Hoe zorg ik dat mijn kind gelukkig is?

Hoe zorg ik dat mijn kind gelukkig is?

Als ouders wens je dat je kind gelukkig is én blijft. Dat het plezier maakt, zich geborgen voelt, tevreden is, blij et cetera. Maar, hoe pak je dat nu aan? Ofwel: hoe voed je als ouders je kind op tot een gelukkig persoon?

Onderzoek naar geluk kinderen

Verschillende organisaties en instanties in Nederland en wereldwijd doen onderzoek naar onder andere het welzijn én geluk van kinderen. En keer op keer blijkt dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste in de wereld behoren. Ook kijken de onderzoeken naar de invloed van inkomen, uiterlijk en opleiding. Het blijkt dat rijkdom, knap en/of slim zijn nauwelijks tot geen invloed heeft op hoe je kind in zijn of haar vel zit. Maar wat maakt je kind dan wel gelukkig? In elk geval heeft je kind heel veel liefde, aandacht en uiteraard een veilige en stabiele omgeving nodig. Maar, er is meer…

Tips voor een gelukkig kind

Ontdek hieronder op welke manier je als ouder ervoor zorgt dat je kind gelukkig is.

1. Doe samen dingen

Samen lekker stoeien, grappen en grollen uithalen, spelletjes spelen, thee drinken, naar de speeltuin, samen eten enzovoort vinden kinderen fijn en leuk. Het samen zijn en dingen doen geeft ze plezier, maar maakt ook dat ze zich geliefd en veilig voelen.

2. Leer je kind kiezen

Door je kind van jongs af aan keuzes te leren maken, draag je bij aan zijn of haar geluk. Weet je kind dat er keuzemogelijkheden zijn? Dan kun je ontsnappen uit ongelukkige, onprettige dan wel moeilijke situaties. En weet je kind hoe het moet kiezen? Dan pak je eveneens het bekende keuzestress aan. Dus, oefen het kiezen met je kind van welke kleding, cadeautje vriendje tot waar vakantie vieren en dergelijke.

3. Stimuleer vriendschappen

Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan contact met anderen. Dat geldt ook voor kinderen. Goed contact met leeftijdgenootjes en vriendschappen maakt kinderen gelukkiger omdat zij zich verbonden voelen met elkaar. Wakker dat daarom aan. Variërend van spelen met leeftijdgenootjes en deelnemen aan activiteiten tot lid worden van (sport)verenigingen. Daarbij komt dat die relaties ook bijdragen aan sociaal gedrag als elkaar een handje helpen en ook dat beïnvloedt het geluksgevoel van je kind. 

4. Vergeet perfectionisme

Nogal wat ouders willen tegenwoordig alles tip top in orde hebben. Van een mooi en opgeruimd huis, een baan dat op rolletjes loopt en druk sociaal leven tot slimme, lieve kids. Maar, weet je dat alles perfect in orde hebben ook voor veel druk zorgt. Gevolg? Stress. Onzekerheid. Onrust. En dat heeft ook z’n weerslag op je kind. Die wordt onzeker, boos, tegendraads enzovoort. Dus vergeet perfectie. Laat de boel wat vaker de boel of zorg voor extra hulp. Het draagt bij aan je eigen geluk én dat van je kind.

5. Zorg goed voor jezelf

Zit je als ouders fysiek en geestelijk lekker in je vel? Omdat jullie goed voor jezelf zorgen door gezond en gevarieerd te eten? Voldoende te bewegen? Samen regelmatig de tijd nemen om te relaxen? En hebben jullie een positieve mindset? Dan straalt dat af op jullie kind. Die zit dan ook beter in zijn of haar lijf en handelt daar ook naar.

6. Laat ze lekker bezig zijn

Geluk ervaren heeft vaak ook te maken met een activiteit of bezigheid. Zeg maar iets doen waarmee je je verbonden voelt. Dus, laat je kind vooral lekker bezig zijn met allerlei dingen. Klusjes, sporten, buiten spelen, hobby’s en dergelijke. Niet alleen draagt dat bij aan het opdoen van nieuwe kennis en het ontwikkelen van vaardigheden, maar het helpt ook om geluk te ervaren. Stimuleer je kind daarom om lekker bezig te zijn. Leg de lat niet te laag, want dan ligt verveling op de loer. Zorg voor wat uitdaging, dat kan geen kwaad.

Wil je kinderen en ouders/opvoeders ondersteunen in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken of wil je hier zelf meer over leren? Bekijk dan eens de opleiding Kindercoach of de opleiding Kindercoach HSP (specialisatie hooggevoeligheid).

Gratis proefles Opleiding Kindercoach

Proefles Kindercoach | Sonnevelt
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer meer over thema's als prikkelverwerking en kinderen spiegelen
  • Lees over een praktijkvoorbeeld
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.