Is jouw relatie in balans?

Is jouw relatie in balans?

Het geheim van een optimale relatie zit hem in de uitwisseling. Als het gaat om duurzaam contact tussen mensen is er een belangrijke natuurwet werkzaam, namelijk die van geven en ontvangen. Die wil, net als bij yin en yang, altijd weer in balans zijn.

Maar dat is hij meestal niet. In principe is dat niet zo erg, want juist omdat er tegenstellingen zijn, is er energieuitwisseling… Alleen mag het niet te lang uit evenwicht zijn. Als jij alleen maar aan het geven bent en de ander uitsluitend ontvangt, dan raakt op een gegeven moment de relatie in een te groot spanningsveld. Een belangrijke vraag is natuurlijk: durf je te ontvangen? Ben je in staat jezelf te openen voor alles wat er naar je toe komt? Bij ontvangen hoort ook ‘kunnen loslaten’. Hiermee bedoel ik het loslaten van angsten, ideeën, principes en beelden van ‘hoe het zou moeten zijn’. Als dat moeilijk voor je is, kan dat de mogelijkheid om te ontvangen behoorlijk in de weg staan.

Aandacht is een levensvoorwaarde

Uit tientallen wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat mensen die zich voortdurend eenzaam voelen een lagere levensverwachting hebben dan mensen die niet eenzaam zijn. Het blijkt dat mensen die geen vaste relatie, weinig vrienden of een zwakke familieband hebben, tweemaal zoveel kans hebben om vroegtijdig dood te gaan als mensen die wel een verbondenheid hebben. Als je in een sociaal isolement terechtkomt, is dat even schadelijk voor je gezondheid als roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, vetzucht of een gebrek aan lichaamsbeweging. Aandacht en liefde zijn dus een levensvoorwaarde. Deze vorm van ‘geestelijke voeding’ is voor je ziel net zo belangrijk als het eten van volwaardige voeding voor je lichaam. Zonder dit ‘voedsel’ neemt je vitaliteit zienderogen af. Je raakt steeds meer geïsoleerd, met als gevolg dat je jezelf kwetsbaarder gaat voelen. Hierdoor krijg je de neiging om jezelf voortdurend te verdedigen. Je wordt behoedzamer in het leggen van nieuwe contacten. Je wordt heel alert zodra iemand te dichtbij dreigt te komen. Vanuit die afgeslotenheid is er nauwelijks nog een kans om met anderen gedachten en gevoelens uit te wisselen.

Leer van oude, veerkrachtige mensen

De vitale ouderen hebben allemaal een groot sociaal netwerk om zich heen. Ze zitten in allerlei clubjes, verenigingen en vriendenkringen. Ze hebben hun hele leven al tijd gemaakt voor de verbinding met hun omgeving. Dit varieert van een dagelijks praatje op het dorpsplein tot het doen van vrijwilligerswerk. Zij snappen dat juist door in contact te zijn met anderen, je de mogelijkheid hebt om dankbaar te zijn, je zelfbeeld te versterken, troost en hulp te ontvangen, je gelukkiger te voelen, optimistisch te blijven, je nuttig te voelen, je talenten te ontdekken, te lachen en te ontspannen.

Begin met kwetsbaarheid

Er is maar één manier om weer in contact te komen met jezelf, je directe omgeving en de rest van de wereld. Begin met het delen van je kwetsbaarheid. Er is altijd wel iemand op deze planeet die je in vertrouwen kunt nemen. Stap tijdens het gesprek over je gevoel van schuld, schaamte en angst heen. Ik weet dat het makkelijker is gezegd dan gedaan, maar wanneer je deze beweging eenmaal in gang hebt gezet, dan zal de beloning groot zijn.
Je gaat namelijk zien dat achter die laag van kwetsbaarheid een liefdevol wezen verscholen zit. Gun jezelf die ontdekkingsreis…!

Wil je leren hoe je een liefdevolle relatie kunt starten, onderhouden én versterken? Kijk dan bij de opleiding Relatiecoach

Gratis proefles Opleiding Relatiecoach

Proefles opleiding Relatiecoach
  • Download de proefles van de opleiding Relatiecoach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.