Help anderen gelukkig te zijn in een relatie | Sonnevelt Opleidingen

Help anderen gelukkig te zijn in een relatie

Help anderen gelukkig te zijn in een relatie

Gelukkig zijn in een relatie is niet vanzelfsprekend. Hoewel rond Valentijnsdag veel relaties opbloeien, mensen elkaar verwennen en alles goed lijkt te zijn, zijn er ook veel mensen die heel ongelukkig zijn in hun liefdesrelatie. Ook in andere relaties, zoals die tussen werkgever en werknemer, kan een hoop mis zijn. Maar ook in relaties tussen collega’s, tussen ouders en kinderen of tussen werknemers en werkgevers kan veel verkeerd gaan. Slechte relaties kosten veel energie en kunnen mensen ongelukkig maken. Het kan een zeer interessante uitdaging zijn om mensen te helpen hun relatie goed te krijgen en goed te houden. Een uitdaging die je als relatiecoach aan kunt gaan. Daar kun je zelf van genieten en daardoor gelukkig worden. Bovendien zorg je dat anderen gelukkig zijn in een relatie, wat ook voor jezelf weer veel goeds kan opleveren.

Gelukkig zijn in een relatie

Wanneer zijn mensen gelukkig in een relatie? Dat is moeilijk precies te definiëren. In ieder geval kunnen mensen pas gelukkig zijn in een relatie als ze zich niet gebonden voelen, zichzelf kunnen blijven, een individu kunnen zijn. Verliefde mensen vinden het niet erg volledig van iemand anders te zijn, maar als één van beide partners de ander teveel claimt, kan dat na verloop van tijd zorgen voor een onbehaaglijk gevoel, een onvrij gevoel. Ze zijn dan niet langer gelukkig in hun relatie.

Daarnaast moeten beide partners in een relatie, ook in andere relaties dan liefdesrelaties, zich gerespecteerd en geaccepteerd voelen. Alleen af en toe een Valentijnscadeau is daarvoor niet genoeg. Gelukkig zijn in een relatie betekent altijd oog hebben voor elkaar. Tot slot is communicatie belangrijk. Goede relaties kenmerken zich door een open en eerlijke communicatie. Als je elkaar niet de waarheid durft te zeggen, als je niet naar elkaar luistert of als je langs elkaar heen praat kun je niet gelukkig zijn in een relatie.

Relatiecoach

Een relatiecoach helpt mensen gelukkig te zijn in een relatie en dat ook te blijven. Niet door te vertellen hoe de relatie er precies uit moet zien. Niet door één van beiden op de kop te geven en de ander op de schouder te kloppen. Een relatiecoach luistert vooral, stelt vragen en geeft tips om er samen uit te komen.

Sommige mensen denken dat een relatiecoach hun problemen wel even snel zal kunnen oplossen. Een relatiecoach kijkt echter veel dieper dan oppervlakkige problemen. Een relatiecoach leert in zijn of haar opleiding om naar de personen in de relatie te kijken en de patronen die ze in de loop van de tijd hebben opgebouwd, te herkennen. Als ze die eenmaal herkennen, kunnen ze vaak zelf aan de slag om die patronen te doorbreken. Een coach helpt de communicatie te herstellen. Zo helpt een relatiecoach mensen gelukkig te zijn in hun relatie.

Toolbox

Om mensen te helpen gelukkig te zijn in hun relatie, heeft een relatiecoach een toolbox met tools.  Allereerst leert een relatiecoach tijdens zijn opleiding allerlei achtergronden over liefde, hechting, familie-invloeden, communicatie, etc. Doordat een coach over veel theorie beschikt, is hij of zij vaak goed in staat om relatieproblemen te doorgronden.

Daarnaast heeft een relatiecoach de gave om goed te luisteren en om vragen zo te stellen dat de cliënten zelf tot bepaalde inzichten komen. Verder is een relatiecoach er goed in om te helpen bij het stellen van doelen en het opstellen van een plan van aanpak. Een relatiecoach kan begeleiden, motiveren en stimuleren, ook als de cliënt het zelf even niet meer ziet zitten. Tot slot beschikt een relatiecoach over verschillende behandel- en coaching manieren, zodat de coach voor iedere cliënt een passende aanpak heeft. Zo helpt een coach mensen gelukkig te zijn in hun relatie.

Relatie met een coach

Het werk van een relatiecoach heeft alleen zin als zowel de coach als de cliënt zich gelukkig voelt in de relatie die ze als coach en cliënt met elkaar hebben. Als er geen vertrouwen en wederzijds respect is, kan de coach niet helpen. De coach moet genoeg afstand kunnen nemen van de cliënt, maar moet tegelijkertijd een vertrouwensband met de cliënt creëren, zodat de cliënt open en eerlijk durft te zijn.

Daarin zit een uitdaging voor een relatiecoach. Maar als zowel de coach als cliënt gelukkig zijn in die relatie, kan de coach de cliënt helpen om gelukkig te zijn in andere relaties. Dat geeft de coach veel voldoening en energie, ook als de hulp een keer wel uitdraait op een scheiding. Omdat de coach kan helpen het in goede harmonie te doen, zodat ook in de ex-partners gelukkig zijn in de relatie die ze na de scheiding samen hebben. Gelukkiger dan daarvoor.

Ben je geïnteresseerd in de studie tot Relatiecoach? Lees hier meer over de opleiding en download de gratis proefles!

Gratis proefles Opleiding Relatiecoach

Proefles opleiding Relatiecoach
  • Download de proefles van de opleiding Relatiecoach
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap
  • Interessante en aanvullende informatie
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.