of schrijf het elke dag op. In een dankbaarheidsschriftje of gebruik een app. Het is wetenschappelijk bewezen dat dankbaar zijn je positief stemt.  

Stop met vergelijken

Zit je veel op sociale media en bekruipt je daarbij het gevoel dat anderen ondanks alle onzekerheid nog steeds blij, succesvol en gelukkig zijn? Laat je niet teveel beïnvloeden door wat je leest en ziet. Stop met vergelijken en blijf trouw aan jezelf. Wees gewoon blij met wie je bent en wat je doet. Nog beter: ga regelmatig offline en distanseer je van de sociale digitale druk. Zet een kop thee, ga in de tuin of op je balkon zitten en geniet eenvoudigweg even van de zon die schijnt.

Start een pieker- of zorgendagboek

Baren deze onzekere tijden je zorgen? Zetten die je aan tot piekeren? Start dan een speciaal dagboekje en noteer waar je bang voor bent en wat je onrustig maakt. Het opschrijven brengt je geest tot rust. 

Doe iets nuttigs

Ga iets nuttigs doen met je handen. Zo verzet je je gedachten en kom je uit je hoofd. Ga bijvoorbeeld werken in de tuin of ruim je kledingkast op. Ook iets creëren wat je leuk vindt, verzet je gedachten en zorgt voor flow. Bak een taart, maak muziek, zet eindelijk eens dat kastje in elkaar of ga schilderen etc.  

Begin met mediteren

Ook mediteren helpt om met onzekerheid, vervelende gedachten en nare gevoelens om te gaan. Meditatie ontspant je lichaam, brengt je hoofd tot rust, verdrijft stress en bevordert zelfinzicht.  

Stay in touch

Ofwel: blijf in contact me wie je dierbaar is. Je familie en vrienden. Stuur een handgeschreven brief of een lief kaartje. Bel of ga regelmatig even langs om te vragen hoe het gaat en organiseer iets, online of weer live (met 1,5 meter afstand). Om samen te borrelen of een jarige job te feliciteren. En voel je je eenzaam? Vertel dat dan ook. Je bent niet de enige die deze onzekere tijden ervaart. Kortom: stay in touch. Wees er voor elkaar, steun elkaar.  

Zorg goed voor je jezelf

Blijf ook tijdens onzekere tijden goed voor jezelf zorgen. Houd je lichamelijke en mentale conditie op peil. Doe daarom geregeld aan beweging, kies voor gezonde voeding, slaap voldoende en zorg dat je dagelijks een half uurtje daglicht en buitenlucht pakt. Immers, een gezond lichaam en gezonde mindset gaan hand in hand. Zorg daarom goed voor je lijf en geest. Het houdt je in balans en gaat sombere gedachten en depressieve gevoelens tegen.

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?