Iedere dag gelukkig zijn, is dat mogelijk?

Iedere dag gelukkig zijn, is dat mogelijk?

Nederland is weer in het nieuws. We zijn het op vier na gelukkigste volk ter wereld. Ik vraag me dan altijd af hoe ze dit meten en wie ze dan vragen. Wanneer ik in de file sta en om me heen kijk, zie ik zelden mensen waar het geluk van afstraalt. Op een gemiddeld  treinstation of in de rij voor de kassa bij de supermarkt, is het al niet veel beter. Heb je überhaupt invloed op je eigen geluk? 

De Amerikaanse ‘geluksprofessor’ Sonja Lyumbomirsky zegt dat geluk bij de geboorte al voor 50% vastligt, voor 10% wordt bepaald door de omstandigheden en voor 40% het gevolg is van doelbewuste acties. In dit blog lees je hoe maakbaar je eigen geluk is.

Geluk met jezelf

Je kent de uitspraak: verander de wereld, begin bij jezelf. Maar hoe doe je dat? Het blijkt dat er een aantal aspecten zijn die bepalend zijn voor je persoonlijk geluk. Het begint natuurlijk met het in balans krijgen van je lichaam. Wanneer je letterlijk en figuurlijk lekker in je vel zit, is het makkelijker om jezelf gelukkiger te voelen. Hiervoor zul je vooral moeten leren omgaan met stress, want het hebben van teveel spanning is één van de belangrijkste redenen dat je geen geluk ervaart.

Daarnaast helpt het wanneer je in staat bent om vooral positief te denken en je de kunst verstaat om in het hier-en-nu te leven. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Gelukkig hebben we een aantal inspirerende opleidingen die je daarbij kunnen helpen…

Geluk met de ander

Wanneer het je lukt om de blijheid in jezelf toe te laten, hebben relaties ook een grotere kans van slagen. Daar wordt je automatisch blij van, want ‘in relatie zijn’, is het meest natuurlijke wat er is.

De uitdaging zit hem vooral in het onderhouden van relaties. Daarom krijg je van mij de drie belangrijkste spelregels voor een gelukkige relatie: met compassie communiceren, leren vergeven en jezelf gelijkwaardig voelen. Ook dit vraagt waarschijnlijk een leven lang oefenen, maar de beloning is niet in geld uit te drukken.

Geluk met de wereld

Naarmate je meer bewustzijn ontwikkelt rondom het thema ‘geluk’, ga je ervaren dat er een grotere behoefte  ontstaat om ‘over te stromen’. Als kind deed je dat ook al; wanneer je blij was met een cadeautje of een prestatie, wilde je dat met iedereen delen.  Dankbaarheid laten zien, is dé manier om je geluksgevoel in een hogere versnelling te brengen. Laat de hele wereld meegenieten van je geluk. Je beseft dan wat je al wél hebt in je leven, in plaats van te klagen over wat er allemaal ontbreekt.

Om alle mensen mee te laten genieten van je geluk, krijg je nog drie tips: leef met een missie. Een vervullend doel is het kompas voor je levensreis. Stel je open voor contact met het ‘Hogere’. Voor mij staat dit los van religie. Ik heb een eindeloze fascinatie voor de drijvende kracht achter de wetten van ons universum. Tot slot, geef je over aan het fenomeen ‘flow’. Drijf mee met de stroom. Probeer je niet teveel te bemoeien met het leven, dat leeft zichzelf. Je bent pas echt gelukkig wanneer je de controle durft los te laten.

Neem eens een kijkje bij de opleiding Gelukscoach.

Gratis proefles Opleiding Gelukscoach

Proefles Gelukscoach | Sonnevelt
  • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
  • Leer meer over de inzichten en modellen over geluk en de factoren die van invloed zijn op welbevinden.
  • Lees over deelonderwerpen binnen de positieve psychologie zoals optimisme, mindfulness en flow.
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.