Anderen helpen gelukkig te zijn in een relatie

Gelukkig zijn in een relatie is niet vanzelfsprekend. Dat geldt niet alleen voor liefdesrelaties. Ook in andere relaties, zoals die tussen werkgever en werknemer, kan een hoop mis zijn. Of in relaties tussen collega’s of tussen ouders en kinderen. Slechte relaties kosten veel energie en kunnen mensen ongelukkig maken. Het kan een interessante uitdaging zijn om mensen te helpen hun relatie goed te krijgen en goed te houden. Een uitdaging die een relatiecoach graag aangaat. Je zorgt er in deze rol voor dat anderen gelukkig kunnen zijn in een relatie, wat vaak ook een bijdrage kan leveren aan je eigen geluksgevoel.

Gelukkig zijn in een relatie

Wanneer zijn mensen gelukkig in een relatie? Dat is moeilijk precies te definiëren. In ieder geval kunnen mensen pas gelukkig zijn in een relatie als ze zich niet gebonden voelen, zichzelf kunnen blijven, een individu kunnen zijn. Verliefde mensen vinden het niet erg volledig van iemand anders te zijn, maar als één van beide partners de ander teveel claimt, kan dat na verloop van tijd zorgen voor een onbehaaglijk gevoel, een onvrij gevoel. Ze zijn dan niet langer gelukkig in hun relatie.

Daarnaast moeten beide partners in een relatie, ook in andere relaties dan liefdesrelaties, zich gerespecteerd en geaccepteerd voelen. Alleen af en toe een cadeau geven, is daarvoor niet genoeg. Gelukkig zijn in een relatie betekent altijd oog hebben voor elkaar. Tot slot is communicatie belangrijk. Goede relaties kenmerken zich door een open en eerlijke communicatie. Als je elkaar niet de waarheid durft te zeggen, als je niet naar elkaar luistert of als je langs elkaar heen praat kun je niet gelukkig zijn in een relatie.

Relatiecoach

Een relatiecoach helpt mensen gelukkig te zijn in een relatie en dat ook te blijven. Niet door te vertellen hoe de relatie er precies uit moet zien. Niet door één van beiden op de kop te geven en de ander op de schouder te kloppen. Een relatiecoach luistert vooral, stelt vragen en geeft tips om er samen uit te komen.

Sommige mensen denken dat een relatiecoach hun problemen wel even snel zal kunnen oplossen. Een relatiecoach kijkt echter veel dieper dan oppervlakkige problemen. In de opleiding leert hij of zij om naar de personen in de relatie te kijken en de patronen die ze in de loop van de tijd hebben opgebouwd, te herkennen. Als de cliënten die eenmaal herkennen, kunnen ze vaak zelf aan de slag om die patronen te doorbreken. Een coach helpt vooral de communicatie te herstellen waardoor mensen weer gelukkig kunnen zijn in hun relatie.

Toolbox

Om dit te bereiken heeft een relatiecoach een toolbox met tools.  Allereerst leert een relatiecoach tijdens zijn opleiding allerlei achtergronden over liefde, hechting, familie-invloeden, communicatie, etc. Doordat een coach over veel theorie beschikt, is hij of zij vaak goed in staat om relatieproblemen te doorgronden.

Daarnaast heeft een relatiecoach de gave om goed te luisteren en om vragen zo te stellen dat de cliënten zelf tot bepaalde inzichten komen. Verder is de coach er goed in om te helpen bij het stellen van doelen en het opstellen van een plan van aanpak. Een relatiecoach kan begeleiden, motiveren en stimuleren, ook als de cliënt het zelf even niet meer ziet zitten. Tot slot beschikt een relatiecoach over verschillende behandel- en coaching manieren, zodat hij of zij voor iedere cliënt een passende aanpak heeft. Zo helpt een coach mensen gelukkig te zijn in hun relatie.

Relatie met een coach

Het werk van een relatiecoach heeft alleen zin als zowel de coach als de cliënt zich gelukkig voelen in de relatie die ze als coach en cliënt met elkaar hebben. Als er geen vertrouwen en wederzijds respect is, kan de coach niet helpen. De coach moet genoeg afstand kunnen nemen van de cliënt, maar moet tegelijkertijd een vertrouwensband met de cliënt creëren, zodat de cliënt open en eerlijk durft te zijn.

Daarin zit een uitdaging voor een relatiecoach. Maar als zowel de coach als cliënt gelukkig zijn in die relatie, kan de coach de cliënt helpen om gelukkig te zijn in andere relaties. Dat geeft de coach veel voldoening en energie, ook als de hulp een keer wel uitdraait op een scheiding. Omdat de coach dan kan helpen het in goede harmonie te doen, zodat ook de ex-partners gelukkig zijn in de relatie die ze na de scheiding samen hebben. Gelukkiger dan daarvoor.

Ben je geïnteresseerd in de opleiding Relatiecoach? Lees hier meer over de opleiding en download de gratis proefles!

Proefles opleiding Relatiecoach

Gratis proefles opleiding Relatiecoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Fasen in liefdesrelaties.
  • Coachen met het Verbindingswiel©.