Kies voor geluk!

Kies voor geluk! Klavertje vier

Kies voor geluk! Is het voor iedereen weggelegd? Het antwoord is: ja, iedereen kan kiezen voor geluk. 

Sommige mensen lijken voor het geluk te zijn geboren. Hen zit alles mee, ze staan altijd positief in het leven. De uitspraak ‘kies voor geluk’ kan allerlei wrange en cynische gedachten oproepen als jij niet het gevoel hebt dat je voor het geluk geboren bent. Hoe kun je kiezen voor geluk als je een moeilijke jeugd hebt gehad, als alles in je leven tegenzit? Dat is ook heel moeilijk, maar ook al heb je het niet helemaal in de hand, de keuze is wel aan jou om daar zo positief mogelijk mee om te gaan. Daarnaast kun je een deel van de omstandigheden waarin je zit wél beïnvloeden. Kies dus voor geluk!

Kies voor geluk

Geluk is een keuze, zo zullen veel gelukkige mensen beamen. Maar hoe maak je die keus dan? Allereerst zal je moeten accepteren dát je een keus hebt, dat jij degene bent die iets moet veranderen aan je situatie. Want kiezen voor geluk heeft alles te maken met het veranderen van je mindset. Volgens de theorie van Carol Dweck moet je een groei mindset ontwikkelen, die zich kenmerkt door doorzettingsvermogen en motivatie. Ook geluk is een mindset die je kunt ontwikkelen als je ervoor open staat, gemotiveerd bent en doorzet. Kies daarom overtuigd voor geluk. Als je eenmaal voor geluk gekozen hebt, moet je op vier vlakken aan je geluk werken. Ineke van Lint spreekt in haar boek 'Kies voor je geluk' over vier muren van je gelukshuis die je op moet bouwen. Het gaat hier om:

- de spirituele muur, die te maken heeft met je kijk op de wereld en de dingen;
- de mentale muur, die vooral gaat over de gedachten die je hebt;
- de emotionele muur, die gaat over je gevoelens en emoties;
- de fysieke muur, die gaat over wat je daadwerkelijk doet in je leven.

Positief kijken naar de wereld

Als je kiest voor geluk, moet je allereerst kritisch nadenken over jouw kijk op de wereld. Kijk je somber en negatief? Of probeer je de positieve dingen te zien? Kies voor geluk, kies voor een positieve blik, een positieve insteek. Als je positief denkt, zal je ontdekken dat je meer positieve zaken ontdekt in de wereld. De wereld verandert er niet door, maar jouw kijk op de wereld wel, jouw ervaringen veranderen. En meer positieve ervaringen geven jouw meer gelukshormonen en zo een groter gelukgevoel.

Bedreiging of kans?

Kies voor geluk, denk positief! Dat is een heel belangrijke instelling om gelukgevoel te kunnen ervaren. Geloof in jezelf, accepteer jezelf en wees blij met jezelf. Laat je niet uit het veld slaan door een tegenslag, maar probeer te ontdekken wat je van een situatie kunt leren, hoe je er sterker door kunt worden. Daarmee sta je heel anders in het leven. Een tegenslag is nu geen mentale slag, maar een uitdaging om te werken aan jezelf, aan de situatie. Kies voor geluk, kies voor uitdagingen. Want uitdagingen houden een mens gemotiveerd en geven voldoening.

Vriendelijkheid

Als je kiest voor geluk, kom je erachter dat allerlei kleine dingen bijdragen aan je geluk. Zo kunnen vriendschappen heel waardevol zijn, terwijl andere vriendschappen juist energie kosten. Kies je voor geluk, dan moet je ook kiezen welke vriendschappen daaraan bijdragen. Steek daar tijd en energie in. Maar wees ook vriendelijk tegen anderen. Want vriendelijkheid naar anderen, betaalt zichzelf terug. Als jij kiest voor vriendelijkheid naar anderen, zullen anderen ook vriendelijk zijn naar jou toe. En dat geeft je weer veel vreugde, want vriendelijkheid van anderen geeft altijd een goed gevoel. Vergevingsgezind zijn tegenover anderen draagt ook bij aan je geluk, omdat wrok en haat van binnen aan je vreet en je geluk juist in de weg staat.

Geen woorden, maar daden

Kies voor geluk, kies voor jezelf! Niet alleen in de manier waarop je in het leven staat,  in de manier waarop je denkt, met wie je omgaat of  hoe je met mensen omgaat, maar juist ook wat je daadwerkelijk doet in je leven, kan je gelukkig maken. Als op je werk je niet op je gemak voelt, iets doet waar je niet blij van wordt of geen uitdaging vindt, kies dan voor geluk! Doe er wat aan, zoek een bezigheid die je wel uitdaging en vreugde biedt. Juist je werk, waar je zoveel uur van je leven aan besteed, moet iets zijn waar je energie van krijgt, waar je in uitgedaagd wordt en wat je motiveert. Ook in de manier waarop je voor jezelf zorgt en de keuze van je voeding, kies je voor geluk. Want een gezond lichaam kan jezelf veel geluk geven.

Kies voor geluk, maar hoe?

Misschien klinkt bovenstaande je wel aantrekkelijk in de oren, maar vind je het moeilijk jezelf te veranderen. Misschien probeer je het al lange tijd, maar lijkt dit voor jou niet te gelden. Kies voor geluk en zoek hulp bij iemand die je wel kan helpen. Een Levenscoach bijvoorbeeld. Iemand die jouw kan helpen ontdekken wat je gelukkig maakt en je kan begeleiden om dat geluk te vinden. Want geluk is een keus. Als jij kiest voor geluk, kun je dat bereiken.

Ben jij geïnteresseerd in dit onderwerp? Dan is de opleiding Levenscoach of de cursus Coachen op positief denken misschien wel iets voor jou! Vind je het moeilijk om te kiezen? Hier lees je meer over het maken van keuzes.

Gratis proefles Opleiding Levenscoach

Proefles opleiding Levenscoach | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Levenscoach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.